Човешкото тяло е уникално само по себе си. С течение на хиляди години то се е променило значително и еволюирало до формата, която всички днес познаваме.

Разкриха защо някои хора имат дупчица в горния край на ухото

През цялото това време част от органите в човешкото тяло са загубили своята важност и функция и днес са напълно ненужни Вижте кои са те:

Трети клепач

Третият клепач е ненужен орган. Той се намира във вътрешния ъгъл на окото ви. При повечето бозайници този орган все още функционира пълноценно и може да бъде забелязан при пилета, гущери, акули. Третият клепач произвежда специално вещество, което събира чужди тела като прах и мръсотия, които влизат в окото и могат да причинят увреждания на роговицата.

очи
Thinkstock/Getty Images

Окосмяване

Окосмяването днес не ни е нужно. Праисторическите хора са се топлели с помощта на космите по тялото. Днес окосмяването по тялото е изгубило своята основана роля.

Тайните на човешкото тяло

Синуси

Не се знае много за функцията на синусите. Знае се само, че имаме твърде много. Наличието им се обяснява с това, че костите, в които се намират синусите, са изградени на принципа на максимална здравина и минимално костно вещество. Според някои теории синусите може би предпазват очите ни от вътрешното налягане или пък ни помагат да променяме височината и тона на гласа си.

Аденоиди

Аденоидите улавят част от бактериите, които минават през гърлото ни, но са твърде чувствителни и склонни към инфекции. В зряла възраст изчезват напълно, а и често ни ги махат заедно със сливиците.

Сливици

Сливиците са част от лимфната система. Доказателство за тяхната безполезност е броят на хората, които всяка година се разделят с тях. Това не оказва сериозно влияние върху здравето им.

Откриха нов орган в човешкото тяло

Еректор пили

Представлява група мускули по повърхността на кожата, които са карали космите да се изправят. При някои животни тези мускули изпълняват важна функция и действат като изолация от външната среда. Таралежите ги използват като защитен механизъм, когато има някаква заплаха. При настръхване животните изглеждали по-страшни. При хората тяхната функция отдавана е изгубила значение заради еволюцията на човешкото тяло.

Мъдреци

Мъдреците в древността са служели на хората да заместят изпадалите кътници. Но днес са абсолютно ненужни.

Установиха най-непривлекателната част от човешкото тяло

Апендикс

Функцията на апендикса отдавна е отпаднала. Преди много хиляди години апандиситът е участвал в храносмилането при тревопасните навици на човека.

Апендиксът не е закърнял орган, а има важна биологична функция

Мъжки зърна

Мъжките зърна са абсолютно безполезен орган Никой не знае нищо за предназначението им.

мъже
Thinkstock/Getty Images

Мускули на ушите

Тези мускули не ни служат по никакъв начин. Ушите ни стоят статични през повечето време, освен ако нарочно не ги размърдаме.