СЕМ обсъжда как RFI ще стане радио „Фокус
СЕМ обсъжда как RFI ще стане радио „Фокус / www.sxc.hu
СЕМ обсъжда утре как радио RFI ще стане радио „Фокус"
24349
СЕМ обсъжда утре как радио RFI ще стане радио „Фокус"
  • СЕМ обсъжда утре как радио RFI ще стане радио „Фокус"

На заседание във вторник (15 декември) Съветът за електронни медии ще обсъжда как радио RFI ще стане радио „Фокус". По информация на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) е внесено искане за промяна на програмните параметри и собствеността на RFI, съобщи в интервю за Дарик радио председателят на АБРО Гриша Камбуров. Честотата е дадена на френската държава през 1995 година без конкурс и за нея важат правилата за обществен оператор. Камбуров обаче има информация, че след решение на СЕМ програмата ще започне да се нарича Радио „Фокус". АБРО иска да присъства на утрешното заседание на СЕМ и отлагане на гласуването на внесеното предложение поне с месец, през което време казусът да се подложи на обществено обсъждане. Защото според Камбуров сделката е съмнителна.

Ето какво каза за Дарик изпълнителният директор на АБРО Гриша Камбуров:

По информация, с която разполагам, се очаква на утрешното заседание на СЕМ да бъде разгледано заявление, в което се иска промяна в програмните параметри и прехвърляне собствеността на програмния лиценз. Особено тревожно и скандално е това, че става тихомълком, без какъвто и да е публичен дебат и без каквото и да е обществено обсъждане. Честота на Радио Франс Интернационал и програмният лиценз през 1995 година е даден на френската държава именно за да може да се утвърди демократизмът, публичността и прозрачността в рамките на територията на Република България. Важно е да се подчертае, че тази честота е дадена без конкурс. Следователно за нея трябва да важат едни особени условия, каквито в момента важат в България за Националното радио, т.е. програмата трябва да бъде обществена, да се набляга повече на демократичната ценност и т. н. Много е притеснително, че това прехвърляне на бързо преди празниците се случва на тъмно и не е ясно на кой и защо се прехвърля тази програмна лицензия и какви ангажименти той ще поеме. По информацията, която съм получил чрез различни сайтове и вестниците, става въпрос за варненско дружество, което смята да запази програмния профил и програмната насоченост на програмата. По друга информация, с която разполагам, програмата ще започне да се казва Радио „Фокус".

Радио „Фокус" е верига, която е собственост на друго лице и друга фирма, за Красимир Узунов става въпрос.

Радио „Фокус" е собственoст на „Фокус Нунти" ООД, където има двама съдружници, единият от тях е Красимир Узунов наистина. Каква е връзката между тази фондация „Възраждане" и защо тя решава да произвежда и да разпространява програма Радио „Фокус - София" само можем да гадаем по косвените улики, които са известни. Навсякъде се чуваше, че „Фокус" стои зад тази сделка и това се потвърждава още веднъж, щом ще бъде излъчвана програма с наименование Радио „Фокус - София" с продължителност 24 часа.

Предполагате ли, че има някаква предварителна уговорка за тази част, след като сте чул, че ще се казва Радио „Фокус"?

Мисля, че е ясно, че има предварителна уговорка, но защо това се случва, може само и единствено да гадаем.

Не е ли нарушение да имаш предварителна уговорка с трето лице, което да излъчва, преди още да получиш решение на СЕМ за промяна в програмната схема и продължителността на излъчване?

Принципно преди да направиш съответното прехвърляне на самата лицензия на друго юридическо лице, което не е лицензоносител, трябва да имаш санкцията на двата регулатора. На регулатора СЕМ по отношение на програмната лицензия и на регулатора Комисия за регулиране на съобщенията по отношение на далекосъобщителната лицензия или разрешението за ползване на спектъра. Едва тогава може да финализираш тази сделка, т. е. това е съгласно българските нормативни актове, Закона за радио и телевизия и Закона за електронни съобщения. Отново подчертавам, че тук притеснителното е, че се случва без явен публичен дебат, как една честота, отредена за обществено радио, каквото е радио Франс Интернационал, отива в частни ръце за неясно какво радио, с каква функция, при какви условия.

Г-н Камбуров, АБРО ще реагира ли по някакъв начин на тази смущаваща сделка, както вие се изразихте?

Изпратили сме писмо до СЕМ, с копие до министър-председателя на Република България. Нашето желание е да бъдем свидетели на утрешното заседание на СЕМ, да участваме в него, да бъдем допуснати до него, за да чуем съответните мотиви на дирекция „Лицензиране", която е внесла доклада за прехвърляне, а също така и на членовете на СЕМ, които ще подкрепят или евентуално няма да подкрепят тази прехвърлителна сделка. В същото писмо ние настояваме по възможност това прехвърляне да се отложи, докато се проведе публичен дебат и се установи защо, как трябва да се процедира с тези честоти, които са дадени без конкурс и посредством закона за радио и телевизия отиват в ръцете на други лица, които не са първоначално лицензирани.