В днешно време само около 36 процента от хората вярват, че моногамията е важна за успешен брак
В днешно време само около 36 процента от хората вярват, че моногамията е важна за успешен брак / ThinkStock/Getty Images
Кралица Елизабет Втора и принц Филип имат най-дългия кралски брак в британската история. Проучване, направено по случай годишнината от сватбата им, разкрива как са се променили нагласите на британците към брачната институция за 70-те години, откакто те са семейство, пише в. "Дейли експрес".

Веднъж те женя, няма не искаш! Какво ще кажат съседите?

Допитването, обхванало над 2000 души, е осъществено по поръчка на Лондонския монетен двор, произвел възпоменателна монета по случай годишнината.

Резултатите от анкетата показват, че много традиции, сред които младоженецът да иска ръката на избраницата си от баща ѝ и за сватбата да плащат родителите на булката, вече не се спазват масово.

Изчислиха до каква възраст трябва да се оженим, за да е щастлив бракът

В днешно време само около 36 процента от хората вярват, че моногамията е важна за успешен брак.

Проучването показва още, че само 30 процента от по-младите семейни двойки - на възраст между 18 и 34 години, са спазили традицията младоженецът да поиска ръката на булката от баща ѝ.

Най-странните сексуални и сватбени обичаи по света

Само 17 процента от брачните партньори от тази възрастова група казват, че разходите за сватбата са поели родителите на булката. За сравнение - 30 процента от семейните двойки над 55-годишна възраст са спазили тази традиция.

Традицията съпругата да приема фамилията на мъжа също се е променила - 72 процента от по-младите семейни двойки са я спазили срещу 97 процента от съпрузите над 55 години.

Разкриха колко секс е нужен за щастлив брак

За сметка на това все по-често съпругата изписва с тире фамилното име на мъжа си. Не липсват и случаи, в които мъже от по-младото поколение приемат фамилията на съпругата си - нещо немислимо преди 70 години.

Допитването сочи още, че само 37 процента от булките на възраст между 18 и 34 години спазват традицията да носят бяло на сватбата си.

Тайните на сватбените тържества

Проучването разкрива и тайните за дълъг и успешен брак според участниците в него. Сред тях са показването на взаимно уважение, сходно чувство за хумор, споделянето на проблемите и домакинските задължения, търпението, задоволителният сексуален живот. 
БТА