Предшествениците на човека може да са имали кучешки уши
Предшествениците на човека може да са имали кучешки уши / ThinkStock/Getty Images

В човешкото тяло има органи като апендицита и мъдреците, които са загубили функцията си с еволюцията. Американски невробиолог твърди, че по същия начин зад ушите ни има закърнeли мускули, които показват, че предшествениците на човека може да са ги движели като кучетата и котките в посока на звука, съобщи в. „Дейли мейл”.

Тези закърнели мускули насочват към древните неврални мрежи, отговорни за движенето на ушите. Те могат още да реагират на звуци, които привличат вниманието ни и са „когнитивен фосил”, който е повече или по-малко непокътнат в човешкия мозък и вероятно е на 25 милиона години.

„В човешката слухова система започват значими промени малко след появата на приматите със сух нос преди повече от 30 милиона години. Тогава ушите стават по-малки и свързаната с тях мускулатура се променя”, обясни Стивън Хакли от университета на Мисури. „Макар и някои хора да могат още да движат ушите си, явният рефлексивен контрол на ушната мида е изчезнал през еволюцията на приматите”, посочва той.

Това означава, че умението ушите да се въртят е изчезнало преди маймуните да се превърнат в хора, т.е. нашите преки предшественици не са движели ушите си като кучета. Проф. Хакли е прегледал повече от 60 публикувани изследвания за закърнелите ушни мускули, които са се смалили и с времето функцията им е отпаднала.

Още през 1908 г. учени са установили, че хората, които движат погледа си наляво или надясно, активират слабо мускул от задната страна на ушната мида. Рефлексът обаче е твърде слаб, за да предизвика движение на ухото. По-късни изследвания са измерили слабата електрическа дейност, предизвикана в тези закърнели мускули от интересен или силен звук.

Източник: БТА