„Светът е голям... с награда от фестивал в Калифорния
„Светът е голям... с награда от фестивал в Калифорния / снимка: София филм фест

„Светът и голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев спечели наградата за най-добър филм на фестивала на независимото кино в Калифорния, САЩ. Той беше предпочетен от 8-членно жури сред други 17 продукции.

Българският хит, създаден по едноименния роман на Илия Троянов, продължава да е най-прожектираният филм в България. Той е на екран от 81 седмици. Участвал е в 67 фестивала, от които е получил 30 награди. Разпространяван е в 31 държави. На „Светът е голям..." принадлежи и най-големият ни успех свързан с наградите „Оскар". Лентата беше класирана сред деветте, от които Американската киноакадемия избра номинираните за престижното отличие в категорията чуждоезичен филм.

Поредното признание за екипа на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е от особено значение, защото фестивалът на независимото кино в Калифорния е един от най-авторитетните в САЩ.

Следващата новина, която очакваме около филма е свързана с предстоящото му участие на фестивала в Кан. Там той е включен в конкурсната програма Ecran Junior.