Ваньо Танов: Като цяло съм доволен от това, което постигнахме през 2010 г.
Ваньо Танов: Като цяло съм доволен от това, което постигнахме през 2010 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Какво се случи в митниците през 2010-а и какво да очакваме от 2011 г. в системата - разговор с шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов пред Нова телевизия:

Доволен ли сте от това, което се случи през 2010-та? Като трябва да затворите страницата, какво ще пише в бележника, каква оценка си поставяте?

Аз като цяло съм доволен от това, което постигнахме през 2010 г. И ако трябва да пиша нещо в бележника, е оценка между 4,00 и 4,50, ако така трябва да оценяваме.

Не сте прекален оптимист, реалистична оценка…

Да, реалистична оценка е и мисля, че е обективна оценка. В края на краищата ние вече може да кажем това, което се случи през годината. Не се сбъднаха очакванията на някои, така, анализатори, че едва ли не ще има сериозно неизпълнение на плана в Агенция „Митници”. Точно обратното. Ние изпълнихме и преизпълнихме годишния план, който беше над 6,6 млрд.. По отношение на ДДС, тъй като бюджетът е съставен
от две части в Агенция „Митници”, приходната част, ДДС от внос от трети страни и акциз, по отношение на ДДС-то ние събрахме, при условие, че има над 8% намаляване на вноса от трети страни в количествено изражение, ние преизпълнихме плана с близо 300 милиона. Сравнено с миналата година, над 510 млн. е повече ДДС-то, което е събрано по отношение, пак казвам, вноса от трети страни. И тук искам да отворя една скоба и още веднъж да обясня, че актуализация на бюджета на Агенция „Митници” по отношение на ДДС не е имало. Само за сравнение - миналата година бюджетът е бил 2,35 млрд. На нас ни бяха заложени 2,6 млрд., ние изпълняваме 2,9 млрд.

Тоест трябва да кажем, че в крайна сметка по-голямата част от нещата сте ги направили през годината, така, както…

Да. И важното е, че в края на краищата този годишен план, който имаме, изпълнението води до 270 милиона в повече в сравнение с предходната година. Така че всякакви прогнози, които бяха правени за спадане на приходите, се опровергаха напълно с числата, които излизат сега, в края на годината. Има сериозно преизпълнение по отношение на акцизите. Над 60 милиона е преизпълнението по отношение на акциза от алкохоли. В брутно отношение 60-70 милиона в повече е и по отношение на горивата. Но имаше много сериозни задължения, които ние възстановихме през тази година. И единствено изоставане със 100 милиона има по отношение на акциза от цигари. Но веднага трябва да отбележа, че по отношение на акциза от цигари ние през тази година възстановихме 180 милиона. Над два милиарда къса цигари бяха изгорени в пещите и за тях беше възстановен акцизът. Тези цигари много анализатори забравят да ги извадят от предходната година, защото казват - да, в 2008-а са обложени примерно 20 млрд. къса. Само че след това 2 милиарда са изгорени и е ясно, че не са 20 милиарда, а са примерно 18. Така че...

Доста свободно се борави с тези цифри, между другото, в последно време.

Да, доста свободно се боравеше по отношение на контрабандата с цигари, тъй като тя няма обективни критерии, по които да бъде измерена, и там е най-лесно да се спекулира с числата. И ако трябва да отбележим, спадът в акциза от цигари е в една-единствена фирма и за съжаление това е българската фирма „Булгартабак”. Там спадът в акциза е от 280 милиона.

А каква е причината за това, според вас?

Аз мисля, че не е възможно само със силови мерки да се работи против контрабандата. Трябваше да има и по-гъвкава политика по отношение на цените на цигарите.

Тоест увеличаването на цените не е изиграло този ефект, който се очакваше?

Ами, само едно сравнение ще направя. Друга българска фирма – „Кингс табако”, има 125 милиона в повече акциз внесен в сравнение с предходната година. И това се дължи на факта, че те продаваха цигари в ниския сегмент и задоволиха нуждите на хората, които са с ограничени финансови възможности. Аз смятам, че ако и „Булгартабак” беше направила подобна политика, беше провела, тази загуба от 280 милиона нямаше да бъде такава, а щеше да бъде много по-малка. Но в края на краищата затова приключва една година, прави се анализ… и аз мисля, че всяка една от фирмите би си направила този анализ и би коригирала евентуално политиката си.

Вие трябваше да изготвите годишен доклад. Направен ли е вече?

Да, годишният доклад е изготвен. Ние чакахме последните числа да излязат. В края на краищата днес до обед са последните влизания на средства по съответните сметки. Но това, което казах сега като данни, е почти окончателното, защото не могат да настъпят някакви изненади. Нещо повече, ние вчера възстановяхме средства на фирмите, които би трябвало да възстановим в януари месец, тъй като имахме преизпълнение с повече от 50-60 милиона и искахме, ако е възможно, част от средствата, които дължим в януари, още сега да ги възстановим на фирмите, тъй като януари и февруари са тежки месеци от гледна точка на приходите. И второто е - фирмите за първи път получават, така да се каже, авансово средства, вместо държавата да им дължи. И аз смятам, че това е най-важното постижение на агенция "Митници", защото поне за последните десет години никога не се е случвало държавата да не е длъжник към бизнеса, а обратното, винаги се е случвало да е. Примерно миналата година държавата по отношение на митниците беше длъжник от порядъка на над 300 милиона. Сега обратното, държавата финансира предварително бизнеса. И аз мисля, че това бизнесът ще го отчете...

Че вие сте като същински Дядо Коледа за тях.

Да, в условията на икономическа криза никак не е маловажно малко по-рано да получиш средствата, които държавата трябва да ти възстанови, и да ги ползваш, за да развиваш бизнеса си.

Дали сте ни тук няколко графики. Аз искам да обърна внимание, точно понеже за цигари си поговорихме последно, ето, тук ще го покажа на камерата и на колегите, задържани количества цигари през периода 2008-2010 г. - през 2008-а 13,7
милиона къса, през 2009-а - 20,6, а през 2010-а - 242,2 милиона къса. Това за какво трябва да ни говори - че много добре сте си свършили работата, или че контрабандата е била толкова в пъти по-голяма, че нормално е, ако се задържа един определен процент от всичко, което минава, да задържите повече?

Да, естествено с увеличението, и то чувствителното увеличение, на акциза по отношение на цигарите, което беше увеличение с около 46 процента, натискът върху България да бъде огромен по отношение на нелегално вкарване на цигари, за да бъде задоволен този сив пазар, който възникна веднага с увеличението на цигарите. И затова и тези количества, които ние сме задържали, са значително… многократно повече от това, което е задържано през годините. От друга гледна точка, не е правопропорционално тези задържани количества със събираемостта по отношение на акциза. Защото тази част от населението, пушачите, които нямат средства, те имат. . . през тази година те имаха две възможности - или да откажат цигарите, или да търсят цигари, които са предмет на контрабанда. Но косвено всички тези задържани цигари биха се появили на пазара, на българския или на европейския. Аз смея на да твърдя, че 80% от тези цигари са били предназначени за европейския пазар. И затова оценката на Европейската комисия за България по отношение на контрабандата с цигари е изключително висока. Ние сме държавата с най-големи количества задържани цигари. И второто важно нещо е, че над 180...

Ама нас трябва ли, трябва ли да ни радва този факт?

Ами, над 180 милиона къса цигари са задържани на гръцка граница, която е вътрешна граница и би трябвало България да няма ангажименти по отношение на вътрешните граници, ние трябва да пазим външните граници. И в края на краищата ние през тази година изразходихме огромен ресурс, за да пазим и вътрешните си граници. И това е известно в Европейския съюз и този факт се отчита.

Темата с цигарите е доста деликатна, защото много ви атакуваха в това отношение. Аз си спомням изказвания и на г-н Румен Петков, и на г-н Емил Димитров, които бяха все в тази посока.

Да, аз последно чух 40% по едно изследване на „Филип Морис” и другите вносители на цигари. И този процент не е верен, защото този процент се отнася за месец май 2009-та до месец май 2010-та и е 34%. Но в сравнение с други страни, прибалтийските, където е 41, 42, 43, ние сме значително по-нисък… и пак говоря, това е за месец май. От май до сега обстановката доста се промени. Даже аз имам графиката. Това показва, че страните, които са външни граници за Европейския съюз, и точно страните, които последни влязоха в Европейския съюз, понеже им се наложи да догонват акциза, който е определен за всяка една от страните - членки на Европейския съюз, натискът е най-огромен. Те са на входа, така да се каже, на контрабандния внос и освен, че трябва да предотвратяват контрабандата в собствената си държава, върху тях пада и голямата тежест да предотвратят до голяма степен и контрабандата в останалите европейски страни. И от тази гледна точка, отново повтарям, че България изпълни перфектно задачата си по отношение опазването и сигурността на другите страни от Европейския съюз. И това се отчита и ще излезе в следващия доклад. И тогава ще стане ясно, че доста от цифрите през годината бяха манипулирани. Точно нещо, което…

Защо? Кой има изгода от това да манипулира цифрите и да ви атакува пък персонално вас?

Сега, в края на краищата на част от опозицията това й е задачата - да критикува и да търси някакви пробойни.

Е, то имаше един период, в който не само опозицията, ами и управляващите ви критикуваха.

Трудно е защитима, пак казвам, тезата, тъй като за разлика от горива, алкохоли… нещата там са видими, докато при цигарите няма обективни критерии, по които да бъде измерена тази контрабанда. И второто - за голямо съжаление в нашата държава никога досега не са правени някакви сериозни социологически проучвания, за да определят броя на пушачите, след всяко едно вдигане на акциза да определят колко от тези пушачи са се отказали да пушат, какъв е делът на хората, които ползват, примерно, контрабандни цигари. И затова много лесно се манипулират тези цифри. Друг е въпросът, че, и това аз никога не съм го скривал, ние не бяхме подготвени за адекватна реакция срещу контрабандата на цигари. В техническо отношение първият рентген, който ние придобихме, беше февруари месец тази година. Нещата в това отношение се променят, до средата на февруари ние ще имаме още два скенера. Очаквам от правителството да дадат допълнителни средства за закупуване, по линия на Световната банка ще има още четири. Въпросът е, че там са бавни и трудни процедурите, защото минава изключително много време. Примерно сега ако стартират, януари месец, обществени… по Закона за обществените поръчки, три месеца ще е този срок, шест месеца доставка и в края на краищата те ще дойдат към края на тази година. И трудно с тази техника ние ще окажем въздействие и ще променим ситуацията в същата година.

Понеже си говорим за 2011-а, обикновено хората преди настъпването на новата година искат, така, да я посрещнат с изчистени неща. Вие искате ли да изчистите всичко от 2010-а и да посрещнете с широко отворени очи 2011-а?

Да.

Ами, дайте да изчистим няколко неща. Примерно приключи ли неразбирателството между вас и г-н Цветанов?

Аз не бих го нарекъл неразбирателство. Това, че по определени въпроси има различни гледни точки, аз не го смятам за нещо толкова страшно и опасно, защото в края на краищата трябва да се излагат позиции, да се защитават тези позиции с аргументи и където са по-силни аргументите, тази позиция явно е по-силната.

Е, неразбирателството беше дотам, че имаше един момент, в който бяхте на ръба да си тръгнете или да бъдете уволнен, все едно кое от двете…

Значи, аз не съм бил никога на ръба да си тръгна. Да, мога да бъда уволнен, но аз многократно казах, че няма да си тръгна, защото за мен тръгването значи предателство към хората, които са повярвали в дадена политика. И аз не мога да ги изоставя тези хора, защото те направиха изключително много, за да се променят нещата в митниците. И моето тръгване е знак на слабост и. . . при първите трудности аз да развея белия байрак и да си тръгна. По характер не съм такъв човек. Мисля, че в годините съм го доказал, че съм готов да се боря до последно и то за кауза, а не за някакви други интереси.

Да ви питам какво стана с онези митничари, които излязоха от разследването на Диляна Гайтанджиева, Сергей Бранков и останалите? Какво се случи? Вие чакахте някакво...

Да, единият от митническите служители вече напусна.

Кой е той?

Сега ще ви кажа, защото не ги... Бойко Чакъров, той вече е извън системата на агенция „Митници”.

Но напусна сам, не сте го уволнили.

Да. Той си подаде рапорт за напускане. За Сергей Бранков и Пламен Иванов тече проверка в НАП. Преди може би две седмици…

Бая време тече тази проверка.

Да, точно това е. Преди две седмици аз отново се поинтересувах. И това, което ми обясниха колегите от НАП, те казаха, че по отношение на тяхното имущество и доходи проверката е завършила, но тъй като те ползват превозни средства, живеят в жилища, които са под чужди имена, сега започва проверка на тези свързани лица. И се получава една геометрична прогресия, която води до това, че проверката ще се забави. Защото, примерно, не кара автомобил, който е на негово име, а на името на друго лице. Сега и това лице трябва да бъде проверено откъде са му доходите. Живеят в жилища, които не се водят на тяхно име, а все едно, че са под наем. И от тази гледна точка, това ми обясниха, че ще се забави проверката.

Ама тя така, тази проверка, може и три години да върви, защото то се разплита, то горе-долу като родословно дърво става…

Ами, за съжаление такова е било законодателството досега, а според мен умишлено е било такова законодателството, за да не може… защото е ясно, като започнете да се разклоните по тези вериги, то до безкрйност се проточват нещата. Аз мисля, че със законодателните промени, които бяха направени тази година и които предстоят да бъдат направени в началото на следващата година, всички тези възможности ще бъдат вече премахнати.

Ама винаги си говорим в бъдеще време и очакваме някакви неща да се случат, а пък този конкретен случай се влачи вече, по мои спомени, около 4 или 5 месеца вече. Не ви ли казаха все пак в крайна сметка какво е излязло от проверката до момента, защото, хайде, да оставим колите и другите неща…

Една от проверките завърши. Примерно за Димитър Аврамов, който беше временно изпълняващ длъжността началник на митница в Пловдив, там НАП отговори, че това, което има като имущество, съответства на доходите. И там въпросът беше приключен. Но при него са по-чисти нещата. Пак казвам, той не…

Не, случаят с Бранков е най-интересният, защото в крайна сметка там имаше и политически натиск, имаше опити за това да бъдат прикрити следите и т.н. Знаете цялата история.

Да, знам го, но в края на краищата те ползват празнотите в законодателството. Това, че кара един автомобил, но автомобилът не му се води на негово име… и сега държавата е тази, която трябва да докаже, че този автомобил е негов. А разбирате, че това е много трудно доказуемо.

Ще чакаме, то е ясно, че пак ще чакаме. Добре, и какво в крайна сметка, за да приключим 2010-а, обвинението от страна на г-н Румен Петков за това, че са ви подслушвали и за аферата Танов и синове… какво в крайна сметка излезе от цялата тази работа?

Аз не съм се интересувал и не съм правил запитване дали съм бил подслушван или не съм бил подслушван, защото…

Това сериозно ли го казвате?

Да, сериозно го казвам. Защото в края на краищата когато човек е с чиста съвест и няма от какво да се притеснява… бил съм в тази система и мисля, че е допустимо и е нормално да бъде проверяван всеки един. Въпросът е…

Ама вашите родственици не са в тази система.

Да, естествено, че не са в тази система, но това...

Тогава каква е логиката и тях да ги подслушват и да ги следят?

Това е била… ако е имало такова нещо, това е преценка на съответната служба докъде да разшири своята дейност. Но аз нямам притеснения нито по отношение на себе си, нито по отношение на моите синове, защото знам как са възпитавани и знам, че те никога няма да извършат нещо, което е против държавата. И като граждани, и като личности са устойчиви хора и аз съм спокоен.

Ама, знаете ли, то не е въпросът дали вие сте спокоен за тях, ами въпросът е в друго. Тук, в това студио, идват министри и казват - ами, аз нямам нищо против да ме подслушват. Вие сте шеф на Агенция „Митници” и казвате - ами, няма никакъв проблем в това да ме подслушват мен или да следят синовете ми. И това означава, че хора с ръководни постове в тази страна се съгласяват с една полицейщина. Това смятате ли, че е редно?

Ами, аз още при постъпването в Агенция „Митници”, тъй като се иска допуск по Закона за класифицираната информация, попълвам декларация, с която давам права на съответната служба да проверява сметките ми, да проверява моите лични данни, въобще всичко, каквото…

Това не включва подслушване, нито следене на вашите синове.

Разбира се, че не включва подслушване. Но така или иначе аз съм убеден, че доста сигнали, дали основателни са били, но са постъпвали в службите, защото знаете какви бяха сериозни атаките, особено тези от бизнеса, който беше в сивия сектор, на който му се наложи в тази година да плаща значителни средства, защото това, което си говорихме по отношение на горивата, при условие, че потреблението е спаднало…

Ама то въпросът е, че сивият сектор не е този, който да ви подслушва и да ви следи.

Значи, сивият сектор е в...

Следят ви властите, което е доста по-различно и говори за някакви разминавания.

Това, което аз със сигурност мога да твърдя, е, че всички тези, които по един или друг начин бяха засегнати от действията на Агенция „Митници”, т.е. наложи им се да плащат, за разлика от предходните години, те търсят всевъзможни начини аз или семейството ми по някакъв начин да бъде компрометирано. В интерес на истината аз предотвратих случай по отношение на един от синовете ми, където той беше. . . Получих данни, че той е проследяван, беше сканирано устройството за отключване на колата му и трябваше в неговата кола да се поставят контрабандни цигари, той да бъде задържан и след това всички медии да разтръбят - ето, синът на началника на митниците е контрабандист. Благодарение на това, че аз получих информация, този случай беше предотвратен. Но той за мен ясно говори, че в края на краищата. . . Нека погледнем, 20, 18 ТИР-а бяха задържани за 40 дни с цигари. Загубата на тези, които внасят тези цигари, е над 25 милиона, и то ако ги сложим само по един лев… Така че това са хора, които...

И това са хората, които са се опитали да направят тази постановка.

Значи, отвсякъде има хора, които са заинтересовани аз да бъда отстранен. И понеже аз смятам, че няма по какъв начин да бъда атакуван, мога да…

Това за сина ви мисля, че за първи път го казвате. Не сте разказвал тази история.

…са решили да тръгнат през семейството ми. Аз съм устойчив и психически, но това влияе изключително зле на моето семейство. Но въпреки това те знаят и преди каква професия съм имал, и сега каква имам, и че тя е свързана наистина с конфронтация с тези, които са нередовни в държавата, и че ще има ответни реакции…

Ще си теглите кръста.

Да, и ще си теглят кръста. И те като част от едно семейство също понасят тези негативи.