За хората в Шабла времето е спряло на 5 август
За хората в Шабла времето е спряло на 5 август / снимкa: БГНЕС
За хората в Шабла времето е спряло на 5 август
26679
За хората в Шабла времето е спряло на 5 август
  • За хората в Шабла времето е спряло на 5 август

Наводнения сполетяха през последните дни крайдунавските райони в страната, като най-критично беше положението в Брегово. Само преди две седмици Югоизточна България също пострада от водно бедствие, в Елхово водите от Тунджа заляха част от града и част от промишлената зона. През последните дни експерти от БАН прогнозират отново наводнения в следващите дъждовни дни. Всичко това няма как да не отвори доста работа на Междуведомствената комисия, която по закон предоставя помощи за възстановяване и аварийни дейности. Оказва се обаче, че вече шест месеца след земетресението в Шабла местната власт и хората там не са получили пари от бюджета за нанесените от труса поражения в града. 

За хората в Шабла времето е спряло на 5 август, когато трус с магнитут около пета степен по скалата на Рихтер беше усетен в цяла Източна България. Времето си минава, а проблемите си стоят и се усложняват, разказва кмета на Шабла, потърсен за това какво е положението с пострадалите сгради в града след труса.

Ето какво каза Красимир Кръстев, кмет на Шабла:

Има ремонти, които не търпят отлагане, а времето е нещо, което не ни е подвластно. Природата по-точно - не можем да я командваме. Така че като хора разумни би трябвало да си вършим нещата в срок, да не чакаме допълнителни изненади. Като чуя, че някъде е станало земетресение и тук при нас има след 5 август няколко по-слаби труса, първото, което ми идва наум е, че може би читалището е паднало или не дай си боже да падне.

Читалището е най-пострадалата сграда, тя е изцяло затворена със заповед на кмета.

Конструктивно е нарушена целостта на сградата и има опасност от срутване или самосрутване. Ние се стремим колкото се може да тушираме последствията от всичко това, като осигуряваме помещения - на едно място оркестърът репетира, на друго - танцьорите. Има дейности, които не са спрели, т.е. ние сме намерили решение за тях, но има и други, за които няма как да намерим решение. Една библиотека да я преместим на друго място, това означава първо голям ресурс и голяма налична сграда, подходяща, с определен достъп за публично използване. А общината е малка и не разполагаме с подобен фонд. Ремонтите, които трябваше да извършим на църквата, също не са доведени до край. Само отвън с наличните средства, които тогава Дирекцията по вероизповеданията към МС ни отпусна, сме направили едно отвеждане отвън да не влиза водата в основите, за да не задълбочи проблема в кратки срокове. 

Два дни след земетресението премиерът Бойко Борисов обеща държавата да покрие всички щети от труса в Шабла. Първоначалните оценки са били за сума от около 125 хиляди лева, но след оценка на експертите щетите са изчислени за около 400 хиляди лева.

И гражданите са си подали документацията, има одитирани доклади от фирми, които са сертифицирани за тази работа. Ние сме си направили проекта, платили сме за него, за основната наша сграда, която е пострадала - читалището. И цялата тази преписка стои и чака създаването на комисията и разглеждането й. Сумата, която сме заявили в следствие на тези доклади, е в порядъка на 390 000 лева. Когато премиерът беше при нас след земетресението поетият ангажимент пред гражданите на общината беше за 125 000 лв. Тогава обаче това беше първият оглед и затова сумата е такава приблизителна.

Документацията чака решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, която беше създадена с последните поправки в Закона за защита при бедствия преди два месеца - в края на декември миналата година. Дарик научи, че наскоро комисията е формирана, тя е председателствана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и предстои да заседава по конкретните искания на пострадали общини. За да стартират ремонтите и обществените поръчки в Шабла чакат указания точно от тази комисия как да разпределят средствата и какво от планираните ремонтни дейности ще им бъде признато.

За да направим обществени поръчки, ние трябва да знаем как да разпределим средствата си, какво точно ще ни даде държавата и кое като разход ще бъде признато от тоя проект по укрепването и какво няма да бъде признато, за да го направим на съответните лотове в една или повече поръчки. Цялата процедура е спазена, документацията е изпратена. Имахме разговори и срещи и имам уверението, че до края на март тази комисия трябва да бъде сформирана, да разгледа нашата и други междувременно натрупали се молби за помощ.

Заедно с неправителствена организация общината е направила дарителска акция, след която са раздадени ваучери за строителни материали за възрастни хора и семейства в по-тежко финансово положение за частичен ремонт на засегнатите къщи.

Сградата на общината, едното крило, което беше пострадало и други такива обекти, които имаме - детски градини, всичко междувременно ремонтирахме със собствени средства, за да можем да провеждаме в тях занятия и да бъдат отворени за достъп до гражданите. Иначе нямаше да можем да предлагаме много услуги. Разбирате какво значи детска градина да не работи или сградата на общината да не функционира.

Общината вече е направила със свои средства малки ремонти, но държавата оказа се бави помощта за щетите в Шабла.

Има субективни фактори, организационни, такива които пречат на решаването на проблема. Наистина ако от едно министерство в друго преминават служби, те са предмет на един тип отношения. Ако имаше добра воля, може би можеше да бъдат решени нещата и по друг начин. Това е, което нас ни притеснява, че много време минава. И в един момент, ако наистина сме добри стопани, трябва да свършим няколко спешни неща. Но ако законодателно ние решим да ги вършим, трябва да извадим всички тези средства от собствения си бюджет, което няма как да го свършим. И в последствие дали ще ни се върнат тези средства и каква част от тях, не можем да кажем. И въобще сме в един казус - малко като в параграф 22. 

И докато местната власт в Шабла е с усещането, че е попаднала в параграф 22, то хората в града питат и напомнят, че наскоро у нас е имало концерти за Хаити, а в добруджанския град си чакат още помощите.

Всички, които в законовия срок и в законовата форма си подадоха молбите, те стоят в едни папки за разглеждане. Проявяваме разбиране, съпричастност и се стремим да помогнем на държавните институции с това, което правим. Но от гледна точка на гражданина, на този, който получава услугата, те просто няма как да ни разберат. За тях просто времето е спряло от 5 август до сега. Те не знаят за тези наши трудности, за това че има организационни проблеми, че има затруднения държавата, свързана с паричен ресурс. Питат често. Това е положението!