Ръст на поклонническия туризъм у нас, Рилският манастир привлича най-много посетители
Ръст на поклонническия туризъм у нас, Рилският манастир привлича най-много посетители / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ръст на поклонническия туризъм у нас, Рилският манастир привлича най-много посетители
55731
Ръст на поклонническия туризъм у нас, Рилският манастир привлича най-много посетители
  • Ръст на поклонническия туризъм у нас, Рилският манастир привлича най-много посетители

Непрекъснат ръст между 7 и 10 % на поклонническия туризъм у нас регистрират от Института за анализи и оценки на туризма. С 40 на сто са се увеличили израелските туристи у нас за последните три година, като отказ от посещения е имало само в първите три дни след атентата в Бургас, разказа пред Дарик директорът на института Румен Драганов:

Дали вече може да се говори за отлив на израелски туристи след атентата в Бургас на 18 юли?

Като цяло можем да кажем, че вследствие на атентата вече можем да говорим за отказ от пътувания, които бяха в рамките на първите три дни и те бяха закономерни дори по отношение на нашите очаквания, тъй като това беше стресиращо както за туроператорите, така и за пътуващите. В рамките на тези три дни отказът беше в размер на общо около 5600 пътувания. Впоследствие имаше анулация и премествания на пътувания на израелски туристи от самите туроператорски фирми от Израел в рамките на последващата седмица, но към момента можем да кажем, че имаме възстановяване на всички линии и контакти с Израел по отношение на пътуванията на израелци за месец август и по отношение на пристигането на израелци за август нямаме значителни промени.

Каква част от израелските туристи у нас идва с цел поклоннически туризъм?

Общо годишно от Израел в последните години пристигат между 110 000 и 140 000 посетители. От тях в рамките на около 8 на сто са тези, които идват с цел поклоннически туризъм. Те посещават третата по големина синагога в Европа, която се намира в София, посещават еврейски гробища, те са и също така последователите на така наречената кашер храна, която се приготвя по специален начин с участието на равин и следват традиционните ритуали. Но като цяло една голяма част от посетителите, особено тези, които са в София, посещават синагогата. Тоест ние не можем да говорим само за поклоннически туризъм, а говорим за уважение, което почти всеки израелски посетител, който е в близост до синагогата прави това посещение, тъй като тя е един изключителен паметник.

На какво да отдадем ръста на поклоннически туризъм у нас напоследък?

Като цяло ръстът на поклонническия туризъм е свързан и с ръста на самите израелски туристи в България. Както знаем в годините Израел припознава България като дестинация, първоначално експатриотите, хора, които са живели в България и по една или друга причина в края на 40-те и началото на 50-те години са се прехвърлили в Израел, но имат роднини, близки и приятели и това беше основната част от посещенията до 1989 година. Експатриоти са български евреи, заселили се в Израел. В последните години обаче ние наблюдаваме една силна динамизация на пътуванията от Израел и специално в последните четири-пет години не можем да говорим за експатриоти. Това са главно млади хора и те идват главно в летните месеци. Една от причините беше намаляването на пътуванията към съседна Турция. Както си спомняте кризата преди три години, която беше между Турция и Израел, доведе до рязко намаляване на броя на туристите към нашата южна съседка. Една част от тези туристи припознаха България като дестинация. И след 2010 година ние наблюдаваме ръст в рамките на около 40 процента в последните три години. Така че това, което наблюдаваме в момента, са около 25 000-35 000 посещения месечно в месеците юни, юли, август, главно от млади хора между 25 и 35 години, които посещават черноморските туристически комплекси. Но има и много посещения, които са свързани с вътрешността на страната, обиколни програми. Както знаете температурите в Израел през лятото са по-високи от тези в България. И независимо от тези високи температури, които ние имаме в последния месец, в Израел температурите са по-високи. И израелците предпочитат планина и съответно вътрешността на страната. Също така в дългогодишен план освен поклонническия, рекреативния туризъм, виждаме и хора, които идват с цел културен туризъм и също така хора, които идват с цел туризъм, свързан с игрите в казината, залагания и техният дял е сравнително по-малък, но като приходи те генерират близо три пъти повече приходи от нормалния израелски турист.

Хора от какви страни идват у нас главно с такава цел – да посетят манастири и обекти с религиозен характер?

Ако говорим за поклоннически туризъм и дестинациите, от които идват чуждестранни туристи, най-големите посещения са от Италия, Испания, Португалия и също така от Русия и съседните страни – Гърция, Македония, Сърбия, Румъния.

Остава ли Рилската света обител цел номер едно за този тип туристи?

Определено Рилският манастир е номер едно с посещения между 720 000 и 780 000 посещения годишно и той представлява и от гледна точка на туризма атракция номер едно по брой на посещенията в годишен план. Други места, които концентрират голям брой поклонници – от една страна ние виждаме традиционните – Троянския манастир, Бачковския манастир, Света гора около Търново. Виждаме и нововъзникнали привлекателни места, каквото е Созопол след откриване на мощехранителницата на Йоан Кръстител. Около 220 000.-240 000 бяха посещенията в последните две години в годишен план в Созопол в църквата „Свети свети Кирил и Методий" поради тази нововъзникнала туристическа атракция, която привлича поклонници християни главно от Източна Европа, много руснаци посещават това място, но също така и хора от Западна Европа. Ние наблюдаваме посещения в такива местности като Рупите и всичко, което е свързано с Ванга и нейния гроб в този район. Също така Кръстова гора, на 14 септември около 140 000 до 170 000 души в годишен план посещават и това място.