/ БТА
Част от най-старата зоологическа градина в Хонконг беше затворена, след като осем маймуни, включително три от критично застрашени видове, бяха намерени мъртви, предаде АФП.

Служители в зоологическата разследват какво е причинило смъртта на маймуните, които включват един гвенон де Браза, една обикновена саймири, три памукоглави тамарини и три белолики саки.

„Незабавно бяха назначени аутопсия и лабораторни изследвания, за да се установи причината за смъртта им“, се казва в изявление на отдел „Културно-развлекателни услуги“ на правителството.

Памукоглавият тамарин е вид малка, живееща на дърветата маймуна, обитаваща тропическите гори на Южна Америка. Смята се за един от най-застрашените видове примати в света.

Според Националния институт по зоология и биология на опазването към Смитсониън по-малко от 6000 екземпляра са останали в дивата природа.

Метални прегради и пластмасови ленти бяха поставени, за да се отцепи зоопаркът от бозайниците. На вратата беше залепено съобщение за затваряне.

„Докато се очакват резултатите от тестовете, секцията за бозайници в [зоопарка] ще бъде затворена от днес за дезинфекция и почистване“, пише още в изявлението.

Умрелите маймуни са сред 93-те бозайници, отглеждани в Зоологическата и ботаническа градина на Хонконг. Тя представлява оазис от 5,6 хектара в престижния градски район Mid-Levels, където се отглеждат също влечуги и птици.

Градините са преобразени от бившето официално имение на британските колониални управители и са отворени за обществеността през 1871 г. Скоро след това започват да създават зоологическата си колекция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС