Смята се, че случаите на НЛО, които са регистрирани от пилотите на военни и граждански самолети, са сред най-достоверните. Това се определя от факта, че пилотите са опитни и добре подготвени хора, които трудно биха се объркали. Те са много добре запознати с обстоятелствата, които могат да ги заблудят и да предизвикат зрителна измама. Също така самолетите разполагат с техника, която може да засече и разпознае повечето познати летателни тела.

Феноменът НЛО - научна фантастика или истина?

Един от интересните и добре документирани случаи на наблюдавано НЛО от пилоти е полет 1628 на японските авиолинии. Датата, на която е станало това странно събитие, е 17 ноември 1986 година. Самолет "Боинг 747" на японските авиолинии извършва товарен полет от Париж към Токио с междинни кацания в Рейкявик, Исландия и Аляска. Екипажът му се състоял от 3 души - главен пилот, помощник пилот и един инженер механик. В 5.10 часа сутринта над Аляска пилотът забелязал две ярки светлини. Първоначално решил, че са военни изтребители, които по това време, заради студената война между САЩ и СССР, често извършвали полети в този регион. Светлините обаче се приближили, запазили дистанция и започнали да се движат успоредно на самолета, като сякаш променяли формата си - от цилиндрична към квадратна.

Хакерът, който разкри класифицирана информация за НЛО

Светлината, която излъчвали, постоянно се променяла от жълта към розово-червена. Първото, което направил капитанът, било да попита диспечерите дали наблизо има други летателни машини. Отговорът им бил отрицателен. Капитанът преценил по движението на светлините, че става свидетел на уникално явление. Светлините продължавали да се движат на неголямо разстояние отляво на самолета и да маневрират много бързо. Докато целият екипаж гледал напрегнато към светещите тела с форма на правоъгълници, капитанът отново попитал диспечера дали наблизо има друго летателно тяло. Отговорът този път бил по-странен. Диспечерът отговорил, че има нещо, но не може да каже какво е точно. Тук вече пилотите се притеснили. Впоследствие те признали, че са били уплашени от странната случка.

Диспечерът решил да поиска помощ от военните радарни станции, които се включили мигновено, но също не могли да дадат задоволителен отговор. На радарите им се отчитало присъствие, но не можело да се каже какво точно е то.

Мистерии: НЛО, заснети през 2016 г. (ВИДЕО)

Тази ситуация продължила почти 30 минути. Странните светлини продължавали да се движат покрай самолета, следвайки неговия курс. Тогава се случило още нещо странно. Екипажът забелязал от уредите, че зад самолета се движи някакво много голямо тяло. Неговият произход също бил неизяснен. Самолетът променил леко посоката и височината си, за да разбере какво става и установил, че обектът го следва неотлъчно. При един завой неговите мътни очертания се появили в полезрението на екипажа.

Те го описват като огромен обект с големината на два съвременни самолетоносача. Едновременно с това светлините отляво също следвали самолета. Наземните диспечери билипритеснени от тази информация и предложили да изпратят военни изтребители за изясняване на ситуацията. Капитанът отказал и след малко обектите изчезнали от радарите и от полезрението на екипажа.

Уфолог показа снимки на извънземни, открити в Розуел (ВИДЕО)

На по-късен етап той казва, че е отказал военна помощ, защото е бил запознат с подобни случаи и сложното разследване след това. Странното явление продължило около 50 минути. То е  едно от най-дългите документирани наблюдения на НЛО.