Чуждестранните медии за изборите у нас
Чуждестранните медии за изборите у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

В България се провеждат предсрочни избори, в навечерието на които се състояха масови демонстрации, след като полицията откри над 350 000 фалшиви бюлетини, отбелязват световните медии. Чуждестранният печат обръща внимание и на скандала с подслушването, в който беше замесено името на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Подчертава се и фактът, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, че 22% от българите живеят под официалния праг на бедността, а равнището на безработица е поне 12%. Над 250 чуждестранни наблюдатели и почти 12 000 представители на българските неправителствени организации следят за честността на вота, посочват още световните медии.

Българите гласуват, за да изберат правителство, което да замени кабинета, принуден да подаде оставка след кърваво потушаване на демонстрации в знак на протест срещу рязкото увеличаване на цените на тока, съобщава в. "Ню Йорк Таймс". Изборите предизвикаха слаб обществен интерес и дори по-малко дискусии относно исканията на протестиращите - подобряване на жизнения стандарт и прекратяване на корупцията и некомпетентността по високите етажи на властта. Мнозина протестиращи призоваха за нова и по-представителна форма на управление, като избирателна система с пряко представителство вместо партийни листи. Днешните избори, които са емблематични за дълбокото разочарование на обществото, се очаква да върнат същите партии на власт. Партията на бившия премиер Бойко Борисов, бивш пожарникар, шампион по карате и собственик на частна охранителна компания, се очаква да спечели най-голям дял от гласовете, но той ще бъде по-малък от този през 2009 година. Остават въпроси за това какво коалиционно правителство може да сформира Борисов и колко стабилно би било то.

Основната борба на тези избори е между партията ГЕРБ и БСП, реални шансове да преминат 4% бариера имат още три партии. Но тъй като българите все още не са решили за кого да гласуват, резултатите от изборите могат да бъдат съвършено различни, се казва в репортаж на руската национална телевизия "Вести".

"Разполагахме с малко време, за да се ориентираме. Но няма да гласувам за тези, които бяха на власт, а за малка партия", признават част от хората. "Ще гласуваме, но все още не знаем за кого", споделят други. "Не се интересувам коя партия ще ни управлява. Интересувам се от това как ще живея и как ще живеят моите деца", заявява друг гражданин. "Искаме спокойствие. Искаме работа. Искаме да живеем в 21 век", казват повечето местни българи.

Предизборната кампания в България беше стремителна. Тя продължи само месец и беше доста скандална. В навечерието на изборите гръмна поредният скандал. Това се случи в "деня за размисъл", когато при спецоперация бяха открити 350 000 бюлетини, напечатани след изтичането на официалния срок, който е 8 май, отбелязва "Вести".

Българите гласуват на парламентарни избори, но социологическите изследвания не предсказват категоричен победител. Подготовката за днешните избори в най-бедната държава членка на ЕС беше белязана от апатия на избирателите и твърдения за измами, посочва Би Би Си. Предизборната кампания вече беше помрачена от разкрития за незаконно подслушване на политици. Перспективата изборите да не излъчат категоричен победител увеличи опасенията от парламент без мнозинство и засилване на нестабилността. Журналистът Ник Торп смята, че макар голям брой партии да участват на изборите, изглежда нито една не иска да победи.

Българите гласуват на трудни и напрегнати избори, белязани от обвинения за измами и чийто вероятен резултат ще бъде патово положение в политически план и нови протести в най-бедната страна от ЕС, пише АФП. Пред партиите стои трудната задача да си осигурят коалиционни партньори в силно фрагментиран парламент, в който може да влязат още пет политически сили.

Неуспехът на депутатите да се справят с най-големия проблем за обикновените българи добавя апатия сред имащите право на глас 6,9 млн. избиратели. Подхранват се очакванията, че хората съвсем скоро отново може да излязат на улицата. "Няма да гласувам. Цялата тази работа е гнила. Ние вече сме разочаровани от всички тях", казва 25-годишна майка на две деца, която е подкрепяла ГЕРБ. Съпругът й е безработен и семейството оцелява с нейните помощи за майчинство от 310 лв. (158 евро). "Просто е абсурдно", продължава тя."Хората ще излязат на улицата отново след изборите. Страх ме е, че вървим към гражданска война". "Няма да гласувам. Те изгубиха всякакво уважение към собствения си народ", гневи се Стефка Попова, пенсионирана работничка в металургията, която казва, че е принудена да допълва скромната си пенсия, като продава вестници. "Дават ми месечна пенсия от 160 лева, а сега решиха, че могат да ми дадат вече попълнена бюлетина. Как смеят!", възмущава се тя. "Нямам думи да изразя отвращението си. Не мисля, че нещо подобно се е случвало някога в друга държава членка на ЕС", допълва пенсионираната икономистка Стефка Георгиева във връзка с предполагаемия опит за фалшифициране на вота.

Пенсионираният учител Иван Иванов (72), който преживява с пенсия от 272 лв., е по-умерен: "Вярно е, че ГЕРБ не направи много за хората от социална гледна точка, но поне успя да запази финансовата стабилност по време на криза".Ще ги подкрепя с надеждата, че ако успеят да сформират правителство ще са се поучили от грешките си".

Патова ситуация след изборите е последното нещо, от което се нуждае българската икономика, чийто растеж през 2012 година беше само 0,8% и от която директните чужди инвеститори се оттеглят. Парламент без мнозинство може да доведе до месеци на политическа безизходица, а провал при сформирането на правителство може да наложи провеждането на нови предсрочни избори през есента.

Двете основни партии в България вървят към фотофиниш на предсрочните избори, помрачени от скандал, съобщава Евронюз. Президентът Росен Плевнелиев призова Избирателната комисия да гарантира, че могат да се проведат демократични избори и допълни, че може да бъдат взети извънредни мерки. Опасения за нередности накараха Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ да изпрати най-голямата си наблюдателна мисия от 1990 година насам. Партията на бившия премиер Бойко Борисов вероятно ще измъкне малка победа, въпреки че вероятно ще бъде тласната към нелесна коалиция. С очаквана избирателна активност от 50% и твърдения за измами, малко е вероятно изборите да разрешат икономическите проблеми в България, счита Евронюз.

В информация на агенция ДПА се добавя и това, че австрийски институт е натоварен да извърши контролно преброяване на бюлетините, както и че наблюдатели на ОССЕ следят днешните избори поради опасения за манипулации и купуване на гласове.

България е застрашена от застой и хаос, смята швейцарското издание "Ханделсцайтунг". След зимата на българското недоволство иде пролетта на политическата блокада, пророкува изданието и цитира български политолози, според които изборите не могат да доведат до политическа стабилност, защото по всяка вероятност няма да е лесно да се състави ново правителство. Нашумелият скандал с подслушванията, според "Ханделсцайтунг" е насочил вниманието на избирателите към взаимните обвинения по време на предизборната борба, вместо към факта, че в България липсват рецепти за справяне с кризата.

А проблемите са повече от парливи. Познавачът на България Франк Щир изброява някои от тях в "Тагесшпигел": Как да се задвижи българската икономика, как да се увеличат ниските средни доходи на българите, възлизащи на около 400 евро, какво може да се направи, за да се повишат мизерните средни пенсии от по 100 евро, без да се навреди на икономиката? И как да се овладее огромната безработица? Всичките тези въпроси не получиха почти никакъв отговор, пише изданието, разяснявайки по-нататък разразилата се афера на "Българския Уотъргейт".

Австрийският "Ди пресе" отбелязва необичайната лаконичност на иначе словоохотливия бивш премиер Бойко Борисов по време на предизборна среща в Стара Загора. Демокрацията му давала правото да говори или да мълчи, срязал той опитите на журналистите да му досаждат с въпроси. "Предизборният гладиатор", както го нарича журналистът Томас Розер, е принуден да се опасява за своята популярност поради скандала с подслушванията.

"Бедна, но еврофилска" - е наречена България в материала на Михаел Мартенс, публикуван във Франкфуртер Алгемйне Цайтунг. Разочарованието на много българи от техните партии и политици подхранва едно еврофилство, което не се среща на друго място в общността, заключава Мартенс и цитира данни, от които излиза, че до 70% от анкетираните от "Алфа Рисърч" българи одобряват ЕС и работата на неговите институции. За разлика от Гърция, където местните хора протестират срещу опекунството на ЕС, смятайки го за поведение на колонизатори, повечето от българите гледат положително на контрола, осъществяван от ЕС над страната им. Така най-бедните европейски граждани са и най-ентусиазираните европейци, се казва в статията.

Българите гласуват на парламентарни избори, но нито една партия не се очаква да спечели мнозинство, за да състави правителство. Това подхранва страховете за увеличаване на политическата и икономическа нестабилност в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Подкрепата за Борисов намаля, след като не успя да подобри жизнения стандарт на българите, подчертава Асошиейтед прес. Агенцията го представя като "бивш високопоставен офицер от полицията и бодигард на последния комунистически диктатор Тодор Живков и бившия български монарх и експремиер Симеон Сакскобургготски".

България се управлява от служебно правителство след оставката през февруари на Бойко Борисов, който беше принуден да се оттегли от властта след протести срещу бедността, корупцията и високите цени на тока, припомнят световните медии. (БГНЕС)