Министър на електронното управление Валентин Мундров даде брифинг в ЦИК по повод предстоящите избори и процеса по удостоверяване на машините.

"Преди малко бе направена процедурата по изграждане на изпълнимия код от изходния код. Процедурата е извършена от ЦИК, а ролята на министерството на електронното управление е да осигури защитена среда без интернет. Това е една от последните стъпки по процеса на удостоверяване", каза Мудров.

По-късно БИС и БИМ ще се подпише решението по удостоверяване, което е последната стъпка от целия процес, каза още министърът и припомни, че процесът е започнал преди две седмици.

Мудров посочи, че другият ангажимент на Министерството на електронното управление е видеонаблюдението и водеозаснемането след края на изборния ден. Според него така би се върнало доверието на гражданите в изборния процес. 

"Това, което поискахме от ЦИК е да направим преглед на т.нар параметризиращ софтуер, чрез който всяка една машина се параметризира за определената секция. Всички проверки показват, че няма уязвимости в този софтуер", каза още той.

"Около 9 600 са машините с изтекла гаранция, а всичките закупени машини са около 12 000. Това, че е изтекла гаранцията, не предопределя, че те са развалени, към тях трябва да се отнасяме с грижа, което прави и ЦИК, включвайки профилактика и диагностика преди всеки избор", каза министърът. Той заяви, че не смята, че има проблем, че е изтекла гаранцията.

В тези избори в страната ще има 9453 машини, а 157 извън страната, каза още министърът. "В министерството на електронното управление няма експерти по хартия, това, което показва работата в екип е, че при всички тестове проблем не се наблюдава", каза той. Мундров посочи, че това, което е подобрено за видеонаблюдението е функция, при която устройството се е случвало да изгасне, поради липса на ток. По думите му сега при намаляване на батерията самото устройство "ще говори и ще казва", че трябва да бъде включено  в ел. верига.

След брифинга бе извършено демонстрационно гласуване с машината.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня