/ Istock
Фитнес клубовете представляват огромна опасност поради вероятността от наранявания. Причината е грешен подход на треньори, сподели лекарят по рехабилитация и фитнес експерт Леля Савосина пред онлайн изданието „Московска област днес“. Според нея най-честите наранявания на такива места са наранявания на гръбначния стълб, раменете и коленете.

„В повечето фитнес зали треньорите не вземат предвид здравната група на клиента, наличието на хронични заболявания и не диагностицират опорно-двигателния апарат, което трябва да се направи. Всеки има различно състояние на стойка, здраве и собствено ниво на физическа подготовка“, отбеляза Савосина.

Тя добави, че в съвременното общество липсва и култура на трениране с различни нива на интензивност, което също води до травми във фитнеса. Така че през първите два до три месеца на тренировка хората трябва да правят само леки упражнения, защото физическото претоварване вреди на тялото.

Освен това много треньори са слабо образовани. За такава работа е необходимо висококачествено обучение по теория и практика. Това ще даде възможност да се обучават различни хора, съобразявайки се с тяхното ниво на здраве, заключи Савосина.

По-рано фитнес треньорът Светлана Бутова каза, че позата на дървото от йога е най-доброто упражнение за поддържане на здрави колене. Според нея упражнението ви позволява да избегнете деформация на костите и да се отървете от сковаността на движението и болката. В допълнение, тази поза подобрява функционирането на нервната система и укрепва долната част на тялото.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер