Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване
Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване / DarikNews.bg

Рождественски пости или така наречените Коледни пости започват от 15 ноември и продължават до 24 декември включително. Постите не означават гладуване, а са възможност за духовно и физическо пречистване.

По време на Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък, а рибата и морските продукти се консумират само в някои от дните. Алтернатива на месото могат да бъдат бобовите и зърнените храни, приети в едно хранене, каза пред Дарик диетологът проф. д-р Донка Байкова. Напоследък все по-често в българската кухня се използват ястия, приготвени от нахут.

Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване
netinfo

Подходящи за сезона са комбинации от боб и хляб, нахут или грах с ориз, защото аминокиселините на двата типа храни се допълват и наподобяват белтъка в месото, обясни още диетологът. По думите й, е добре да започваме деня с пълнозърнеста закуска от мюсли, овесените ядки или пълнозърнест хляб, комбинирана със сезонен плод или фреш.

На обяд е добре да се храним с бобови и зърнени храни в комбинация, а за вечеря - с богата салата от сезонни зеленчуци - зеле, карфиол, броколи, моркови и цвекло, подправени с ядки или семена и зехтин. Проф. Байкова е категорична, че освен балансираното меню, важно е да се храним по малко и по-често, а не безразборно и изобилно.