/ БТА
Девет партии и коалиции имат шанс да влязат в 51-ото Народно събрание. Това сочат данните от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено в периода между 28 септември и 6 октомври сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души. 

Ако изборите бяха в началото на октомври и декларациите на респондентите се изпълнят, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС запазва чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете. ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред „Възраждане“ – съответно 16,6% спрямо 15,4%. На този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място, като не са изключени и изненадващи развития.

По-трудно е да се определи с демоскопски методи ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС. Алиансът за права и свободи се задържа на ниво от 8,3%. Вижда се възходяща тенденция за ДПС-Ново начало, които влязоха в кампанията с по-ниски стойности, но към момента вече биха получили подкрепа от 6,9%. БСП-Обединена левица биха имали 7,1%, а ИТН са с 6,3%.

Галъп

Всички тези формации към този момент са в своеобразен „пакет“, но развитието на кампанията може да промени много неща, доколкото, например, изпъкването на ДПС-Ново начало е вече видимо. С добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и „Величие“, които към началото на октомври са на нива 3,2%. „Синя България“ е на ниво от 1,1%. Останалите дялове се разпределят между формации с декларирана на този етап подкрепа под процент.

30,5% от избирателите са сигурни, че ще упражнят правото си на гласуване за Народно събрание, като трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н. Условното очакване е за около 2 милиона гласа. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“. Това сочи проучването за изборните нагласи към началото на октомври, според декларациите на респондентите. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а моментна снимка, която е съчетана със сериозна условност заради степените на откровеност на респондентите, както и заради очакваното натежаване на „технологичен“ вот при очакваната колеблива обща активност.

Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.
Галъп