Рекорд на премиери на класически произведения в Габрово
Рекорд на премиери на класически произведения в Габрово / netinfo
Премиерите на класически произведения, изсвирени на габровска сцена през този музикален сезон, са своеобразен рекорд в 38-годишната история на габровския камерен оркестър. Те са били общо 61. Това съобщи диригентът на оркестъра Иван Стоянов.

От тях 20 произведения са изсвирени за първи път в България, а 10 – за първи път в света, уточни Стоянов. Общо 36 концерта са изнесени от габровските музиканти през сезона – най-много са били музикалните събития в Габрово, имало е сценични изяви и в Севлиево, Трявна, Дряново, София и Харманли.

Диригентът Стоянов ръководи габровския камерен оркестър 15 години. През това време музикантите са изпълнили 1551 произведения, направени са 488 премиери в Габрово. За първи път в България са изпълнени 97 произведения на световни композитори, а 37 музикални пиеси са били световни премиери и им е бил вдъхнат живот точно в Габрово, каза Стоянов.

През последния музикален сезон Стоянов се допитва до габровската публика чрез анкетиране кои произведения почитателите на класическата музика искат да чуят и кои изпълнители да им гостуват. В отговор на желанията на габровци през последните месеци в града концертираха професор Георги Бадев – цигулка, Веско Стамболиев – пиано, професор Ангел Станков - цигулка, а сезонът бе открит с изпълнения на Теодосий Спасов.

По думите на Стоянов се очаква новият музикален сезон през есента да бъде открит от световноизвестния музикант професор Минчо Минчев, роден в Габрово.

Други новини от Габрово