Весела Чернева: Трябва да се опитаме да започнем на чисто
Весела Чернева: Трябва да се опитаме да започнем на чисто / снимка: Цебтър за либерални стратегии
Весела Чернева: Трябва да се опитаме да започнем на чисто
25222
Весела Чернева: Трябва да се опитаме да започнем на чисто
  • Весела Чернева: Трябва да се опитаме да започнем на чисто

Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика в коментар за оттеглянето на Румяна Желева

Сега вече трябва да имаме връзка с Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Г-жо Чернева, здравейте. Това удачно решение ли беше, или решение под натиск, закъсняло при това?

Ами, те двата ви въпроса не си противоречат, но така или иначе беше ясно, че трябва да се стигне до развръзка, и аз мисля, че това беше възможно най-добрата развръзка за България в това положение.

Най-добрата? Ами срамът, дето брахме две седмици?

Не, не, говоря към настоящия момент. След всичко, разразило се в последната седмица, очевидно беше, че трябва да има инициатива от страна на българското правителство. Фактът, че се стигна до тази развръзка, това беше наистина според мен най-доброто решение, още повече че кандидатурата, която България е предложила на Европейската комисия, на г-жа Кристалина Георгиева, е много сериозна.

А вие оценявате ли като грешка ината на българското правителство, който се пренесе и към Европейската народна партия, да стоят зад Желева, въпреки, как да кажем, неловкото й представяне, пък и проблема с конфликт на интереси?

Аз мисля, че тук взаимовръзката е обратна. Мисля, че Европейската народна партия прие това като основна своя битка в Европейския парламент през тези дни и българското правителство начело с министър-председателя, чиято партия е член на Европейската народна партия, игра като отборен играч.

Вие смятате, че не България е поискала подкрепа от ЕНП, а тя я е получила априори, като след това се е наложило и на българския министър-председател две седмици да стои зад кандидатура, която така или иначе трябваше в един момент да оттегли.

Аз мисля, че за ЕНП битката беше много по-голяма и ставаше дума за това какво е влиянието на ЕНП в Европейския парламент и въобще в европейските институции. И в тоя смисъл мисля, че българското правителство нямаше полезен ход в рамките на тези последни няколко дни, защото не става дума за две седмици наистина, освен да подкрепи това решение. Пак казвам, тази битка беше много голяма.

И накрая, защото наистина времето ни притиска, а поехме и ангажимент да ви оставим след минута и половина разговор, кажете грешка ли ще е министър-председателят да настоява да не освобождава г-жа Желева като външен министър? От анализите, които имахме до момента от политически формации извън управляващата партия, е, че един провалил се кандидат за еврокомисар няма да стои добре на поста дипломат номер едно на страната ни.

Аз мисля, че няма съмнение в това и че единственото, което в този момент може да се направи, е да се опитаме да започнем на чисто и някак си да представим нови лица след всичко, за което говорихме в последната седмица.

Казвате нови лица, обаче примерът Гърция, който се дава в средите на ГЕРБ, премиерът да стане и външен министър как ви звучи?

Не е невъзможно.

Не е невъзможно, да, но полезно, удачно?

Ами, вижте, в тая ситуация външнополитическият кредит на България тепърва трябва да бъде отново натрупван. Така че това е възможен изход от тая ситуация - министър-председателят да заяви, че той поема отговорността за един ресор, в който ние в момента отново трябва да започнем да трупаме кредит на доверие.