След вота: за волята на избирателя и възможностите в бъдещия парламент
След вота: за волята на избирателя и възможностите в бъдещия парламент / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Усещането преди и след тези избори е за липса на алтернативи, изрази мнение в предаването Кой говори по Дарик социологът Станислав Стоянов от Алфа рисърч и посочва като аргумент една четвърт от вота, разпилял се по партиите, които не влизат в парламента. От своя страна неговият колега Живко Георгиев изтъкна, че Предстоят ни времена на трудни решения, но когато едно общество трябва да се лекува, повечето процедури не са приятни.

Да изтупаш брашнян чувал

„Всички политици вляво, вдясно и в центъра отупват брашнян чувал", каза Стоянов. Партиите в бъдещия парламент представляват 40 на сто от българите, имащи право на глас, а 60 процента остават без представителство в НС, каза той. И направи следната сметка: половината от имащите право на глас не са гласували, а 12 на сто са гласували за партии извън парламента.

Политологът Димитър Аврамов пък напомни, че всички, които са искали, са могли да гласуват. „Изборът е индивидуален, когато отидеш да гласуваш. Оправданието „политиците не ми сервират достатъчно добре сготвена манджа, която да ми харесва или не ми дават достатъчно добри обещания, е индивидуално, не можем да го генерализираме и да кажем, че всички политици са лоши и затова хората не гласуват",коментира той. По думите му избирателна активност от порядъка на между 40 и 50 процента е много добра за демократичните държави.

„Тук се спука балонът на „гражданите". Активните протестиращи граждани, ги видяхме какво събраха - нищо. В един определен смисъл тези избори реабилитираха политическите партии и показаха, че хората искат да гласуват за сериозни субекти. Ама били в лошо състояние, ама били корумпирани, ама били недоволни, да, демокрацията ни е млада, болестите много, една по една ги лекуваме", каза той. По думите му този вот, макар и да произвежда четири партии в парламента, трудно мнозинство и може би трудни решения, всъщност е крачка към стабилността в страната.


Варианти за бъдещ кабинет: При ГЕРБ има интрига, при БСП нещата са ясни


За Димитър Аврамов най-добрият вариант е първата политическа сила ГЕРБ да излезе много бързо и да постави възможно най-рационалния, а не възможно най-еднопартийния и силов вариант за съставяне на мнозинство. Напреженията в политическата система са персонални и те изискват персонални решения, смята политологът. Стъпка назад по отношение на политическото его на определени лидери би решило проблеми, каза още той, като от думите му стана ясно, че визира лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Те имат един коз и той е в подхода, не в изборната победа, смята Аврамов, като уточни, че не прави внушение, че двамата лидери трябва да се оттеглят. Стъпката на намаляване на напрежението около ГЕРБ е стъпката за реализиране на хода, категоричен е политологът. „БСП направи всичко възможно в кампанията по абсолютно рационален начин, така се прави, да направи внушение, че ГЕРБ е в изолация. В изборната нощ ДПС потвърди тази теза и Атака донякъде. Сега ГЕРБ е на ход да опровергае тази теза, а дали ще успеят, не знам. Трудно ще им е", коментира той.

От друга страна, при БСП имаме интегративен модел, който изключва ГЕРБ, има посочен министър-председател и прогнозирумост. Там въпросът е кои ще са лицата, които ще посочи Пламен Орешарски и БСП и как ще бъде подходено към преговорите, отчете Аврамов.

Политиката е изкуство на възможното, а възможното не е много широка палитра и то е около този тип идеи, които могат да сплотят за известно време БСП, ДПС и Атака, смята Живко Георгиев. „Не виждам добър вариант с ГЕРБ особено с Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Не виждам никаква потребност от ГЕРБ за всякакви възможни добри сценарии за България", каза той. Според него ГЕРБ е направила така, че да консолидира опозицията срещу себе си. „Това е принос към процеса на консолидация на нацията, незавършен, но първа крачка, така че това ще остане историческата заслуга на ГЕРБ и с това ГЕРБ изчерпва мисията си", коментира още социологът.

Решението за бъдещ кабинет трябва да бъде относително нестандартно, смята пък Станислав Стоянов. „През цялата кампания, когато сме правили проучвания, виждахме, че споменът за тройната коалиция, за участието на ДПС в управлението е много силен, жив е и затова БСП не можа да стане ясният изразител на вота анти-ГЕРБ, затова толкова много хора търсеха някакви политически алтернативи. От тази гледна точка е много трудно и за втората, ходът ще трябва да бъде по някакъв начин нестандартен. Ще трябва по някакъв начин да убеждават хората, че наистина ще привлекат тези непредставени партии", коментира Стоянов.

Целия разговор с Димитър Аврамов, Живко Георгиев и Станислав Стоянов чуйте в radio.dariknews.bg