М. Димитров: Реформаторският блок трябва да бъде запазен, проблемите не се решават с напускане
М. Димитров: Реформаторският блок трябва да бъде запазен, проблемите не се решават с напускане / снимка: БГНЕС

Реформаторският блок няма алтернатива - той трябва да бъде запазен и развит, а проблемите в него да се решават с участие, а не с напускането му.

Това коментира в интервю за Дарик бившият председател на СДС Мартин Димитров, който потвърди, че остава част от реформаторите, дори и ако цената за това е да се раздели със „Синьо единство" на Надежда Нейнски.

„Резервите ми към ГЕРБ са ясни, тъй като на гърба си усетих разделянето на „Синята коалиция" и участието на хора от ГЕРБ", напомни Мартин Димитров, допълвайки, че оттук нататък по конкретни теми Реформаторският блок може да има съвместни действия с партията на Бойко Борисов.

Имахте възможност да обявите, че бихте напуснал дори "Синьо единство" и Надежда Нейнски, за да останете в Реформаторския блок. Какво поражда тази теза на събитията, които не са лицеприятни, поредна серия от филма " Да се обедним в дясно" като се разделим някак?

Ако видите това, което съм правил лично аз през последните години, и то не малко, винаги съм търсил обединение на дясното, винаги е имало някаква причина то да се направи донякъде, после да се спре и да се върне назад, да не се направи докрай. Ясно се видя от последните парламентарни избори, че този път няма алтернатива. Тоест ако по някаква причина Реформаторският блок започне да се разпада, цената ще бъде точно толкова голяма, колкото платихме и на последните парламентарни избори. Реформаторският блок трябва да бъде запазен и трябва да бъде развит. Не, че няма проблеми в него, има, и те един по един трябва да бъдат решавани. Но решението не е като да не участваш. Ти като не си вътре, не можеш да решаваш проблемите, които възникват.

Не беше ли грешка самото му форматиране на този Реформаторски блок? Субектите, които влязоха, очевидно твърде различни, вече 4 месеца не може да се постигне общия образ, и онова, с което той да излезе, действайки доста по-сериозно като единен субект. Възможно ли е това?

Възможно е, след като много уважавани граждански фигури приеха да влезем в Гражданския съвет, което ги натоварва и тях с отговорност, с работа и очаквания. Това означава, че има хора, които вярват и ще повярват на този Реформаторски блок. Освен това бяха представени мерки в областта на икономиката и правосъдието, което показва, че тези партии и хора могат да работят заедно. Така че това бяха добри примери. Пак казвам, разбира се, че има и проблеми Реформаторският блок. Но в момента няма по-добро и скоро няма да има по-добро, и няма друга алтернатива. Ако вдигнем ръце и оставим блока да започне да се разпада, ще оставим хората без възможност за кого да гласуват за пореден път, което не трябва да се допуска на никаква цена.

Няма по-логичен въпрос в умовете на хората, когато наблюдават тези събития, от въпроса: за какво не може да се разберете, за какво се карате?

Демократично мислещите хора често са на различно мнение и по-трудно стигат до съгласие от останалите, ако сте забелязали. Може да видите примерно лявото в България. То за последните 70 години е изключително единно, въпреки че има малки периоди, в които възникват някакви ситуации, те са заедно. Демократично мислещите хора винаги имат въпроси, имат колебания, по-нерешителни са. Така че това е един нормален процес, който се наблюдава в момента в Реформаторския блок. Не е приятен, но за мен е очакван, няколко пъти съм го виждал.

Но той е поредица на процеси в последните години.

Трябва да бъде преодолян, защото видяхте какво стана със "Синята коалиция". Знаете, че аз съм един от създателите на "Синята коалиция". Това беше добър и разумен проект и хората, които го развалиха понесоха жестоки последствия. Тези уроци на историята трябва да бъдат помнени и трябва да се съобразяваме с тях. Нали знаете, само глупакът повтаря една и съща грешка два, три, четири пъти. Тоест в момента имаме само един избор и той е да укрепим, да заздравим Реформаторския блок, каквито проблеми има да започнем да ги решаваме един по един.

Защо толкова категорично през почивните дни се чу това послание: Изключваме "Синьо единство"? Това беше едно очевидно послание - който не е с нас е срещу нас. Уж се търси дебат вътре в Реформаторския блок, а в един момент инакомислещите - извън.

Има натрупано напрежение и аз си признавам, че бях зает с други неща последните седмици, не знаех, че напрежението е ескалирало толкова много. Но има натрупано напрежение между "Синьо единство" и останалите партии в блока, което не е приятно и, според мен, е стратегическа грешка. Ние сме го гледали този филм, той беше преди последните парламентарни избори и видяхте какво се случи.

Току да има общи действия и разпад.

Мога да ви кажа следното нещо. Винаги могат да се намерят най-принципните аргументи да не се участва. За каквото и да ми кажете в момента, било то политика или друга сфера, мога да ви намеря най-принципните аргументи да не се участва. Но въпросът е готови ли сме за поредното разделение на демократичното пространство, на дясното пространство. Защото ако сме готови и не сме си научили урока, който хората ни дадоха на последните парламентарни избори, аз да ви кажа честно, хората, които по някакъв начин участват в разделението в момента, се чудя как биха отишли примерно на част от протестите. Там като ме видят хората ми казват едно нещо: Важното е да сте заедно, пък после вътре ги уредете нещата. Това казват хората. Важно е да сте заедно, за да има за кого да се гласува. Това искат от нас хората. Ако ние на това обществено очакване не отговорим, сме извън нормалния свят.

Как приемате това решение снощи. Формално не беше взето решение за изваждане от разговорите на "Синьо единство", с една отворена вратичка, но в общи линии се казва: самоотлъчете се. Вие как действате в този формат в личен план и като "Синьо единство"?

Аз си признавам, че съм изненадан, не знаех, че толкова на зле са отишли нещата. Има натрупано много голямо напрежение и за съжаление, част от хората са търсили именно подобен резултат. Но аз знам едно. Винаги, преди да е свършил мачът, той може да бъде променен в правилната посока. А мачът не е свършил. Сега се създава коалицията и аз призовавам всички разумни хора да участват в Реформаторския блок. Другото просто не може да бъде обяснено. Аз си мисля, ако по някаква причина изляза, някаква солидарност, човек винаги може да е солидарен с приятели, съмишленици, партньори, и утре ме питат хората на улицата: Добре господин Димитров, вие създадохте "Синята коалиция", толкова години бяхте за обединение, сега къде отидохте. Аз няма да имам какво да им кажа. Няма да имам нито един аргумент, защо съм го направил.

Това казахте ли го на Надежда Нейнски?

Не сме разговаряли. Просто не сме се виждали. Но го казвам на всички и това трябва да бъде урока, който всеки един от нас трябва да научи.

Казусът личен ли е, за място в листите ли, какво е? Хората, за тези 24 години демокрация, успяваме да предугаждаме част от поводите за скандали, нищо, че ни се обяснява нещо друго от екраните.

Този ваш въпрос трябва да насочите към преговорната група, в която аз не участвам. Хората, които трябва да отговорят...

Вашето усещане, терен ли се дели?

Моето усещане е, че се повтарят грешки от миналото и аз като вас нямам отговори на някои въпроси. И аз като вас се чудя как е възможно, при положение, че имаме пресния пример от преди година, сега да възниква подобна нова ситуация. Аз съм сигурен в едно. Аз ще направя всичко, което зависи от моето усилие, нещата да не се повторят. Тоест Реформаторският блок да бъде съхранен, хората, които поискат моето мнение ще им кажа да останат, и твърдо, и заедно да направим така, че блокът да стане работещ.

В състояние ли сте да убедите обаче Надежда Нейнски да направи някакъв компромис, тя очевидно има някакви различия и като визия, изказа няколко позиции. Макар че аз не видях проблем, беше укорена заради медийните си изяви. В днешно време аз подобен подход не го разбирам. В състояние ли сте да я убедите и да се направят тези компромиси?

Реформаторският блок трябва да остане отворен като формат. Тоест всеки да може да влезе оттук нататък. Аз вярвам, че ще бъде постигнато коалиционно споразумение тази седмица, което е добре да надгражда това, което се правеше последните месеци и показва, че има развитие. Но форматът да остане отворен, който иска и когато иска по нататък да се включи. Така трябва да се развива Реформаторският блок, за да бъде истински демократичен. Ако искат и госпожа Нейнски и всички други хора, които в момента не участват, но биха могли да участват.

През почивните дни ли в "Синьо единство" ще се обсъжда темата? Очаква ли се някакво категорично решение или там ще си остане отворена вратичка И в две отворени вратички ще се влиза и ще се излиза идейно?

Предстои обсъждане. Знаете ли, във всеки един въпрос винаги трябва да се гледа голямата картина, а не тя да бъде изместена от някои по-маловажен детайл, винаги има много детайли. И често се случва в България, изпуска се голямата картина и се вторачват хората и започват тежки дебати, включително през медиите, по детайли. Голямата картина е следната - даваме ли на хората алтернатива, за която да гласуват. Виждате голяма част от обществото не иска българският парламент и партиите, които в момента са там. Картината е доста нелицеприятна.

Този детайл също е важен, защото когато изпратиш на избирателя послание: Ние не сме се разбрали още в зародиш, е трудно да го убедиш. Голямата картина се нарежда с доверие.

Знаете ли, не си спомням да е имало дясно обединение, което да се е случило безпроблемно, без емоции. Не съм виждал такова нещо в България. Така че лично си признавам пред вас, че аз не съм притеснен от това, което се случва в момента и съм убеден, че то може да бъде преодоляно. Общите действия в дясно се случват винаги и вие сте свидетели, българските журналисти, по този начин. Може би в бъдеще ще дойде момент, когато ще стават по-елегантни нещата, без толкова емоции, без толкова напрежение, но до момента така са ставали нещата и сега стават така.

Вие лично вярвате ли, че две плюс две, плюс едно, плюс едно накрая ще доведе до резултат, който минава една 4% бариера? Защото в случая говорим за формации, не преминали тази бариера при предишен вот, и в крайна сметка събирането им на едно място не гарантира увеличаване на сбора. Политиката не е проста аритметика.

Ще ви отговоря по следния начин. Убеден съм, че ако 2009 година не бяхме направили "Синя коалиция", нито СДС, нито ДСБ щяха да влязат тогава в парламента, което се видя още на следващите избори. Демократично мислещият избирател иска ясна алтернатива. И ако хората критикуват за нещо дясното пространство и всички нас е, че нямаха до момента голяма различима алтернатива. Такава алтернатива беше "Синята коалиция". И тя можеше и трябваше да бъде още развита. Сега е Реформаторският блок. Така че имайки такава алтернатива аз смятам, че потенциалът е много сериозен, ако бъде развит. Тепърва от това нещо става коалиция.

Знаете ли колко седесари, сигурна съм, се питат, защо без Надежда, а с Кунева или с партията на Касим Дал? Защо по този начин се подхожда?

Сигурно си задават този въпрос.

И се чудят колко хомогенно е това животно.

Хомогенността се измерва през политики. Това е единственият начин да измериш нещо дали въобще може да стане. И затова участвах активно в икономическите мерки. Фактът, че се разбрахме по тях, означава, че може да се работи по темата. Аз не казвам, че е лесно. Стабилизирането и развитието на Реформаторския блок няма да е лесна задача. Ще се мине през доста изпитания, защото объркваме сметките на много хора. Един стабилен Реформаторски блок, който ще заеме много над това, което вие очаквате, вие говорите за 4%, а аз смятам, че в Реформаторският блок има възможност, при правилно развитие на нещата да се бори да спечели изборите. Давате ли си сметка колко голяма разлика между едното и другото. Има такъв потенциал. Друг е въпросът дали ще бъде развит или няма да бъде развит.

Дели ли ви ГЕРБ, отношението към Бойко Борисов и бъдещите ви творчески планове в политиката с него?

Моите резерви към ГЕРБ са ясни, тъй като на гърба си усетих разделянето на "Синята коалиция" и участието на хора от ГЕРБ. Аз съм го казвал, нямам проблем да го кажа на всеки, който ме пита. Но от тук нататък Реформаторският блок
по дадени конкретни теми, може да има съвместни действия с ГЕРБ, като например окончателното спиране на АЕЦ "Белене", тъй като той е спрян проект.

Хората питат ще управлявате ли с Борисов? И понеже всеки от вас, лица по-популярни, по-нови в политиката, но в рамките на Реформаторския блок, дава различни сигнали, различни нюанси по тази тема, аз не мисля, че може да печелите доверие без ясен и категоричен отговор.

Аз не мисля, че са толкова различни сигналите и нюансите. Имайте предвид, че ГЕРБ има да решава сложни задачи. И докато не реши тези задачи е по-честно от страна на Реформаторския блок да изразява своите резерви. Докато ГЕРБ не се промени и не реши своите проблеми, защото не забравяйте, че едни дълги протести свалиха предишното правителство. И, да, част от тях наистина може би са били режисирани, но друга част бяха абсолютно истински. За нерешените проблеми с монополите например. Аз твърдя, че ГЕРБ си затваряха упорито очите за това, което правеха монополите в България. Даже ние ги обвинихме в парламента, че те се сдружиха с монополите, вместо да предприемат мерките, които ние десетки пъти предлагахме. Така че докато тези проблеми не бъдат решени, ненормално е да изразяваме своите сериозни намерения.

Как да ги решат, Борисов се обясни в любов на реформаторите и от тук насетне се чака отговора.

Само с любов не става.

А с какво?

Става с конкретни мерки, защото ако нещо ще извади България от тази криза... Да, трябва да има по принцип любов, както казвам шеговито, но най-важното е да има смислени мерки и реформи като например Велико народно събрание, което да промени Конституцията. Това е един много важен тест за ГЕРБ.

Избори две в едно, парламентарни плюс Велико народно събрание?

Програмно правителство с кратък мандат, това искаме ние от Реформаторския бок, което да подготви ситуацията за Велико народно събрание, промени в Конституцията, които да гарантират друга уредба на обществото, която да е по-справедлива.

Ако ви върна към вътрешните проблеми в Реформаторския бок, ако казусът и спорът е въпрос на влияние, терен, кой да води дружината, в частност и листите, защото няма какво да се лъжем, изборите наближават. Не е ли по-разумно, вместо определени кръгове, лица, една, две жени да се карат за водещото място в листата, те просто да не присъстват там? Когато споровете са между ярки личности, това задълбочава проблема или битката за място.

Моето лично становище е, че това че беше даден път на определени млади хора е положително за десницата в България като Радан Кънев, Лукарски. Това е добро за всички нас. И според мен тези хора или подобни хора, има много други такива, трябва да намерят своите места от тук нататък. Но имайте предвид, че тези въпроси ще бъдат решавани винаги с емоции и напрежение.

Това е така, но ако приемем хипотезата, която на първо ниво се завъртя в медиите - ето един настоящ евродепутат, бивш еврокомисар, наистина силни фигури, разпознаваеми, и ако спорът е кой от тях, в крайна сметка ако никой от тях не е в листите май ще е по-лесно да бъде решено?

Знаете ли какво бих предложил аз. Смятам, че по тази тема много полезно ще бъде да чуем и гражданския ни съвет. Покани ли сме видни граждани, които имат собствено мнение, повечето от тях нямат нищо общо с партиите, което означава, че тяхното мнение ще бъде много важно от тук нататък какъв път да бъде поет.

Аз се надявам да успеем да направим разговор с госпожа Надежда Неински, която трябваше да отпътува за своите ангажименти като евродепутат, за да се чуят всички позиции в тази пъстра картина. Категорично във ваше лице, вие оставате част от Реформаторския блок, независимо какво се случва, как тече обсъждането В "Синьо единство", това е тезата ви?

Категорично. До вашето студио дойдох с метрото и ще си тръгна с метрото, което означава следното. Винаги в живота си съм се старал да предприемам действия, с които да знам, че имам мир със съвестта си и това, което винаги съм правил. За мен това е правилното. Всичко друго би било нелепо, би било необяснимо, би създало вътрешно противоречие, лично за мен.

Очаква се ясна позиция и действия, за да може наистина да постигнете онова, за което се борите, по-голямо доверие на българите. Доста амбициозна ми се стори целта ви, че може да печелите изборите.

Не подценявайте, Реформаторският блок още не е създаден, а е трети в социологията на Алфа Рисърч, една много сериозна агенция - Боряна Димитрова. Тоест потенциалът е огромен. Дали ще бъде реализиран, зависи от всички нас.