/ iStock/Getty Images
В саудитския град Джида се открива първата дискотека "халал", която е и първата в цялото саудитско кралство. В нея няма да се сервира алкохол, но жените ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват.

Първата по рода си дискотека „халал“ тези дни отваря врати в Саудитска Арабия. Намира се в пристанищния град Джида, близо до Мека, край брега на Червено море. Клубът задължително трябва да отговаря на религиозните изисквания на исляма.

В последно време страната преживя не една и две промени. През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени - първите саудитски гражданки вече се сдобиха с шофьорски книжки. Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри.

жени Саудитска Арабия
ThinkStock/Getty Images

Тези стъпки към либерализация се свързват преди всичко с името на престолонаследника Мохамед бин Салман - новата силна личност в Саудитска Арабия. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.

За първи път: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Разнородни реакции

Сега явно иде ред и на развлекателния сектор. Арабската верига от нощни клубове "White", която вече има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към изискването на саудитските власти да не се предлага алкохол - в кралството е наложена строга забрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката.

жени Саудитска Арабия
iStock/Getty Images

Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии. Един потребител в Туитър с псевдонима “Just Sayin”, например, се обявява срещу откриването на нощния клуб, защото не харесва сегашната културна промяна в страната. Други се опасяват, че клубът ще доведе до упадък на религията – а това щяло да  опустоши душите на много вярващи.

Саудитският активист по правата на човека Хоулуд Барауида също е скептичен, но по различни причини. Той  поздравява факта, че страната постепенно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, много по-важни проблеми – например от закона за настойничеството, който прави жените зависими от техните мъже и братя. "Жените в Саудитска Арабия все още да страдат. Те страдат, когато са на работа, в затвора, сред семействата си", казва Барауида в интервю за ДВ.

„Подобно нещо доскоро беше немислимо“

В Саудитска Арабия: Получаваш СМС, ако семейният ти статут се промени

Други - като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която в момента живее в Дубай - приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще доведе до по-нататъшна либерализация. "Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, особено в Джида, в относителна близост до двете светини“ (Мека и Медина, бел. ред.). Повечето от гражданите на страната са консервативни, обяснява Накшбанди. Ето защо развитието е бавно. "Не казвам, че този нощен клуб е голям напредък, но той може да помогне за разпространението на нови идеи и нова култура", казва журналистката.

И още:

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

За първи път в историята: Седмица на модата в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

След десетилетна забрана Саудитска Арабия разреши ходенето на кино

Младите араби вярват в равенството между половете (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Deutsche Welle