7 тайнствени съкровища, обвити в загадъчност и мистерия
7 тайнствени съкровища, обвити в загадъчност и мистерия / ThinkStock/Getty Images

Съкровищата винаги са разпалвали любопитството и фантазиите ни. Те са обвити в мистериозност, което ги прави още по-интересни. Какво се крие зад преданията и нестихващото очарование на 7 от най-известните съкровища?

Атлантида - градът от злато и сребро

Напред към Атлантида - най-богатия и красив град в античния свят. Има само една пречка: преди 11 400 години Атлантида изглежда се е озовала на дъното на океана. От векове насам легендата разпалва страстите на учени и любители-водолази, които търсят грандиозния подводен град. В крайна сметка историята на Атлантида не е съчинена от някой прекалил с рома моряк, а от големия гръцки философ Платон.

Нацисткият влак със злато

Без да е достатъчно старо, това съкровище е пълна мистерия. Търсачи на силни усещания и любители-историци търсят в Полша цял един нацистки влак, натоварен със злато и скъпоценности. Дали наистина той съществува? - Няма никакво значение. Важното е фантазията да работи.

Кехлибарената стая - блясък и великолепие

Всеки, който е виждал репродукцията на Кехлибарената стая в Екатерининския дворец в Санкт Петербург, знае защо тя е наричана още осмото чудо на света. В края на Втората световна война стаята е плячкосана от нацистите - с 28 огромни сандъка те я пренасят в двореца в Кьонигсберг. След което следите ѝ се губят. След 1945 г. се появяват само отделни нейни части.

Свещеният кивот

Неговата стойност е неоценима. Според Библията, преди 3 хиляди години Бог заповядал на израелтяните да изработят кивота от акациево дърво. В него са каменните скрижали с Десетте Божи заповеди. При разрушаването на Соломоновия храм в Ерусалим (587 г. пр.н.е.) кивотът изчезнал безследно. Експерти предполагат, че той се намира под Храмовия хълм, но досега съществуването му не е било доказано.

Съкровището на нибелунгите

На дъното на река Рейн край Вормс лежи огромно съкровище. Поне така се твърди в Легендата за нибелунгите от 13 век. Според нея, Хаген фон Троние, васал на бургундския крал Гунтер, потопил във водите на реката 12 товара скъпоценни камъни и злато. Оттогава насам много хора са го търсили. И продължават да го правят. Засега без успех.

Свещеният граал

Откакто съществува легендата за крал Артур (12 век), човечеството продължава да търси Свещения граал. Той представлява чаша или друг съд, от който Исус Христос е пил по време на Тайната вечеря - преди да бъде разпънат на Кръста. Един от последователите му събрал в Граала кръвта на Спасителя. Във филма "Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход" всички търсят изчезналия Граал.

Богатството отвъд дъгата

Тази легенда разказва за един човек, който тръгнал да търси едно богатство накрая на дъгата. Търсил дълго и безуспешно. Отчаял се и накрая се отказал. Но един ден се озовал на края на дъгата и установил, че най-голямото съкровище е смият той. Вероятно това е и общото между търсачите на съкровища - че не търсят богатства, а самите себе си.

И още:

Тайната на загадъчната Долина на гърнетата (СНИМКИ)

20 мистични моста, които ще ви отведат в света на приказките (СНИМКИ)

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

Да обиколиш света, за да заснемеш слънцето (СНИМКИ)