2017 година може и да е белязана от появата на "Жената чудо", но според изследване, женските главни роли в киното са намалели
2017 година може и да е белязана от появата на "Жената чудо", но според изследване, женските главни роли в киното са намалели / Gulliver/Getty Images
Миналата година може и да е белязана от появата на "Жената чудо", но според изследване, женските главни роли в киното са намалели с 5 % в 100-те най-касови филми за 2017 г., предаде Асошиейтед прес.

"Жената Чудо" надхвърли всички очаквания (СНИМКИ/ВИДЕО)

Центърът за изследване на жените в телевизията и киното към университета на Сан Диего публикува годишния си доклад, според който жени са 24 % от главните образи миналата година. За сравнение, през 2016 г. те са 29 %.

Емилия Кларк: Сексизмът в Холивуд е като расизма от миналото

Спадът е значителен, въпреки появата на филми като "Междузвездни войни: Последните джедаи" и "Красавицата и Звяра", които заемат първите две места в бокс-офис класацията за 2017 г.

Красавицата и Звяра
Ема Уотсън в "Красавицата и Звяра" Форум Филм България

След тях вече не е същото: Героините от сериали, които промениха жените (СНИМКИ)

Продукциите, в които има поне 10 актриси с реплики, са 32 %, докато филмите, в които участват поне 10 актьора с реплики, са 79 %.

Чернокожите жени обаче са повече, като са се увеличили от 14 % до 16 %, а актрисите от Латинска Америка са станали 7 %, сравнено с 3 % от предишната година.

Най-великите филмови героини в историята (СНИМКИ)

наградния сезон, в който темата за жените и половото равноправие е основна, трябва да разграничим хиперболата от реалността. Числата все още не отразяват голяма промяна в киноиндустрията", каза директорката на центъра Марта Лаузен.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА