Трябва ли да си бил министър-председател, за да откриеш топлата вода?
Трябва ли да си бил министър-председател, за да откриеш топлата вода? / снимкa: DarikNews, Юлиана Николова
Трябва ли да си бил министър-председател, за да откриеш топлата вода?
20284
Трябва ли да си бил министър-председател, за да откриеш топлата вода?
  • Трябва ли да си бил министър-председател, за да откриеш топлата вода?

Вчера чуждестранният съветнически борд на премиера, оглавяван от бившия министър-председател на Франция Доминик дьо Вилпен, направи нещо като отчет, за раздаваните от него съвети към правителството в продължение на 6 месеца. И също така написа препоръки за следващите, които всъщност в немалка степен може да се окажат същите.
 
Дотук нищо лошо. Освен, че във въпросния документ е пълно с изречения и изводи, които всеки средностатистически репортер може да напише и да препоръча на правителството. Е, фамилията на въпросния репортер няма да е дьо Вилпен, но пък може ли тази фамилия да стои под нещо, което е ни повече, ни по-малко откриване на топлата вода. Да вземем един пример от въпросното четиво. Бордът препоръчва да се постигне широко национално съгласие по четири теми - образование, конкурентоспособност и иновации, пакт за нулева толерантност към корупцията и европейска политика. Това звучи като част от предизборна програма и изтъркана до болка словесна еквилибристика, която е довела до мазоли в ушите и на бабите на репортерите. Чудно как нашето правителство позволява да му се предлагат документи, в които някой ни съветва да правим нещо, което е ясно като бял ден - а именно да се борим с корупцията. Непредубеден човек би се учудил как не сме се сетили досега, че се налага цял съветнически борд да ни казва, че в другите страни от ЕС корумпираните ги уволняват.

Доскоро си мислех, че само у нас е широко застъпена практиката да се създават излишни ведомства, в които потъват грешни пари на данъкоплатеца, само за да се намери служба за един определен човек. Нищо подобно. В съветите на чуждестранните съветници се предлага да има независима агенция за цитирам "превенция и санкциониране на всички форми на корупция". Сякаш у нас не борим корупцията, само защото ни липсва поредната агенция, която се води независима.
 
За десерт съм оставила друг цитат: "В контекста на международната и финансова криза и надвиснали общи избори България е изправена пред ключов момент в своя национален живот при особено деликатни обстоятелства, в които бъдещето на страната е заложено на карта". Точка. Ако някой разбира какво е искал да даже авторът, много моля да ми се обади.
 
Примерите ми не са изчерпателни, но смятам показателни.
 
Господа настоящи и бъдещи обитатели на сградата на Министерски съвет, аз като човек, който не пропуска да си плати всички данъци, горещо ви съветвам да не хабите време и усилия да поръчвате подобни доклади на когото и да било, особено на чуждестранни експерти, особено ако за това освен моето време харчите и моите пари, което дълбоко подозирам, въпреки отричането, че на тези хора сме им платили. (Съветът ми между другото е абсолютно безплатен!)
 
А вие господин дьо Вилпен е може би по-добре да запазите съветите си за вашата родина, която доста по-силно от България е засегната от кризата и в която вероятно ще дадете по-полезни и означаващи нещо съвети.
 
А иначе ние топлата вода сме я открили отдавна, нищо че някои ваши сънародници не подозират за този факт. Просто някои хора в България не желаят да я използват.