Историята е пълна със загадки, които продължават да ни вълнуват и до днес. Въпреки усилията на изследователи, историци, археолози, криптографи, те все още не са разкрити. Ето 5 неразкрити световни загадки:

Самолетът „Star Dust” и думата „STENDEC”

„Star Dust” e британски самолет, който изчезва на 2 август 1947 г. над връх Тупунгато, в аржентинските Анди. Самолетът извършвал редовен полет от Буенос Айрес за Сантяго, но никога не достигнал крайната си дестинация. Малко преди да изчезне от радарите, „Star Dust” изпратил последното си съобщение чрез морзов код, а значението на думата „STENDEC”, която получили на летище Сантяго, остава мистерия и до днес. Самолетът е намерен 50 години по-късно, но и до днес не е открито значението на странната абревиатура. Някои изследователи смятат, че е предупреждение за НЛО.

самолет
ThinkStock/Getty Images

“Призрачната яхта“ КAZ – II

КAZ – II или още известена като „Призрачната яхта“ е почти 10 метров катамаран, открит да се носи на 170 километра от североизточното крайбрежие на Австралия на 20 април 2017 г. Съдбата на тричленния екипаж и мистериозните обстоятелства покрай изчезването му остават неизвестни. Почитателите на мистерии дори сравняват „Призрачната яхта“ с кораба „Мери Селест“ – открит през 1872 да се носи без жива душа на борда.

Пет от най-големите мистерии на човечеството (ВИДЕО/СНИМКИ)

 Пазачите на Морския фар „Ейлийн Мор“

Морският фар, намиращ се на необитаемия остров „Ейлийн Мор“ в Шотландия, се прочул след мистериозното изчезване на пазачите, грижещи се за него през 1900 година. Корабът на капитан Джеймс Харви пътувал за острова, за да закара нов пазач на фара, но останал изненадан, че никой не го чака на кея, нито някой отговарял на светлинните сигнали, подадени от кораба. В самия фар новодошлите открили странна гледка – отключени врати, недоядена храна на масата и обърнати столове, а часовникът в кухнята бил спрял. Островът бил претърсен изцяло, но не бил открит никой. Днес все още не е ясно какво се е случило с изчезналите пазачи.

фар
ThinkStock/Getty Images

Мистерията „Circle K”

През 2003 и 2004 година Фелипе Сантос и Теранс Уилямс изчезнали по странно сходен начин. И двамата са били видени за последно със заместник - шерифа на окръг Колиер – Стив Калкинс. И в двата случая Калкинс твърдял, че е  оставил и двамата мъже пред различни бензиностанции от „Circle K”. Въпреки продължителните разследвания, в които се включват и ФБР, мистерията остава неразкрита. И до днес не е ясно какво се е случило с двамата мъже, изчезнали по сходен начин в рамките на 3 месеца.

Неразгаданите мистерии: Корабът „Мария Селесте“

Ла Манча Негра, “Черното петно“

"Черното петно" е известно и като Ла Манча Негра. То е мистериозна черна субстанция, избиваща по пътищата на Каракас, Венецуела. Странното вещество се появява за пръв път през 1986г. и се смята за причинител на множество катастрофи и смъртни случаи. Ла Манча Негра представлява черна, слузеста субстанция, с консистенцията на дъвка, а хората шофирали през нея споделят че е „хлъзгава като лед“. След десетилетия на изследвания и милиони похарчени долари, все още няма обяснение, какво точно е Ла Манча Негра.

И още:

13 от най-зловещите места в света (СНИМКИ)

Загадъчните изчезвания в Мичиганския триъгълник

Най-зловещите изоставени места в Русия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Тайната на загадъчната Долина на гърнетата (СНИМКИ)

7 тайнствени съкровища, обвити в загадъчност и мистерия

Неразгаданите мистерии: Аномалията над южния Атлантик

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук