Доматите вероятно са сред най-разпространените, обичани и популярни зеленчуци в света. Според мнозина доматите всъщност са плод, но заради страхотните им вкусови качества спорът плод или зеленчук остава на заден план.

Те произхожда от Централна и Южна Америка. Любопитно е, че италианците са наложили доматите да се консумират с босилек. Това е така, защото босилекът има способността да неутрализира частично киселинността, която доматите  притежават и предизвикват при хранене.

Вижте 5 любопитни факта за доматите:

1. Ако откъснете още неузрял домат, просто го поставете до ябълки и банани. Те отделят eтилен газ (естествен хормон на растежа), който ускорява процеса на зреене.

Разкриха защо доматите губят вкуса си в хладилника

2. Доматите имат антисептично действие. Пресният доматен сок помага срещу възпаления или тромби в кръвта. Витамин С и бета-каротинът в доматите са отлични антиоксиданти и помагат за неутрализирането на свободните радикали, които повишават риска от развитието на рак и възпаления.

Доматът – плод или зеленчук?

3. През XVII век във Великобритания са смятали, че доматите са отровни. Това е пордължило до XVIII век, когато доматите се превръщат в основна част от менюто на Острова.

домати
ThinkStock/Getty Images

4. Доматите са много богат източник на антиоксиданти. Тъй като основният каротиноид, органичният пигмент в доматите - ликопенът, е мастноразтворим (т.е. за за усвояването му, което става по–бавно, в храната трябва да има мазнини), е добре доматите да бъдат овкусявани със зехтин или друга полезна мазнина.

Доматите могат да забавят развитието на рак на стомаха

5. Ако имате замърсени медни предмети - от бижута до саксии, може да ползвайте доматен сок. Солта и киселината му помагат за премахването на медния оксид, оставяйки с ярък блясък предметите, направени от този метал.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук