Акции за търговията на гласове в няколко области в страната. Извършват се засилени проверки и има задържани.

Ето къде се провеждат операциите:

Област Сливен:

В сливенския квартал "Надежда" акцията е започнала в 8 часа тази сутрин. Комисар Димитър Кикьов обяви, че в момента се извършва проверка на няколко места в квартала и други села.

БТА

"Вчера е постъпил един сигнал за купуване на гласове в едно сливенско село. Каса е се за сума от 60 лева", каза той. Изграден е и контролно-пропуквателен пункт. Хванат е водач, който управлява с неистинско свидетелство. 

БТА

БТА

До момента са задържани 6 души за различни престъпления. На контролен пункт на входа на сливенския квартал „Надежда” е установен водач на лек автомобил с фалшива шофьорска книжка.

Служители на РУ-Нова Загора са разкрили грабеж, извършен спрямо възрастна жена от населено място в община Нова Загора. Двама мъже, след като са я заплашили са отнели сумата от 250 лева.

След проведените незабавни издирвателни действия в хода на операцията е задържан единият от извършителите, другият е обявен за издирване. По случая е образувано досъдебно производство.

При проверки в търговски обекти в два сливенски квартала и село Тополчане са намерени и иззети тетрадки и листи с имена и записани парични суми срещу тях. Задържани са четирима по подозрение за търговия с вот.

Образувани са 4 досъдебни производство. Проверява се сигнал за купуване на гласове в населено място, в община Сливен, като се касае за предлагана сума от 60 лева. Проверките продължават.

Област Русе:

Началникът на „Охранителна полиция“ в Русе комисар Димитър Вачков отчете, че има осем сигнала за нарушения на изборното законодателство в града от началото на кампанията за вота на 27 октомври.

"По два от тях са образувани досъдебни производства, а за пет проверките не са установили нарушения", уточни комисар Вачков и добави, че в хода на разследванията е имало и задържани лица.

Спецакция срещу купения вот в Старозагорско и Софийско (СНИМКИ/ВИДЕО)

От рано сутринта са изградени контролно-пропускателни пунктове на входно-изходни участъци на населени места, квартали и махали. Издирват се извършители на престъпления и други законови нарушения, проверяват се моторни превозни средства, лица, имоти и места, за които има съмнения за евентуална дейност в нарушение на изборното законодателство, търговски обекти, заложни къщи, както и обекти, в които се предлагат дърва за огрев, хранителни магазини, даващи стоки на вересия и други, обясни комисарят. 

БТА

БТА

Димитър Вачков заяви, че се проверяват всички сигнали, независимо от начина на постъпването им и техния източник. 

БТА

БТА

Действията на служителите на реда са насочени и към противодействие на конвенционалната престъпност, за стабилизиране на средата за сигурност и осигуряване на добър обществен ред, както и за безопасност по пътищата. Операцията ще продължи през целия ден. От полицията се ангажираха да съобщят на по-късен етап информация за резултатите от днешната акция. 

Област Пазарджик:

Операция се провежда и в Пазарджишко.

Включени са екипи от различни структури и звена в областната полицейска дирекция - за противодействие на криминалната и на икономическата престъпност, които са подпомогнати от екипите на "Охранителна полиция" и няколко екипа на Жандармерията. 

Проверяват се частни адреси, заложни къщи, пунктове за изкупуване на метали, хранителни магазини. Работи се по сигнали за престъпления против избирателните права на гражданите и за такива свързани с разпространението на наркотици и битова престъпност, обясниха още от полицията. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня