/ ThinkStock/Getty Images
Всеизвестно е, че ако се стремят към дълголетие, хората трябва да се хранят здравословно и балансирано и да поддържат редовна физическа активност. Ако иска да избегне ненавременна смърт и да се радва на по-дълъг живот, човек всекидневно трябва да консумира домати, пише в. "Дейли експрес".

Запознайте се с лекаря сред зеленчуците

Според диетоложката Джулиет Келоу и нутриционистката и медицински консултант д-р Сара Брюър доматите са храна, която е особено полезна за сърцето, тъй като понижава холестерола и съответно риска от сърдечносъдови заболявания.

Специалистките са на мнение, че ако искат да извлекат максимални ползи за здравето си, хората трябва да консумират домати всекидневно.

Доматът - козметичният експерт и тайният ни помощник за красота

"Като съществен компонент от Средиземноморската диета, доматите са отличен източник на витамини А и С. Те съдържат и мощния антиоксидант ликопен, който подобрява здравето на сърцето и предпазва от различни видове рак", пишат Джулиет Келоу и Сара Брюър.

домати
ThinkStock/Getty Images

За извличането на максимална полза от ликопена експертките препоръчват доматите да се консумират с малко количество мазнина, например зехтин.

Пет любопитни факта за доматите (ВИДЕО)

В идеалния случай трябва да се хапва една порция домати всеки ден, но дори консумацията им няколко пъти седмично осигурява съществени ползи за здравето, отбелязват Келоу и Брюър. Една порция домати се равнява на един стандартен домат, шест чери доматчета, 200 грама нарязани домати или малка чаша доматен сок.

Доматът – плод или зеленчук?

Особено богати на ликопен са сушените на слънце домати. Количеството на антиоксиданта в тях се равнява на това в шест стандартни домата.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА