БНТ ще излъчи благотворителен концерт за Хаити
БНТ ще излъчи благотворителен концерт за Хаити / снимкa: БНТ

След опустошителното земетресение в Хаити MTV и Джордж Клуни се обединиха, за да проведат благотворителна кампания за набиране на помощи и средства за укрепване на страната. В петък вечерта в Ню Йорк носителят на Оскар ще участва в кампанията, която ще се излъчва по всичките канали на MTV. Всички приходи ще отидат за подпомагане на пострадалите в Хаити.

БНТ променя извънредно програмата си и ще излъчи благотворителния концерт в събота вечерта от 21.40 ч.

Можем да подкрепим тази благородна инициатива и от България, като изпратим SMS на кратък телефонен номер 1255 за всички мобилни оператори. Цената на един SMS е 1.20 лв. Кампанията на БЧК продължава до 15 февруари, след което всички събрани средства от България ще бъдат преведени на централата на федерацията на червения кръст в Женева.

„Когато мислим за музиката, виждаме жените, които са останали затрупани под останките шест дни със своите съпрузи, как лежат на носилката и започват да пеят", казва Джордж Клуни пред MTV Нюз ден преди старта на кампанията „Надежда за Хаити сега: глобална кампания за набиране на помощи за подпомагане след земетресението".

Сред изпълнителите, които ще подкрепят благотворителното събитие, са Джей Зи и Риана, които ще излязат на сцената заедно с Боно от „Ю Ту" и The Edge в Лондон. В Ню Йорк с уникални изпълнения ще видим Стиви Уондър, Стинг, Шакира, Джъстин Тимбърлейк, Мери Джей Блайдж, Кристина Агилера и много други звезди.

От Лос Анджелис ще се включат Шерил Коул, Код Рок и Кейт Ърбан. Мадона, Бил Клинтън, Том Ханкс, Брад Пит, Робърт Патисън, Уил Смит, Джулия Робъртс, Леонардо Дикаприо, Мерил Стрийп и Мохамед Али също ще се присъединят към каузата. Част от програмата ще бъдат още Бен Стилър, Крис Рок, Клин Истууд, Дензъл Уошингтън, Хали Бери, Джон Стюарт, Мат Деймън, Морган Фрийман, Никол Кидман, Самюел Джаксън и повече от 100 от най-известните филмови, телевизионни и музикални звезди.

Джоел Галън, който е продуцент на мащабното събитие, казва, че музиката е в сърцето на цялата кампания. „Мисля, че музиката има много силен целебен ефект, с който можем да помогнем на хората", казва той. „Това е начин за много музиканти да изразят чувствата, които са се вкоренили в тях, да ги споделят. Това е специално представяне на песни, които те обичат, които действително отразяват емоциите и техните чувства и надеждата им, че чрез тях ще привлекат хората, ще ги мотивират да помогнат чрез своя личен принос".