/ iStock photos/Getty images
Вижте къде най-често се превишава скоростта в София
От Столична "Пътна полиция" дадоха брифинг по повод актуалната пътна обстановка в София.

От началото на годината в София са настъпили 588 тежки пътни инциденти, с 11 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, като ранените са 693 - с двама повече, в сравнение с миналата година, казаха от "Пътна полиция".

Загиналите на територията на София са 25 от началото на годината, с 14 по-малко, в сравнение със същия период на миналата година. Според "Пътна полиция" това се дължи на засиления контрол на СДВР, както и на законови промени. 

Най-честите нарушения са превишение на скоростта. От началото на годината са установени 302 949 нарушения в София за превишена скорост, над 32 000 повече в сравнение с миналата година.

Над 40 водачи на електрически превозни средства са наказани, като се бележи ръст - миналата година са около 15 наказани.

На местата, на които се упражнява по-засилен контрол, там водачите си позволяват да превишават скоростта - това са бул. "Черни връх", Околовръстното, Южната дъга, бул. "България". 

От началото на годината са установени 1098 водачи, които са шофирали след употреба на алкохол, а наркотици - 635. Има завишение на тези случаи, поради факта, че от началото на годината полицаите са оборудвани с технически средства - дрегери и дали водачите са седнали зад волана след употреба на наркотици. 

Най-високото скоростно нарушение е на Околовръстното на София, водач се е движел с над 260 км/ч в този участък.

По отношение на най-честите пътни инциденти с тротинетки, от "Пътна полиция" казаха, че не трябва да бъдат по две деца на ел. тротинетки. Законът задължава лицата под 18 години да използват каски, това също е нарушение. Санкционират се родителите на децата, максималната глоба е 50 лева

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня