/ БГНЕС
Обработката на резултатите от гласуването трябва да приключи до 30 октомври. Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов

Тези избори са само за представители на националния парламент. След разговори с ЦИК и оптимизация на процеса, включително и използване на тези скенери, които колегата демонстрира, очакваме, че в рамките на деня – 30 октомври, 3 дни след изборите, трябва да сме приключили с обработката на резултатите от гласуването, заяви той. 

„Поставил съм сериозна цел пред всички колеги от компанията и всички лица, които ще бъдат наети, да работим без грешка, на ниво РИК и съответно протоколите, които идват от секциите в чужбина, които се обработват в ЦИК, по същия начин“, каза Филипов и поясни, че целта е значително намаляване анализа на несъответствие, така че ЦИК да има повече време по отношение прегледа на резултата от работата на „Информационно обслужване“ и вземането на решения за резултата от изборите.

Сигурността на данните: Представиха софтуерните системи за обработка на изборните резултати

Всеки един протокол, който е сканиран и е записан в съответния цифров формат, може да бъде свален на персонален компютър от всеки един гражданин и с определени софтуерни средства да бъдат подведени както политици, така и обществеността, така и медиите“, посочи изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ и обясни, че за да не се случи това, заедно с ЦИК, са разгледали вариант как сканираните образци на секционните протоколи на протоколите от РИК да бъдат дигитално подпечатани, така че да направят още едно ниво на увереност в гражданите, че държавата си върши работата.

По думите му с електронния печат, който е издаден за всеки един от РИК-овете, всеки един сканират протокол ще бъде подпечатан, или това е още едно ниво на защита.

Филипов подчерта, че в момента, в който батерията на устройствата за видеонаблюдение започне да пада, устройството започва да говори и да напомня на членовете на СИК, че трябва да включат захранващия кабел, така че излъчването да не спира. Подобна гласова команда ще има и в случаите, когато устройството е неправилно сложено. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС