Очакват повече сделки със земеделска земя тази година
Очакват повече сделки със земеделска земя тази година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Очакват повече сделки със земеделска земя тази година
36853
Очакват повече сделки със земеделска земя тази година
  • Очакват повече сделки със земеделска земя тази година

Увеличение на сделките със земеделска земя у нас в сравнение с миналата година прогнозира в интервю за Дарик председателят на Българската асоциация на собствениците на земедеслки земи Борислав Петков. От бранша очакват пазара да се раздвижи след март. Средната продажна цена на земеделска земя, извън Добруджанския район, е между 200 и 310 лева на декар. Петков коментира и ръст в ценовите нива на арендите за последните три години. Без да броим района на Добруджа, цените на арендите в останалата част на страната са между 20 и 27 лева за декар. Ето какво каза Петков пред Дарик:

Какви според Вас ще бъдат тенденциите на пазара на земеделска земя през тази година?

Тенденциите и това, което ние очакваме като ситуация, е пазарът да бъде стабилен, какъвто беше през 2010 година. Очакваме активно раздвижване на пазара след март, тъй като първите месеци на годината традиционно са мъртви за този вид търговия и още повече, че държавната администрация все още не е започнала да работи. Данъчните оценки са в процес на издаване и новите наредби на общинските съвети не са приети. Това допълнително затруднява сделките в първите месеци на годината. Така че активният период ще бъде след март.

Какви са цените в различните райони на страната? Какъв е ценовият диапазон в търговията с българската земеделска земя?

Цената на земята се определя от пазар и България е доста разнородна като цени и като качество на земята. Затова тя варира в широки диапазони. Към края на миналата година средната цена на земята се движеше между 200 и 300-310 лв. на декар, като в изключвам Добруджа, тъй като там традиционно има по-високи цени, движат се между 350 и 550 лв. за декар. И това е пазарната цена към момента, няма как цената на земята да е по-висока при тази раздробеност.

А какви са рентите?

Рентата за разлика от цената на земята в последните няколко години бележи сериозен ръст и това има своето логично обяснение. Голямото изоставяне в последните 15-20 години в прехода сега беше бързо наваксано от развилите се отношения между собственици и ползватели. Тоест собствениците поискаха да консумират своята собственост под формата на рента и рентите бележат сериозен ръст през последните три години особено и в момента спокойно можем да заявим, че средната рента за страната, пак изключвам Добруджа се движи между 20 и 27-28 лв. на декар. Но примерно в района на Хасково са между 18 и 20-21 лв. на декар, докато в района на Плевен рентите се движат от 25 до 30 лв. на декар., а рентите в Добруджа са между 40 и 60 лв. на декар.

Казахте, че след март се очаква раздвижване на пазара. Можем ли да очакваме по-голяма активност на търсене и предлагане от предходната година и една по-голяма търговия на сделки със земеделски земи?

Като увеличение на сделките съм оптимист, че цифрите от 2011-а ще бъдат по-високи от тези през 2010 година от гледна точка на това, че земята е интересен актив, но ще се търгува добрата земя. Още повече, че сделките може би ще бъдат вече на вторичен пазар, тоест ще има вторични препродажби или замени, които са с оглед преструктурирането  на определени субекти, които участват на този пазар. Няма да са първичните покупки от собственици, а част от сделките ще бъдат формирани от този вторичен пазар, които ще се получи между субекти, които вече са купили преди време, инвестирали са в земя и сега преструктурират своите портфейли с оглед по-добра доходност.