На 15 ноември започват Коледните пости. Сега е моментът да опитате да пречистите тялото и духа си. Постенето е полезно както за тялото, така и за духа, но независимо дали го правите от чисто религиозни причини или от желание да отслабнете, важно е внимателно да подбирате храната си.

Вижте няколко основни правила:

Не прекалявайте с тестените храни

По време на пости тестените храни са разрешени, но не се опитвайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб и тестени храни.

Набавете си нужните белтъчини от други храни

Обърнете специално внимание на бобовите култури, тъй като съдържанието на белтъчини в тях е голямо. Хапвайте фасул, леща, грах, нахут. Много протеини има и в ядките - фъстъци, кашу, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед. Белтъчини има също и в различните пшенични и пълнозърнести продукти – булгур, киноа и др.

пости
dariknews.bg,архив

Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си

По време на пости е важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци. Зеленчуците може да не са само в пресен вид, но и във вид на супи, яхнии.

Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций през този период. Затова хапвайте сушени плодове, броколи и моркови.

зеленчуци
Thinkstock/Getty Images

Освен въздържането от определени храни, не бива да забравяме, че не трябва да се гневим, да прощаваме на враговете си и да бъдем смирени.

Още по темата:

Коледните пости: Без молитва е просто диета

Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване

С какво е добре да се храним по време на постите?