През 2017 година по погрешка за най-добър филм бе обявен "La La Land" вместо "Лунна светлина"
През 2017 година по погрешка за най-добър филм бе обявен "La La Land" вместо "Лунна светлина" / Gulliver/Getty Images
След поредица скандали и истински гаф в края на миналогодишната церемония за наградите Оскар, когато по погрешка за най-добър филм бе обявен "La La Land", вместо "Лунна светлина", ръководителите на Американската академия за кинематографично изкуство и наука успяха отчасти да възстановят блясъка на тези отличия, предаде Франс прес.

Най-големите скандали на наградите Оскар през годините
 

Най-знаковите събития в историята на наградите Оскар (СНИМКИ/ВИДЕО)

Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която ще връчи престижните награди в неделя, бе критикувана заради липсата на разнообразие през 2015 г. и 2016 г., преди триумфа на "Лунна светлина", чийто снимачен екип е съставен изцяло от чернокожи. Тя бе критикувана и заради малкия брой жени сред членовете ѝ и сред номинираните за Оскари.

Епидемия от невидимост засяга жените, малцинствата и гейовете в Холивуд

Холивуд по принцип е критикуван за разликата в заплащането на актьори и актриси, недостатъчния брой женски образи на големия екран и малкия брой жени зад камерата, без да забравяме разкритията за сексуални посегателства във филмовите среди, след като продуцентът Харви Уайнстийн бе обвинен в сексуален тормоз и сексуално насилие от около 100 актриси и сътруднички.

Море от черни тоалети по червения килим на Златен глобус в знак на протест срещу сексуалния тормоз (СНИМКИ)

Според експерта Джитендър Седев, няма никакво съмнение, че наградите Оскар напълно са се променили.

"Това е феноменално, като се има предвид, че имиджът им бе дискредитиран през последните няколко години", отбеляза той.

По червения килим на наградите Оскар 2017 (СНИМКИ)

Седев извършил изследване, озаглавено "Влиянието на Оскарите". 71 на сто от анкетираните заявили, че имиджът на Оскарите вдъхва доверие, докато на същото мнение през 2015 г. били едва 51 на сто от интервюираните.

Три четвърти от запитаните преценяват имиджа на Оскарите като ясновидски, въпреки миналогодишния гаф, когато действителният победител "Лунна светлина" бе обявен със закъснение от повече от 2 минути.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА