Как да различим фалшификата от истинската стока?
Как да различим фалшификата от истинската стока? / Sofia Photo Agency
Заловените фалшиви стоки при акции на МВР и Патентното ведомство от началото на годината у нас са около 250. При последната акция са задържани стоки с марките „Версаче”, „Долче и Габана”, „Томи Хилфигер” и „О Нил”. Някои от тях са трудни за определяне дали не са истински, тъй като са с добра изработка. Фалшификатите също имат качество – високо, средно, ниско, но независимо от изработката, ако марката е използвана неправомерно, те са в нарушение. Това заяви за "Дарик кафе" председателят на Патентното ведомство Костадин Манев. Той каза още, че в момента се подготвя стратегия за борба с фалшификацията на стоки, каквито освен, че се внасят от Китай и Турция, се произвеждат у нас.

Кои са най-често фалшифицираните стоки?

Става въпрос повече за стоки за широка употреба и най-вече тези с текстилни изделия, дрехи, но се случват и обувки, имаме ги при средствата за почистване, перилни препарати, два сигнала по които сме работили.

Къде се продават тези стоки?

На различни места, включително и в магазини от големи вериги, намират се и на пазарите, на които се продават стоки с ниски цени. Много е силно разпространението на територията на нашите курорти. Подготвяме се за една активна кампания през летните месеци.

Като потребител мога ли да разбера, че стоката, която ми се предлага, е фалшификат, въпреки че тя е с добро качество. Цената определяща ли е?

Цената е един от индикаторите, който може да доведе до това заключение и потребителите обикновено по това се ориентират първоначално, за да определят дали тя произхожда действително от притежателя на правата или е произведена и пусната на пазара с негово съгласие. Разбира се, има и много други елементи за продуктова идентификация на тези стоки, за да се отличават фалшификатите от тези, които произхождат от оригиналния производител.

Случвало ли ви се е при такива проверки да намерите фалшиви стоки, които се продават на високи цени, тоест доближаващи се до тези на оригинала?

Цената тук при нас не се изследва като елемент, дори не е реквизит от акта, който се издава, защото тя не е относима към административно-наказателната отговорност.

Световно известните марки трябва ли да се регистрират в българското Патентно ведомство?

Защитата на световно известните марки, по-точно казано общоизвестните марки, се осъществява по реда на Парижката конвенция и разпоредбите в закона за марките. За да се установи дали една марка е общоизвестна или не, трябва да се съобразят редица фактори и не случайно имаме редица искания без да са провокирани от някакви нарушения от страна на притежатели на марки, които дават доказателства именно за определяне на тази известност.

Тоест представителят на марката „Версаче” за България може да дойде и да регистрира…

Може да бъда регистрирана и може да не бъде регистрирана, но нейната общоизвестност трябва да се установи, за да може да се противопостави на всеки, който реши да използва без разрешение или пък заяви за регистрация без съгласие, или пък когато възпроизвежда от нея такава част, или я имитира по начин, който може да доведе до заблуда потребителите. Именно тези обстоятелства трябва да се установят и да се констатират.

Има ли бизнес с кражба на марки?

Самото понятие „кражба на марки” е много неточно от правна гледна точка. Може да се каже, че в редица случаи, трудно може да се определи колко са на брой, има заявяване, както законът е казал – недобросъвестни действия от страна на заявителя. Тези обстоятелства се следват и се установяват с влязло в сила решение на съда, след което дават основание отново на лицето, което претендира, че има нарушение на правата му при едно недобросъвестно заявяване, да поиска заличаване и да се заличи регистрацията, респективно след това да получи регистрация на свое име.

Колко са тези опита при вас, които вие сте пресекли?

Нямам точна статистика, едва ли са повече от 20 към момента.

За първите четири месеца на 2007 г. колко са регистрираните марки в Патентното ведомство?

Имаме малко повече от 2800 броя постъпили заявления – 2950. Влезли са в производство за постановяване на решение по регистрацията. Издадените решения са под 1000 към този момент.

В кои области са най-четите искания за регистрация?

В областта на фармацията, също и козметиката, средствата за лична хигиена, перилните препарати – това са може би секторите, в които се забелязва най-голяма активност при заявяване.