Живеем на бързи обороти - задачи, които все не свършват, стрес и време, което не ни стига. Всичко това лесно може да ни докара безсъние. А оттам и изтощение и опасност за здравето ни. Но решение има. Правилното дишане повишава качеството на съня и допринася за това да заспиваме по-бързо.
 
Каналът "Кaк дa" във vbox7 представя някои факти за дишането и съня:

Дишането през устата

Този тип дишане не е пълноценен и дори е вреден. Така излагаме зъбите си на риск и със сигурност ще трябва в някой момент да навестим зъболекаря си. Освен това носът си е органът за дишане. Просто защото, дишайки през носа се намаляват нивата на азотен оксид, влизащи у нас. Така подобряваме паметта и имунната си система. Също така в последно време лекарите все по-често свързват сънната апнея с дишането през устата през нощта.

дишане през устата
iStock/Getty Images

Как да разберем дали дишаме през устата през нощта?

Ами много е просто - ако се събудим сутрин със суха уста или език, това е сигурен знак. Ако гърлото ви е раздразнено, също вероятно сте спали, дишайки през уста. Друг сигурен знак е лошият дъх.

Подготовка за правилен сън

Ако автоматично ви "идва" да дишате през устата, вероятно носът ви е запушен. Изградете си навик преди лягане да чистите ноздрите си. Може да пробвате преди това с горещ душ или физиологичен разтвор във формата на спрей. Също така хидратирайте тялото си редовно през деня.

нос
iStock/Getty Images

Поза за сън

Въпреки че спането по гръб е препоръчвано за запазване на красотата и младостта, това е позицията, която лесно би отключила сънна апнея. Просто защото мускулите се отпускат и се блокира възможността за дишане.

сън
iStock/Getty Images


И още:

Позите по време на сън са опасни за здравето


Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето

Още една причина да се излежаваме през уикенда