/ Gulliver/Getty Images
Саудитската принцеса Рим Алуалид бин Талал стана една от първите жени в страната, възползвали се от даденото им от краля право да шофират, като се разходи по улиците на Рияд, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на баща й, принцът милиардер Алуалид бин Талал в Twitter.

Една мечта е факт: Жени зад волана в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

"Най-накрая! За пръв път дъщеря ми Рим вози мен и внуците по улиците на Рияд", гласи неговият коментар към двуминутния запис на съвместното пътуване.

Племенникът на крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд публикува на официалния си сайт открито писмо, в което подкрепи решението на ръководството да позволи на жените да седнат зад волана. Принц Бен Талал подчерта, че отмяната на забраната е важна за обществото и икономиката на Саудитска Арабия.

В полунощ, след падането на забраната, хиляди жителки на Саудитска Арабия се качиха за първи път на собствените си автомобили. До днес Саудитска Арабия беше единствената страна в света, където жените нямаха разрешение да шофират и подлежаха на наказание, ако го правят.
 

Gulliver/Getty Images


Връчиха първите шофьорски книжки на жени в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

На 26 септември м.г. кралят подписа указ, даващ на жените право да получават шофьорски книжки наравно с мъжете. Той е част от плана за модернизация на страната на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, отбелязва АФП, посочвайки, че забраната жените да шофират беше станала символ на подчинения статут на саудитките и беше порицавана по цял свят.

В началото на юни властите започнаха да издават книжките. Освен това беше приет закон, защитаващ правата на шофьорките и целящ да предотврати тормоз, припомня ТАСС.
 

Gulliver/Getty Images


Очаква се до 2020 г. около 3 милиона жени да получат шофьорски книжки и да започнат да кормуват, според консултантската фирма ПрайсуотърхаузКупърс. Някои от саудитките се учат да карат дори мотоциклети "Харли Дейвидсън" - нещо немислимо преди година.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Консерваторите използваха в продължение на десетилетия строга интерпретация на исляма, оправдавайки забраната жените да шофират. Някои от тях заявиха дори, че жените не са достатъчно интелигентни за тази дейност.

Много жени обаче се опасяват, че ще останат мишени на консерваторите в страна, където мъжете имат статут на "настойници" и вземат решения вместо тях. Саудитките трябва да излизат забулени и не могат да пътуват, да учат или да работят без разрешението на съпруга си или на мъж от семейството им. Те не могат и да посещават сами ресторанти.
 

Gulliver/Getty Images


През 90-те години при първата кампания да се даде на жените право да шофират, тези от тях, които застанаха зад волана в столицата Рияд бяха изложени на сурово порицание и им беше забранено да пътуват в чужбина за една година. Ултраконсерваторите отдавна предупреждават, че ако жените получат правото да шофират, ще бъдат изложени на сексуален тормоз и може да се стигне до прегрешения, припомня АП.
БТА