Питали ли сте се, защо понякога се смеем през сълзи или клепачите ни започват неконтролируемо да трептят? Тези чудатости на нашето тяло не са лишени от логика. Вижте пет странни реакции на човешкото тяло:

1. Защо се смеем до сълзи?


Сълзите се предизвикват от различни емоции – болка, тъга, а в някои случаи – от много смях. Учените нямат точно обяснение, но все пак е ясно, че смехът и плачът са сходни психологически реакции. Те възникват при висока емоционална възбуда и не се включват и изключват изведнъж. Плачът асоциираме с тъгата, но всъщност той е много по-комплексен отговор на човешкото тяло.

г
ThinkStock/Getty Images

Защо ставите ни пукат?

Най-често срещаната става в човешкото тяло е диартродиалната. Ставите на пръстите и рамената са примери за такива – в която две кости се свързват в капсула. В нея има смазка, наречена синовиална течност, която съдържа разтворени газове. Когато разтегнете ставата, всъщност я сгъстявате, както и течността в нея, като по този начин насилвате тези богати на нитроген газове да се освободят от синовиалния разтвор.

Освобождаването на въздух през ставната капсула е това, което чуваме като пукане.

Ето защо се изчервяваме (ВИДЕО)

Защо настръхваме?

Настръхването се случва, когато ни е студено или се страхуваме. В основата на всяко косъмче по тялото се съкращава мъничък мускул. Тази реакция е била много полезна в зората на еволюцията, тъй като настръхването е топлело тялото, като е запазвало изолиращ слой въздух между космите. Днес настръхването няма това значение.

7 изненадващи неща, които не знаем за тялото си

Какво кара клепача да трепва?

Това състояние е известно в медицината като миокимия на клепача. Умората, стресът, кофеинът повишават вероятността да се появи такова треперене. Други причинители са преумората на очите, лошото хранене, прекомерната употреба на алкохол, алергиите.

То почти винаги е леко и отшумява от само себе си.

клепачи
ThinkStock/Getty Images

Защо имаме бодежи отстрани?

Два класически случая на страничен бодеж се получават при тичането и продължителния смях. Те и двете напрягат диафрагмата. Когато се смеем продължително, поемаме много въздух, който пълни дробовете и изтласква надолу диафрагмата, докато коремните мускули се съкращават и натискат диафрагмата нагоре. Повтарящото се притискане може да предизвика мускулен спазъм – именно него ние определяме като бодеж.

Защо хълцаме? (ВИДЕО)

И още:

Десет напълно безполезни части на човешкото тяло (ВИДЕО)

Имате ли тази необикновени способности? (ВИДЕО)

Установиха най-непривлекателната част от човешкото тяло

Учени получиха разрешение за спорна технология за редактиране на човешки гени

Любопитни факти за ДНК (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук