Ползите от късната сватба не са за пренебрегване

Да сключиш брак късно е по-добре, отколкото рано
Да сключиш брак късно е по-добре, отколкото рано / ThinkStock/Getty Images
Двойките, които отлагат сватбата, в крайна сметка са по-щастливи от тези, които се женят рано, съобщи сайтът PhysOrg, позовавайки се на канадско изследване.

Веднъж те женя, няма не искаш! Какво ще кажат съседите?
 
Учените от университета на Алберта са работили с 405 канадци, анкетирани в гимназията и на средна възраст. Сключилите брак на същата възраст като връстниците си или по-късно, са казали, че са по-щастливи и са били с по-високо самочувствие от сключилите брак рано. Те по-рядко страдали и от депресия.

Нагласите днес: Моногамията не е важна за успешен брак
 
Психолозите са се стремили да определят оптималната възраст за брак за връстниците, а не да установят абсолютна възраст, приложима за всички. Изводът им е, че тя е средната за поколението.

В днешно време само около 36 процента от хората вярват, че моногамията е важна за успешен брак ThinkStock/Getty Images

"Хората, които правят нещата навреме, получават социално одобрение - от семейството и приятелите“, обясни Мат Джонсън от екипа. „Тези, които го правят рано или късно, срещат скрити или открити социални санкции".

Пет приказни сватби от света на кралските особи (СНИМКИ)
 
"Не установихме отрицателни последици от късните сватби“, продължи Джонсън. „Всъщност да сключиш брак късно е по-добре, отколкото рано".
 
Макар и семейните общо да са по-щастливи, преждевременното сключване на брак може да усложни живота, "защото или ускорява, или предотвратява други преходи".

Изчислиха до каква възраст трябва да се оженим, за да е щастлив бракът
 
"Хората, които се женят рано, обикновено не учат много, децата им се раждат преди оптималната възраст и в резултат се чувстват като в капан в професии, каквито не са желали. На средна възраст те са малко по-депресирани или имат по-ниска самооценка, не защото са нарушили социална норма, а защото са тръгнали рано по пътя на семейния живот", твърди Джонсън.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА