Мартин Димитров: Искаме това правителство да е успешно
Мартин Димитров: Искаме това правителство да е успешно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Никой не е доволен от българската пенсионна система, това казват водещи икономисти, които разработват алтернатива на държавната пенсионна реформа. Целта е разработване на истинска според тях реформа, която да осигурява стабилност и устойчивост, както и избор на осигурените - кога и при какви условия да се пенсионират, какви осигурителни вноски да плащат. Как предложенията на икономистите биха могли да са от полза и по какъв начин идеите могат да бъдат внедрени в една наистина работеща пенсионна система - на тези въпроси отговори в интервю за Дарик председателят на парламентарната икономическа комисия и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

Според вас до каква степен тези притеснения на икономистите, на тази група икономисти, имат основание, че отлагането на промяната в системата ще доведе до бюджетни проблеми?

Познавам много добре по-голямата част от тези икономисти. Това са хора, които са наистина водещи и с добри идеи. Наистина пенсионната реформа не се случва. А това, което беше обяснено като реформа, а именно да бъде увеличавана пенсионната възраст, беше голяма грешка. И аз се радвам, че правителството се отказа от тази идея, тъй като не може да мотивираме хората да плащат пенсионни вноски, ако средната смъртност съвпадне едва ли не с пенсионната. . . с възрастта за пенсиониране. Въобще не влагам никаква доза шега в това, което ви казвам. Така че много се радвам, че пенсионната възраст не се увеличава. Какво трябва да бъде направено? На първо място един от ключовите въпроси е какво става с втория и третия стълб и тяхното развитие. За съжаление от известно време насам вторият стълб стои и не се развива по-нататък, а там перспективата е наистина много голяма. Това е единият от въпросите, на които и тези икономисти, и цялото българско общество, и вие, медиите, трябва да намерим отговор. Аз лично категорично смятам, че вторият и третият стълб трябва да продължат да се развиват. Следващият важен въпрос е какво става със сребърния фонд. Знаете, че има един фонд, който в момента има не много пари, някъде около милиард и половина. Ако излишъците от последните години, както ние настоявахме като СДС, отиваха в този фонд, щеше сега да има доста пари и този фонд, неговата доходност, можеше наистина да подкрепи пенсионната система. Това са според мен някои от най-спешните въпроси, на които трябва да се отговори.

Казахте, че се радвате на отлагането на развитието на тези елементи от пенсионната реформа. Дали не остава, така, впечатление, че под обществен натиск правителството предпочита да отлага реформите?

В момента има тежка криза. И всяко правителство в криза е уплашено и притеснено. Това е нормално. Обаче трябва да се разбере, че някои от реформите, включително пенсионната, могат да помогнат за излизане от кризата и да намалят натиска върху самото правителство. И другият важен въпрос е, че когато един кабинет в началото на своя мандат, първата година, не започне решително реформите, веднага след това започват да идват избори и това започва да се отлага постоянно във времето. Така че тези реформи сега трябва да продължат. Другият важен въпрос, който трябва да бъде обсъден покрай темата пенсионна реформа, е какво се прави с осигурителната вноска. Аз съм имал винаги една и съща позиция от много години насам, знаете, многократно сме искали намаляване на осигурителната тежест. За мен това е правилният път дотолкова, доколкото води хората доброволно да си плащат вноските и това увеличава постъпленията в НОИ, защото хората имат стимул сами да си плащат, а като плащат осигуровки, те плащат и свързани други данъци. Това е друга много важна тема в същия контекст.

С оглед и на новините, които дойдоха около здравната реформа за това, че примерно някои болници ще получат все пак някакъв гратисен период, за да продължат да съществуват, а и случващото се около пенсионната реформа, оставате ли с впечатлението, че след силния начален тласък ГЕРБ като че ли вече се страхува да предприема сериозни стъпки в различни сектори?

Знаете ли, тази седмица се случи нещо, което мен много ме притесни. Буквално вчера не само, че нямах настроение, а много се притесних какво ще стане с България след като чух, че министърът на икономиката е заел твърда позиция за строежа на АЕЦ "Белене". Тази централа, по собствени сметки на Министерство на икономиката, струва някъде около 10 милиарда евро. Това са 20 милиарда лева. Говори се за някакъв заем от Русия, който щял да бъде 2 милиарда евро. Веднага възниква въпросът, защото ние с вас говорим за реформи, говорим за състоянието на икономиката и държавата, ако един такъв проект стартира, има огромна опасност това да накърни стабилността, която има в момента в държавата и в икономиката. Мен лично това много ме притеснява, още повече, че анализите, които правихме, показват, че България няма нужда от такава централа за вътрешната консумация на ток. Това се прави с цел износ на електроенергия, без да е ясно кой ще купува, защото може и никой да не желае да купува. При това положение да рискуваме стабилността на държавата. . . Защото вие говорите за пенсионна реформа, ама не знам дали българите си дават сметка, че ако някой тръгне да прави "Белене", утре може да няма пари за пенсии. Та не знам дали си заслужава да рискуваме стабилността на държавата за един такъв проект. Обръщам ви и на вас внимание, защото този въпрос е толкова важен, че всеки човек трябва да го чуе и да вземе отношение, тъй като тръгне ли веднъж да се прави "Белене", аз не виждам после как може да се върне назад.

Г-н Димитров, обвързването на строителството на АЕЦ "Белене" с пенсиите, това, че могат да не останат пари за пенсии, според вас може и да коства управлението на ГЕРБ?

Аз използвах тези силни думи днес, за да отправя своето предупреждение към правителството, тъй като, честно казано, предвид ситуацията в България и всички трудности нашето желание, на СДС и на "Синята коалиция", е това правителство да бъде успешно, да извади България от кризата. Когато обаче се тръгне към един такъв проект, който наистина струва много милиарди, които никой не знае откъде ще се вземат, стабилността се рискува. А всеки, който рискува стабилността, рискува и мандата си, рискува общественото доверие, рискува всичко, рискува да загуби, госпожо, буквално всичко. Това е истината и тази истина трябва да бъде казана. Лошото е, че в България, това е една публична тайна, има много силно енергийно лоби, което в момента е комбинирало усилията си с натиска, който идва отвън, и така натискът върху самото правителство става много сериозен. Но това, което мен ме вълнува и нас ни вълнува, от СДС, е дали това. . . дали държавата ще издържи, дали икономиката ще издържи. И да ви кажа честно, аз въобще не съм оптимистично настроен и съм много притеснен. Затова и днес поискахме изслушване на министър Трайков пред българския парламент. И се надявам гражданското общество и медиите да бъдат много активни, тъй като виси със страшна сила въпросът може ли въобще българската икономика да издържи проекта "Белене". Аз лично смятам, че не може. И на този въпрос трябва категорично да се отговори преди да се продължи нататък.

Днес дойдоха новини около един друг проект, петролопроводът Бургас - Александруполис. Общо взето, след заседанието на кабинета стана ясно, че се прехвърля държавният дял в проекта от акционерното дружество в МРРБ. . . "Техноекспортстрой" към министъра на финансите Симеон Дянков. Знаем, че СДС категорично е против този проект. Как се развива позицията ви обаче?

Тази позиция, тя не е случайна. Тя се обосновава най-малко с референдумите, които бяха направени в Поморие и Бургас. Хората категорично отхвърлиха проекта Бургас - Александруполис. И ако възможните екологични щети са много сериозни и много тежки. . .

Да, беше направена уговорка, че няма да се строи, категорична уговорка, че няма да строи без ОВОС. Между другото и този е акцент от заседанието на правителството днес. . .

Ами, чакам да видя този ОВОС и би трябвало цялото общество да се запознае с него, защото, вижте, има нещо много просто, държавата трябва много да внимава със свои действия и проекти да не наруши повече обществения интерес, отколкото прави положителни постъпки. Защото, ако рискуваме огромните приходи, които България има от туризъм, в един такъв проект, който да наруши екологичния баланс в региона на Бургас, представете си огромни танкери, тръба и замърсяване в центъра на българския туризъм. При положение, че този проект ще има евентуални максимални ползи няколко десетки милиона лева, да рискуваме милиардни приходи от туризъм, ми изглежда икономически необосновано. И много се надявах този проект да е забравен вече, едва ли не да е спрян, и не съм приятно изненадан, казвам ви го искрено, не съм приятно изненадан, това, че днес проектът се прехвърля от едно министерство към друго. Това някак си го съживява. Искаше ми се този въпрос поне да е затворен.

Нека да се върнем отново на Белене. Казахте силно енергийно лоби в България. А силен руски натиск върху правителството има ли заради Белене?

Аз съм убеден, че има. Убеден съм, че има, защото, за да бъдем максимално обективни, трябва да кажем, че ако проектът "Белене" бъде едностранно прекратен от българска страна, правителството се притеснява, че руската страна ще претендира за неустойки, които могат да достигнат до 1 милиард лева. И това е явно основният мотив на българския кабинет да продължава с този проект. Но има няколко важни, съпътстващи въпроса. На първо място, доколко тези неустойки могат да бъдат избегнати при една добра защита и добро представителство на България пред арбитража. На второ място, все пак рискът от изграждането на проект, който струва 20 милиарда лева, в тежка криза, на която още, честно казано, не й се вижда краят. Още на кризата краят не се вижда. При това положение да бъде почван един такъв огромен, огромен проект за мащабите на българската икономика и българския бюджет, като не се вижда краят на кризата, мен ми изглежда малко безразсъдно. Думата наистина е безразсъдно. Затова и пак повтарям, отправих днес едно силно предупреждение към колегите от ГЕРБ, че това може да им коства всичко, буквално всичко. Защото, представете си, 1 милиард лева дължи в момента държавата на фирмите. С голям зор министър Дянков до края на март обеща след близо 9-месечни усилия да успее да плати тези пари. Това е 1 милиард. Централата струва 20 пъти повече. Колкото и тези задължения да се разсрочат във времето, каквито и ходове да се правят, рисковете остават. Още повече, че, искам пак да повторя, ако все пак някой от вашите слушатели не е обърнал внимание, тази централа не се прави, за да не се спира токът в България. Тя се прави, това е бизнеспроект с цел износ. Без да е ясно кой ще купува. Някак си, да рискуваш всичко при неясни ползи, на мен не ми изглежда правилно.

Означава ли това, че ако ГЕРБ не се откаже от строителството на АЕЦ "Белене", ще оттеглите подкрепата си в парламента за тях?

Специално по този проект без всякакво съмнение. СДС има една и съща позиция от много години, ние ще бъдем категорично против. Това ще бъде позиция на "Синята коалиция". Така, че не очаквайте нещо по-различно. Колкото до цялостната оценка за работа на кабинета, нека да видим какво ще стане по този въпрос. Но най-малкото, което мога да ви кажа, е, че за нас този въпрос е индикативен, важен и той до голяма степен ще предопредели бъдещите ни действия.

А може ли да има някаква промяна във вашето становище, ако министър Трайков дойде в парламента и го изслушате относно "Белене", и той успее да ви убеди, че действията на правителството и за тези 2 милиарда евро, които евентуално може да получим, са правилни?

Няма как да стане това, госпожо, защото събираме информация по този проект от много години. Той няма как да ни даде нови данни. Ново ще бъде единствено последните разговори, които са водени с руската страна. Аз съм напълно убеден, че този проект не трябва да бъде реализиран и това е наистина позиция на СДС едва ли не от 1990 г. Искам да ви напомня, че 1990 г. именно СДС спря за първи път този проект, който беше възстановен 2002-2003 г. от НДСВ. Това е истинската ситуация. Така, че много трудно можем да бъдем убедени и аз смятам, че е абсолютно невъзможно, за да бъда докрай откровен. Защото вижте, в крайна сметка политиците носят отговорност. Ние носим отговорност за хората в България. Даже не носим отговорност само за собствените си избиратели, ние носим отговорност за всички хора. И да се започне проект, за който никой не може да каже точно за какво е нужен на България. Ако проектът беше важен, за да има ток в България, би било едно, но ситуацията не е такава. Прави се проект с цел да се продава на някого, без да е ясно дали ще има желаещ да купува. И при това положение този проект да струва пари, сравними с 50 процента от бюджета на държавата, си представете за една година, и да се рискува икономическата стабилност, на мен ми изглежда странно. И ще ви добавя още един аргумент, който до момента не споменах. Реакторите, които ще бъдат използвани, които се договарят от руска страна, са вече една технология, която е остаряла. Има, сега се работи по съвсем ново поколение, по много по-модерни реактори. И друго нещо, не забравяте, че 1990 г. БАН публикува един доклад, който показа, че районът на Белене е сеизмичен и рисковете от земетресения, от сеизмична активност остават. И това допълнително прави проекта наистина изключително спорен и няма как да го подкрепим, каквито и аргументи да предложи г-н Трайков. Ние ще насочим обществения дебат обаче сега в друга посока. Защото смятаме, че наистина икономическата стабилност е поставена под въпрос, просто ще попитаме откъде правителството смята да намери парите? И смятам, че тази проста сметка ще покаже, че просто тези пари, тези пари ги няма.

По вашия списък ли върви премиерът в отстраняването на шефове на агенции? От СДС поискахте да има такъв списък за уволнения. Днес Бойко Борисов обеща още рокади на директори на агенции.

Това, което казахме на премиера, е, че когато той държи компрометирани хора от БСП и ДПС, започва да носи и отговорност за техните действия, тъй като като не ги махне, те вече стават част от неговия екип, от екипа на правителството и той започва да носи отговорност за тях. А хората поискаха нов морал, поискаха справедливост и възмездие с последните парламентарни избори и аз смятам, че тук това обещание не е изпълнено. Има още много, много какво да се направи. Ние само за последните няколко месеца повдигнахме доста случаи, в които се държат хора от БСП и ДПС, които наистина не могат да се справят. И ви казвам прост пример, може ли да очакваме от хората на Гагаузов и от хората на Джевдет Чакъров, които не са се справили с европейските фондове, сега изведнъж да постигнат успехи? Това ми звучи несериозно и нереално. Така, че, ако не желае премиерът Борисов да носи отговорност за тези хора, трябва да привлече специалисти и хора, които ще се справят.

Г-н Димитров, в Пловдив заявихте, че започвате да вадите кирливите ризи на управляващите и че по време на криза ГЕРБ тръгнали да управляват сами, а това е една от техните основни грешки. Коректив или опозиция на управляващите е "Синята коалиция" в момента и как ще процедирате занапред?

Между другото медията, която е използвала думите кирливи ризи, понеже аз такова нещо не съм казвал, утре ще публикува опровержение, доколкото разбрах. А колкото до нашата позиция към ГЕРБ, тя е една и съща от самото начало. Да, смятам, че ГЕРБ не трябваше да тръгват сами да управляват в тази тежка ситуация. А колкото до нашето отношение и нашата позиция, ние сме коректив, категорично. Не спестяваме нито един пропуск и нито една грешка, тъй като това не би било почтено към нашите избиратели и към българските граждани. И крайната ни цел е да се получават успешни политики. Аз ще повторя това, което казах в началото, ние искаме това правителство да е успешно и то не заради партията, която управлява, а заради българските граждани.