/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета "Джордж Вашингтон" в САЩ са стигнали до извода, че изменението на климата не е било движеща сила за еволюцията на човека, както смятат много специалисти. Възникването на древните хора може да е станало напълно случайно, смятат те. Статията е публикувана в списание "Палеобиология".
 
Находка променя представата за появата на Хомо сапиенс

Първите хора са се появили преди 2,5-2,8 млн. години, когато е имало пик на видообразуването. Счита се, че това е станало възможно благодарение на промените в климата. Тогава са изчезнали едни местообитания и са се появили на други места, при различни условия. Това е провокирало възникването на нови видове.
 
Кога древните хора са предпочели уседналия начин на живот?

Американските учени обаче са направили модел на еволюционното развитие на живота на Земята, като не са включили фактора климатични изменения. Оказва се, че в процеса на еволюция видове могат а възникнат напълно случайно. По мащаби те могат да се разглеждат като сравними с появата на първите хора. Изследователите твърдят, че така е възможно да възникне и рода "хомо" без участие на климатични промени.
 
Според тях бъдещи изследвания ще могат да помогнат да се разберат точните причини за възникването на определени признаци у човека, като например големия мозък.
БГНЕС