/ iStock/Getty Images
Физическата активност може да компенсира някои от отрицателните последици на съня с ниско качество върху здравето, съобщи Сайънс алърт.
В изследването са използвани данни от британската Биобанка за 380 055 души на средна възраст.

Ползите за здравето от спорта и съня са известни, но конкретното изследване се спира на взаимоотношението между тях. Резултатите от него могат дори да бъдат използвани от лекарите, за да предлагат подобен вариант на пациенти с проблеми в съня.

"Установихме също, че хората с най-лош сън и тези, които се движат най-малко, са най-много застрашени от смърт от сърдечносъдово заболяване, инсулт и рак" - каза епидемиологът Бо-Хуей Хуан от университета на Сидни.

"Резултатите ни показват взаимодействие между двата вида поведение".

Учените са използвали данни, събирани 11 години.

С няколко трика ще спите сладко като бебе (ВИДЕО)

Световната здравна организация препоръчва 150 минути умерена активност седмично, или 75 минути интензивна.

Учените са разделили участниците в три групи - с висока, средна и ниска физическа активност, като са оценявали и качеството на съня им от 0 до 5 в зависимост от неговата продължителност, дали си лягат късно, страдат ли от безсъние, хъркат ли, сънливи ли са през деня.

Хората с най-голяма опасност да умрат от рак или сърдечносъдова болест по време на изследването били и с най-лошо качество на съня, като не изпълнявали препоръките за движение на СЗО.

Край на безсънието – лесни стъпки за перфектен и пълноценен сън

Сред болните от рак, например, хората, които се движели най-малко и които били с най-лош сън, били с 45 процента по-висок риск да умрат, отколкото физически активните с добър сън.

Изследването не доказва причинно-следствена връзка, а само корелация.

Що се отнася до причините за връзката, възможно е движението да противодейства на възпалението, или да намалява проблемите в метаболизма на глюкоза.
БТА