България гласува за 51-то Народно събрание. Това са седмите национални избори за последните три години.

Гласуването започна 07:00 часа и ще продължи до 20.00 часа, като изборният ден може да продължи не по-късно от 21:00 часа, ако пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели.

БГНЕС


В изборите ще участват 28 политически формации – 19 партии и девет коалиции. В края на септември ЦИК определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Ще се гласува с хартия и машина, като съгласно ИК вотът е равнозначен.

Българските граждани зад граница ще могат да гласуват в общо 719 избирателни секции в 57 държави. Най-много секции ще бъдат разкрити в Турция – 168, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 112, Германия – 66, Испания – 64, САЩ – 53, Италия – 27, Нидерландия -25, Гърция – 23,  Франция – 17,  Австрия и Белгия по 16, Канада – 15 секции.

iStock/Getty Images


И на тези избори гласоподавателите имат право на избор да упражнят правото си на вот или на машина, или на хартия. Машината ще ви разпечата бюлетините, като е важно да изчакате звуковия сигнал, преди да ги извадите от машината. След това се дават за печат и се пускат в урните. 

На изборите за народни представители могат да гласуват български гражданин, навършили 18 години към изборния ден и които не са поставени под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване на края му.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня