Никола Николов платил на изнудвалите го роми със законни пари
Никола Николов платил на изнудвалите го роми със законни пари / снимкa: Sofia Photo Agency

Градският прокурор на София Николай Кокинов в предаването "Седмицата" на Дарик.

Задължителните въпроси, на които няма отговор, но вие ще прецените колко можете да кажете. Платен ли е откуп за Румен Гунински?

Не е редно да коментирам това и бащата на г-н Гунински каза, че не е плащал.

Това обаче би имало огромен психологически ефект, ако разговорите с тия, които отвличат, се водят по начин, който накрая да ги принуди да освободят пленения от тях човек, без да спечелят нищо, това е един от пътищата да се секне тази епидемия с отвличанията.

Истината е, че държавата трябва да заеме някаква твърда позиция по въпроса какво се прави при такава една ситуация, когато имаме отвлечено лице и за него се иска откуп, и трябва да се реши на най-високо ниво дали следва да се плаща такъв откуп, или изобщо не следва, тъй като плащането само по себе си генерира следващо престъпление. Дали същата група, дали други хора ще се съблазнят и ще сторят отново същото, виждайки, че се плаща откуп. Това е опасно като тенденция, слиза и надолу в. . . на по-ниско ниво, на по-битово ниво, да го нарека, и едва ли не всеки квартален мафиот, в кавички, би могъл да отвлече комшията си и да поиска откуп.

Тоест вие сте по-скоро за модел, при който по законодателен път се ограничават, правят невъзможни дори плащанията. . .

Така смятам, че е най-разумно - да имаме ясна и единна позиция в това отношение.

Вие сте за такава позиция?

Да, за да се пресече веднъж завинаги това нещо, което се случва.

На това се правят. . .

Опасна е тая тенденция.

. . . обаче възражения от морален. . .

Естествено.

. . . план, че така близките могат да загубят. . .

Е, да, никоя позиция не е съвършена. Винаги има плюсове и минуси и следва, затова казвам, на най-високо ниво да се претеглят плюсовете и минусите и да се реши каква ще е позицията на държавата.

Съгласен ли сте с тезата на бившия вътрешен министър Михаил Миков, че е опасно приравняването на отвличането с убийства? Той каза така - престъпниците ще убиват жертвите си, за да не свидетелстват срещу тях.

Приравняване в смисъл. . .

Като наказание.

. . . от гледна точка на наказание.

Да.

Аз мисля, че е рано да говорим наказание и че първо трябва да имаме заловени извършители, да сме го вкарали в съда с обвинителен акт този случай и съдът да е постановил някаква присъда, за да тръгнем оттам насетне да коментираме дали тази присъда е била достатъчно ниска или висока.

Има ли напредък. . . Прокуратурата наблюдава разследванията,свързани с отвличанията. Има ли действително напредък, който да обещава разкрития?

Напредък би могъл да има единствено тогава, когато докарат в. . . конкретно за случая в градската прокуратура извършил със съответните доказателства. Това наричам аз напредък.

Похитителите общували чрез Фейсбук според публикации в пресата с приятелката на отвлечения Румен Гунински. Как според вас да се реши проблемът с достъпа на полицията до интернет комуникацията на гражданите, така че да не бъде злоупотребявано, от една страна, с нея, а от друга страна, да бъде ефективно.

Ами, трудно е, но все пак трябва да се осигури такъв достъп, тъй като при някои ситуации е жизненоважно светкавичното действие на полицията със съответните технически. . .

Какъв модел вие бихте направили?

. . . способи. Ами, сварвате ме неподготвен от гледна точка на това какъв модел аз бих могъл да предложа. Все пак не се считам за толкова мъдър. . .

Спорът се свежда дали да бъде моделът на СРС, т.е. само председателите на окръжните съдилища, респективно на градския или упълномощени техни лица или много по-широка мрежа от съдии, каквито са председателите на районните с упълномощени пък още многобройни от тях съдии. . .

Ами, аз съм за по-голяма. . .

. . . това решение.

. . . гъвкавост и за по-голяма ефективност в тая насока, тъй като действително понякога се касае за минути. Хайде от догодина вече няма да има предплатени карти, въпреки че има и механизми да се заобиколи това, но все таки. . .

Как ще се заобикаля?

Ами, както се казва. . .

А да ползваш. . . хващаш един. . .

Да.

. . . беден човечец. . .

Хващаш някакъв субект, да, беден, който накупува примерно 10 карти и ти ги дава, без да те познава. Това е начин за заобикаляне. Естествено, има все пак някакъв контакт, може да се тръгне по някаква следа, може да се купи и чужда карта и прочие, механизми много, но все таки това много ни препятстваше. Значи, ние вечно сме няколко стъпки след тия, които желаехме да слушаме по простата причина, че едва ли не на всяко обаждане се сменя картата. Хвърля се старата, слага се нова и така вървим след събитията. Това не осигурява гъвкавост и оперативност.

Друг препъникамък, свързан с интернет, очевидно не само с интернет е, че неправителствените организации, които защитават правата на личността, настояват полицията да се мотивира, да не може безразборно, ей така всеки полицай да си решава да иска едно разрешение, съдията да взима добре информирано решение. Как. . .

Ами, след като съдията в крайна сметка подписва и слага подписа си, той е този представител на държавата, който би дал тези гаранции и той не би го сложил, ако няма съответното основание.

И достатъчно.

Или обществото вярва на съдията, или не му вярва. Ако не му вярва, тогава за какво говорим?

Има ли данни, впрочем, докато сме още на темата за похищенията, българската мафия да е изнудвала Димитър Бербатов? Той стана мъж на годината впрочем. . .

Поне аз не разполагам с такива данни.

Половин милион паунда, за да не отвличели малката му дъщеричка и жена му според. . . те са таблоиди, ама английски, "Мирър" и "Сън".

Ако трябва да съм откровен, изглежда ми леко несериозно, най-малкото. . .

Няма никакъв сигнал. . .

. . . не е достигнала такава официални информация до нас или сигнал, да.

Пак според тия вестници обаче той не търсил полицията, защото имал данни, че имат тия бандити човек в полицията. Впрочем това кореспондира с едно ваше интервю отпреди месец и половина. Вие казвате: търсим кой снася на бандитите. Е, хванахте ли кой снася?

Не, но сме винаги в процес на търсене. Съмнявай се във всичко, както се казва.

Това тежък проблем според вас ли е действително за българската полиция, защото мен сега ми се ще тия, на които говорим, да чуят, че те могат да вярват в нея и ако им се случва нещо такова, ако изобщо се е случило това с Бербатов, те да отидат и да го направят, а не така, както пишат английските вестници, да не отиват или не. . . 

Ами, вижте, българската полиция очевидно е в трудно финансово най-малкото състояние. То оттам и тръгват основните проблеми. Очевидно, че в момента колегите от МВР изживяват своя катарзис. Надявам се да го преживеят по-бързо и по-успешно. Трябва да е силна полицията. Нямаме друга полиция, няма откъде да си внесем полицаи, така че хората трябва да разчитат на тях и трябва да се обръщат към тях. Иначе другото е загуба на държавност.

Разследвате ли случаи на мнимо похищаване, както пише "24 часа", духнали в чужбина заради дългове. Деветдесет и осем били за последната година.

Ами, вижте, при всеки такъв случай обсъждаме и това като работна версия - финансовото положение на отвлечения, дали би имал съответните мотиви да стори това, така че това е често срещано като работни хипотези и версии.

Случаят с ген. Никола Николов, впрочем много оплетен изглежда, той искал ли е. . . Вие всъщност към него имате ли, към самия него обвинения или разследване извън това откъде е имал тези пари, а дали той самият е искал както твърдят пък обвинените от него, че са го изнудвали, подкупи в. . . 10 процента за него, 10 за Емел Етем, казват. ..

Ами, до този момент не сме имали такъв сигнал и не сме имали такава проверка или досъдебно производство по отношение на него. Що се касае до въпросните средства, които е намерил и дал на изнудвачите си около - 150 000 евро. . .

Хиляди евро.

Да, установихме произхода им. Законен е.

Законни пари е имал.

Законен е.

А заем или. . .

Ами, голяма част от парите са от една фирма на негов близък. По съответния счетоводен начин са осчетоводени, извадени от оборота на фирмата и са му дадени. Другата част от парите, една част е от заеми, другата е от лични спестявания. В смисъл може да се проследи произходът на тия средства.

Това е новина, което казвате, отпадат всякакви съмнения спрямо ген. Николов, че е имал такива пари.

На този етап да.

Емел Етем казва вчера: кой ли не е злоупотребявал с името ми, за да си урежда бизнеса. И това наистина е много тънка граница, която. . . Някой ходи и казва: дай едни пари, аз ги искам за нея.

Ама, то същото се отнася не само и за г-жа Етем, това се отнася и за много съдии, прокурори, магистрати, предполагам, че и за мен. Няма да се учудя, ако някой злоупотребява. Това е доста често срещана практика.

А, Кокинов казал: дай едни пари. . .

Да.

. . . после иди. . .

Много често злоумишлено различни лица. . .

Злепоставят.

. . . да, злепоставят, спекулират с имена на този или на онзи. Човек не може да се гарантира и защити от подобни неща.

Как действате в прокуратурата в такъв случай. Ето, сега се хвърлени такива обвинения, вече се обърквам кой точно, тоя ром Димо Станчев от Павликени и жена му Стефка, дала била 100 пендари.

Ами, разпитахме въпросните лица, информацията ще си запазя все пак за производството, има някаква следствена тайна.

Техните. . . това, което публично твърдят. . .

Да, веднага реагирахме и няколко часа след тия изказвания бяха прибрани и разпитани.

Разследват ли се поръчки за възстановяване след несъществуващи бедствия?

Много неща се разследват, но не всичко се разследва, повтарям, в градска прокуратура.

Тоест това би трябвало да е ставало в някакви други окръзи, където са били самите бедствия.

Да, да.

Докъде са делата срещу властимащи? Разбира се, премиерът, какво става с. . .

Ами, върви си разследването. На Национална следствена служба е възложено това дело. Премиерът ще бъде разпитан повторно, вероятно след като съберем всичко останало по това дело.

Добре, аз, разбира се, изобщо не знам детайли, но това не е ли сравнително просто дело, в смисъл не трябва ли доста по-бързо. . .  а и става дума за лидера на опозицията в България, не трябва ли доста по-бързо, както дадохте отличен пример с Христо Ковачки, да се приключва тоя въпрос и да се или изчисти името му, или съответно да се доведе докрай наказателнопроизводство. . .

Ами вижте, случаят с г-н Ковачки ни отне около една година, така че това не е чак толкова бързо.

Не, вие бяхте. . . дадохте отличен пример за работа как връщането от съда не предизвика. . .

А, да. . . връщането беше за 24 часа, да. . .

. . . не предизвика безкрайно отлагане.

Да, в този смисъл колежката, която наблюдава това производство, реагира мълниеносно. Според мен нямаше и нужда от това връщане, но това е друга тема, това е мое мнение.

Та какво бави. . . Разбирате ли, със сигурност може и да се мисли в посока това не е ли и форма на някакъв натиск, неумишлен, върху тези в момента опозиционни лидери?

Уверявам ви, че не е форма на никакъв натиск. Искаме да сме максимално, ама наистина максимално прецизни във всяко едно доказателство, което събираме. Включително се консултираме и с експерти по класифицирана информация, за да не остава поле за спекулации, когато този случай бъде финализиран.

Кога очаквате да бъде финализиран?

Ами, искрено се надявам да е някъде около Нова година или след Нова година. Януари месец, предполагам, че ще приключим със сигурност.

Вие избягвате да кажете, че финалът ще бъде обвинителен акт, защото е възможен и друг изход?

Не е етично, да, да предизвестявам съдбата на това досъдебно производство, което си има наблюдаващ прокурор. Ако аз кажа това или онова, той може би ще трябва да се съобрази с моето мнение, което не е коректно.

С другите министри, Масларова?

По отношение на г-жа Масларова разговарях тези дни с наблюдаващия прокурор. Очакваме да бъде финализирана една финансова експертиза. Когато тя приключи, ще приключи и делото. Всичко друго е готово.

Имате предвид като евентуално обвинителен акт или че няма. . .

Ами, по-вероятно е да има обвинителен акт там, отколкото да няма, така да се изразя.

Докато за Станишев бяхте по-сдържан.

По-сдържан съм. Става въпрос, че там имаме вече финансов анализ, който е твърде категоричен, има допуснати финансови злоупотреби.

Валери Цветанов?

Валери Цветанов. . . и това дело е на финала. Отново сме зависими от експертната помощ, която получаваме от различните вещи лица. До няколко седмици ще финализираме и този случай.

Там също е по-вероятен обвинителен акт или?

Да.

Мария Мургина?

Мария Мургина, ни забави доста това дело поради сложните и финансови експертизи, и компютърни, насъбрана информация, която сме иззели по компютърни конфигурации. До Нова година също обещавам, че ще приключи този случай.

Кой друг беше значим от бившата власт, кой случай бихте прибавил?

Ами, вие преценете кои са значими. За мен всички са значими.

Какво става с другите топ дела, наблюдавани от Европейската комисия? Маргините пак ги зациклиха. Там какъв изход се очертава?

Ами, то тръгна даже, не зациклиха, тръгна делото, тъй като се появи болният подсъдим, който твърде дълго време отсъстваше и заради когото беше спряно това производство. За 9 декември, в сряда, е насрочено следващото съдебно заседание. Ами, смятам, че може би напролет ще приключи това дело, виждайки графика на съдебните заседания.

Това дело постави друг глобален въпрос - какво принципно решение виждате вие с медицинските експертизи?

Значи, трябва да има, смятам аз, някакъв орган, който да е на държавна издръжка и който да включва различни експерти, включително и медици, които да са компетентни да се произнасят досежно заболяванията на лица по наказателни производства. Тия хора да са на държавна заплата, да са безспорно добри специалисти в областта си, за да не оставя и сянка на съмнение тяхното произнасяне, и в същото време да са достатъчно мотивирани финансово да работят в една такава служба.

Тоест не експерти от чужбина, каквито идеи имаше?   

Не, експерти от чужбина е твърде скъпо, твърде трудно и в крайна сметка имаме си и добри български специалисти.

А какво става с проверката на докторите, които бяха казвали, бяха потвърждавали  заболяванията по това дело?

Колегите от районна прокуратура, които наблюдават това производство, ме уведомиха, че не могат да сформират екип от експерти, които да проверят работата на тези, срещу които се води това производство.

И какво прави България?

Ами, както се казва, параграф 22 - търси експерти.

Пак решението отвън е невъзможно процесуално, така ли?

Ами, би могло да се помисли и в тая насока, не е съвсем невъзможно, все пак ние сме член на ЕС.

Защо не вземем двама германски доктори?

Ами, то накрая и това ще се случи, но това е твърде скъпо, разбирате ли.

И да кажат, така ли е. Е, на фона. . . за щетите, които обсъждат. . .

Ако при всеки случай започнем така да взимаме чужди експерти, първо, това е обида към българските експерти, второ, такъв бюджет нямаме.

В тая редица Златомир Иванов-Баретата?

Златомир Иванов е с приключило събиране на доказателства. Чисто технически се повдигат окончателните обвинения и се предявяват материалите от разследването. Но единственото, което ни тормози, е непрекъснатите молби на задържаните лица, които са около 20 човека, непрекъснато един екземпляр от делото е в съда. И докато не престанат тия. . .

Какво молят? Да ги пуснат.

Молят да бъдат пуснати, да. Съдът им отказва, но въпреки всичко този процес отнема време и делото не може да се върне в следствието.

Хубаво де, това изглежда смешно във века на компютрите - този разговор така да бъде воден. Това дело не може ли да се сканира и. . .

Това дело има няколко екземпляра, но все пак оригиналът трябва да се върне окончателно, за да приключи.

Да, но. . .

Един екземпляр циркулира в съдебните зали. Друг екземпляр при водещите разследване. Третият екземпляр е в прокурора.

Да, не е ли реалистично за България - това се качва, сканира се по една система вътрешна за сигурност, тия документи се разменят по електронен път, не се разнасят някакви дела в. . . папки. . .

Звучи хубаво, но не е факт за съжаление.

А работи ли се в тази посока.

Не ми е известно да се работи. Средства няма за това. Както знаете, все още не е стартирала тази така дълго мечтана единна система за противодействие на престъпността и прочие. Все още нямаме обща база за това.

Вие какво обяснение имате? Защото едното обяснение е много нелицеприятно за държавата -  че бандитите имат влияние, с което да пречат да стартира.

Ами, не знам каква е причината да не се случва това. Вече съм от 15 години прокурор, от 15 години слушам как ще заработи тая система. Все още работят локалните звена на системата. Прокуратурата работи. . . УИС, така наречената информационна система, която е с наша база данни, но ние нямаме достъп до другите звена от. . . както и от МВР, така и в съда, както и обратното. И колегите от съда пък нямат информация за. . .

Не знам дали сте слушал разговора ми с военния министър, опитах се да излобирам за съдебната власт да получи така нареченото военно НДК. Той каза, че нямало да стане, защото имало много голяма зала, където само за публични процеси се пошегува, че ставало. Но според вас. . .

Аз лично приемам по-радушно тази идея, тъй като в момента колегите от районна прокуратура са на пет места на територията на София. Апелативната прокуратура също е под наем. Военната прокуратура е в сграда под наем. Колеги от Върховната касационна прокуратура са на две места. Градска прокуратура е на две места. Хубаво би било да бъде събрана цялата прокуратура на едно място, което плюс това е в центъра на столицата и е на еднакво отстояние от двата съда - и районния, и градския. Но все пак нека по-мъдрите от мен да преценят.

Други дела свързани с европарите - Марио Николов за САПАРД, Людмил Стойков за пране на пари.

Ами, тези дела са в съдебна фаза. Там темпът се определя от председателя на съответния съд.

С Александър Томов какво става. . .

Ами, в съдебна фаза е и това дело. Насрочват се циклично заседанията. Предполагам, че ще приключи до няколко месеца.

Вальо Топлото вече е осъден.

Ами, той има две присъди и две висящи в съда дела. Когато приключат и те, а те вероятно ще приключат смятам аз с осъдителни присъди, ще се мине по инстанциите.

Тази седмица нов успех, изглежда, на прокуратурата - пет години за Амигоса, който минава за авер на Иван Тодоров-Доктора.

Да, да.

От друга страна обаче. . .

Това е трета присъда за пране на пари в градска прокуратура и градския съд.

Заместникът ви каза обаче, че ще обжалва, защото за него присъдата от пет години била ниска.

Ами, смятам, че е малка. Говорим за 100 милиона пране на пари.

Сто милиона - пет години.

Или 99 милиона ли, колко бяха по мои спомени. Смятам, че наистина е малка присъдата. Но пък имаше и други хубави присъди тази седмица. Една доживотна присъда за онова изключително неприятно убийство на момчето, което беше разчленено, както и. . .

Това по Нова година ли беше, по Коледа.

Преди около година бяха абитуриенти - единият уби другия. И другата 20-годишна присъда по отношение на австралийския гражданин, който наръга на "Света Неделя" едно българско дете.

Колко време отне този процес?

Ами около година, година и половина.

Защото в Австрия тази седмица има новина оттам. Започнал миналия четвъртък процес, свършва във вторник срещу българина Цветан Рангелов за двойно убийство, опит за убийство, обир в ресторант в село Пахфурд. Той твърдял, че спрял там да бере череши и за пет дни приключват.

Очевидно, когато настигнем нивото на австрийските аутобани, тогава ще настигнем и австрийската съдебна система, това бих казал аз.

А добре, защо случаят с Ковачки, това бързо връщане между прокуратурата и съда на делото, може, а в другите случаи не става.

Ами, този път връщането беше такова, че не се налагаше повторно привличане, повторно предявяване.

Само поправка на. . .

Само поправка, редакционна, на обвинителния акт. Затова бяхме и толкова бързи.

Има ли изтичане на информация към лица от БСП, за да се предотврати повдигане на обвинение срещу тях, както твърди лидерът на ДСБ Иван Костов.

Нямам навика да коментирам коментари на политици, а и освен това коментарът визираше прокурори от горестояща прокуратура.

Има ли проблем с изтичане на информация от прокуратурата, от вашата прокуратура според вас. . . в полицията как е. . .

Ами, нереално би било да не твърдя. Вероятно има понякога изтичане. Въпросът е да бъде минимализирано и пораженията да са, нали,  максимално малки. Опитваме се, това е ежедневна борба. Това не е нещо, което можеш да кажеш -  оттук насетне няма да има такова нещо, зависи от хората.

Кои са най-важните дела на декември за вас? Това, което ще имате особено внимание.

Може би тези дела, по които главният прокурор поиска сваляне на имунитета от Народното събрание. Знаете, че обществеността максимално, така, се вълнува и ги следи. . .

Включително тези за ДПС. . .

Включително и тези. Ще концентрираме целите си усилия. . .

Там пред обвинителен акт ли сте или. . .

Почти, така да го нарека. Много скоро ще има обвинителен акт.

Тоест декември ще е месецът на депутати и министри. . .

Ако не е декември. . . Понякога, вижте, избягвам да давам точни прогнози, тъй като сме зависими от насрещната страна. Някой път защитниците. . .

Намират врати.

. . . да, поставят някои искания, бележки, възражения, четат по-бавно материалите по делото. Няма законово ограничение колко време трябва да се запознават. Ако си спомняте, едно време, като вкарвахме това дело срещу братя Маринови и компания в съда, ами те два месеца четоха материалите, предявявахме два месеца. Така че в този смисъл е трудно да се ангажирам. Въпросът е ние да сме приключили със събирането на доказателствата. 

Все забравям да ви питам, какво мислите по този спор, повдигнат впрочем сега от самия президент на републиката пред Конституционния съд, за ДДС-то на правната помощ при защита на гражданите. То се отнася и правната помощ на обвиняемите. Получава се даже нещо смешно. Всъщност, ако държавата прави така, че гражданите да са непрекъснато в необходимост да я съдят, издава незаконни актове, тероризира ги данъчно, административно с глоби, или пък непрекъснато повдига обвинения срещу тях, тя ще печели много от ДДС-то.

Смятам, че хората не бива да бъдат принуждавани да плащат допълнително за възможността да се защитават правно. Това е моето лично мнение. Както искайте го разберете.