Петрозаводският феномен е част от поредица аномални явления в атмосферата. Те са наблюдавани от септември 1977 до февруари 1978 г., главно над Петрозаводск, столицата на Република Карелия, но също и над Северозападна Русия, както и на места над северната част на Европа.

Особено характерно се проявява феноменът на 20 септември 1977 г. в небето над град Петрозаводск, като бил наблюдаван от жители на града и областта. Описва се неидентифициран летящ обект с големи размери, който към 4 ч. сутринта минава над града и увисва над Онежкото езеро, където приема форма на медуза или гъба и започва да изпуска златисто-жълти лъчи.

Феноменът НЛО - научна фантастика или истина?

Явлението продължава близо час, след което по прозорците на редица сгради са констатирани овални отверстия. Те били като изрязани, но със заоблени ръбове, сякаш били разтопени или шлифовани. Необясним бил фактът, че при доста от случаите отворите били на вътрешните стъкла на прозорците с двойна рамка, докато външните стъкла били здрави.

По-късно част от стъклата били изпратени за експертиза, но физиците не успели да разберат от какво са причинени и как е възможно да се появят на вътрешните стъкла, без да се засегнат външните.

Свидетелите на този феномен описват събитието с подробности. Някои от свидетелите, които по време на случката се намирали в моторни превозни средства съобщили, че двигателите заглъхвали и спирали, когато светещият обект минавал над тях.

Мистерии: НЛО, заснети през 2016 г. (ВИДЕО)

В медицинските центрове на града били получени десетки сигнали от граждани, които се оплакали от рязко влошаване на здравословното състояние и искали да им бъде изпратена спешна медицинска помощ.

Явлението било наблюдавано и от екипажите и пътниците на няколко самолета, които по това време прелитали над района. Пилотите съобщили на земните служби и били готови за аварийно кацане.

Древните космодруми на Земята

Пътниците на влака, пътуващ от Москва за Петрозаводск, който се намирал на 20 километра от града, също наблюдавали явлението и някои даже го документирали на фотолента.

След необикновената случка в градските служби заваляли писма и обаждания от изплашени граждани. Излизат и други подобни случаи от цялата страна. Яркото събитие добива популярност в страната. Съобщения за явлението са публикувани в местната „Ленинская правда“ и в централната съветска преса, и други медии, което дава тласък за изучаване в СССР на необясними за онова време явления.

Официалната версия на правителството, публикувана по-късно в съветските медии е, че феноменът е следствие от изстрелването на спътника „Космос-955“ от космодрума Плесецк, намиращ се на 320 километра североизточно в съседната Архангелска област. Тогава никой не обърнал внимание на една подробност-феноменът се появил няколко часа преди изстрелването на ракетата.

Вижте още:

Близо до нас ли са извънземните?

Съветник на Обама: Време е да кажем истината за извънземните

Астроном откри обекти, може би създадени от извънземни

Учени обясниха защо не е открит извънземен живот досега