Христина Христова: България трябва оттук да си търси адекватно мястото и ползите
Христина Христова: България трябва оттук да си търси адекватно мястото и ползите / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Христина Христова: България трябва оттук да си търси адекватно мястото и ползите
36357
Христина Христова: България трябва оттук да си търси адекватно мястото и ползите
  • Христина Христова: България трябва оттук да си търси адекватно мястото и ползите

Лидерът на НДСВ Христина Христова гост в предаването „Годината” на Дарик.

Вие сте парламентарно представена партия, но в Европейския парламент.

Ами, твърдим, макар че у нас, изглежда, това не е много достатъчно явление, за да преценяваш една партия за нейната широка представителност на законодателно ниво на европейско равнище.

Е, какво свършихте през 2010 г. От вашата позиция на представена в Европейския парламент партия може ли да се свърши нещо?

То официално беше оценено от Европейския парламент. От Европейския парламент за евродепутат на годината по здравеопазване беше определена д-р Антония Първанова и тя е в тази комисия по здравеопазване. Очевидно добре си е свършила, не добре, а най-добре работата. Най-вече много документи са започнати и предстои да се завършат в средата на следващата година за правата на пациентите и за възможността в европейското пространство да се лекуваме равнопоставено. Знам, че в тази област. А за Станимир Илчев знам, че е най-активният евродепутат във външната комисия и един от най-големите капацитети, който работи по подготовката на Балканите, на балканските страни за влизането им в Европейския съюз.

А какво не свършихте?

А това, което не свършихме, е, че не можахме достатъчно да си осигурим трибуна, за да констатираме, да анализираме ситуация, съвременна, сегашната обществено-политическа ситуация и затова, че поради обективни обстоятелства НДСВ не е в парламента можахме да бъдем достатъчно ефективно освен чрез медиите и чрез гражданското общество за промените в законите. Много се… Тази година, да ви кажа, 2010 г. е година на голяма тревога, поне за НДСВ, и то не свързана с неговите си партийни неща, изборни успехи и т.н., тревога от обществено-политическата ситуация. Тревога от влошените условия за бизнеса, които влошиха още повече бюджетните ни проблеми, на засилваща се полицейщина, на... виждате колко хора видяхме проснати по земята. Виждате колко хора се подслушват знайно и незнайно защо, на законодателство, лобистко законодателство. В някои сфери то граничи, така, до ограничаване на права в сферата на частната собственост, на неприкосновеността на личността и т.н., та това е година на тревоги и година на липса на реформи. За съжаление, трябва да ви кажа, и година, в която загубихме доверието си към ГЕРБ, защото ние имахме много сходни неща в нашите предизборни програми за изборите 2009 г. - и във финансовата, и в икономическата област, и в пенсионната реформа. За съжаление тази програма беше вкарана после в управленската програма на правителството на ГЕРБ и тя е много хубава програма, но не се изпълнява.

Кризата в здравеопазването е събитието на годината и според медиите, и според хората, които са гласували в интернет и по телефона. Обаче то, това събитие, може да се преведе и така: Ами, то става събитие, има криза, защото вие не сте се разбрали, както казва предишният премиер Сергей Станишев, какво да се направи в здравеопазването. А вие управлявахте два мандата и сега се берат плодове на не нещо, което се случва само сега.

В самокритичен план може също да се говори за здравеопазването. Точно така. От 2000 г., когато погрешно беше сложен фундаментът и основата на реформата в здравеопазването, до момента всички, които са управлявани, могат да говорят и трябва да говорят в самокритичен план. Разбира се, има какво да се каже и за периода 2001 - 2005 особено, беше въведено електронното отчитане на болниците, беше въведено нещо революционно - правото на избор на гражданите, правото на избор на лекар и на болница. Нали знаете, имаше един период, в който задължително само в еди-коя си болница имаш право да бъдеш лекуван, в друга не можеш да влезеш, ако не платиш не знам си какви пари. Но сега това, което се случва, тези партии, които не свършиха работата си, гражданите им дадоха оценката си на изборите. Сега ние се интересуваме година и половина какво се случва със здравеопазването. За съжаление, как да кажа, жалко за българския народ. Трети министър имаме на здравеопазването. Аз от собствения си скромен управленски опит знам, че на един министър му трябват поне 6 месеца да навлезе в управленската област, която ще управлява, и представете си първо колко време е загубено. Второ, тази концепция най-накрая яснотата на концепцията... нямаме я тази концепция. Не започна това децентрализиране на Националната здравноосигурителна каса, не се представи най-накрая тази здравна карта, за да видим с какво разполагаме, с какво трябва да разполагаме, къде ще си разпределяме ресурсите. Там, където закриваме болници, кой ще се погрижи за здравеопазването, за правото на здравеопазване на гражданите, кой ще поема отговорност, кой ще ги транспортира, кой ще плаща и т.н. Ето това са практически въпроси на реформата, които вече наистина са стигнали до момента, в който трябва да получат отговор.

Друго събитие, което също хвърля мост към времената, когато бяхте на власт - магистралите, в тройката на събитията на годината, това, че се строят, то е събитие, защото вие не ги построихте.

Ами, нали знаете, в кавички го казвам, беше казано, че това е, как беше - магистрала „Тракия” грабежът на века. Трябва да ви кажа, че имаше един перфектен договор за разлика от сегашните договори, които чакат пари от бюджета на българския данъкоплатец, договорът за магистрала „Тракия” на правителството на НДСВ беше да се получат, да бъде инвестиционен проект, да се получат парите отвън и по един подходящ начин да се създадат условия на този инвеститор да си възвърне после средствата, в което няма нищо лошо. Ето това е разликата във философията, в разбирането на начина на правене на инфраструктура.

Упрекът към вас беше обаче за начина, по който избрахте този, на когото да дадете парите, че нямаше конкурс.

Вижте, оказа се, че начинът е съвсем законен, че изборът е съвсем резонен и че е много подходящо за България, много изгодно за България, но... няма какво да говоря, можеше досега да е построена магистрала „Тракия”.

Знаете ли, а на второ място сред събитията е акциите на МВР. Премиерът Борисов даде за положителен пример вътрешния министър във вашето правителство Георги Петканов, как е подслушвано при него. Казва, за всяко подслушване искаше да му докладвам и лично четеше за какво става дума и искаше даже да му пишем накратко информация за тоя човек кога е бил, случвало ли се е да е подслушван.

Ами, надявам се, че е ставало въпрос за основателни подслушвания. Нали знаете кога се използват специални разузнавателни средства?

А вие смятате, че сега се прави неоснователно, така ли?

Ами в Наказателния кодекс пише, че когато има достатъчно факти, достатъчно данни за тежко престъпление, за което ще се изисква повече от пет години лишаване от свобода, тогава се използват СРС-та. Ако са били основателни... похвално е, че министърът е проявявал личен интерес.

Да, става дума сега, понеже вие остро критикувате за, как казвате, полицейщина, какви са ви основанията?

Ние не само критикуваме, ние написахме писмо до Висшия съдебен съвет за последния случай, един от многото сигурно, но последният случай, който, така, много ни разтревожи, какво е основанието за подслушването на горнооряховските лекари. Какви ли не слухове плъзнаха в обществото. Първо, че еврофондове щели да употребяват и да видим дали няма да направят далавери. Второ, основен ремонт щели да правят в болницата. Да видим дали ще спазят Закона за обществените поръчки. Трето, че кметът е имал принадлежност към ГЕРБ, пък сега е променил тази принадлежност и да видим този кмет какво върши и т.н. Ето... следователно това не е здрава атмосфера обществена, изпълнена със слухове. Очевидно, че трябва да се излезе и да се каже, да, има основание и то е това и това, и затова са подслушвани. Да не говорим пък и другото, за което ние питаме вътрешната комисия на парламента, по какви процедури после се разсекрети тази следствена тайна и от трибуната на парламентарния контрол се четяха като поезия СРС-та пред националната телевизия и националното радио.

Ще имате ли кандидат за президент догодина?

Да.

Меглена Кунева ли ще е?

Ние, както знаете, в нашата история досега пропуснахме, пропускахме винаги президентските избори и затова ще имаме кандидатура за президентските избори. Не бих искала да казвам имена, защото много спекулации се явяват, защото не са и
обсъждани в ръководните органи на НДСВ. Ето и днес имахме национален съвет. Днес приехме нещо много важно, което друга партия според мен досега не е направила. Ние приехме какви са според нас характеристиките, какъв е профилът на следващия президентски мандат.

Какъв е, мъж или жена?

Ами мислим, че той... трябва най-накрая... имаме нужда от либерален и практически президент. Досега имахме социален президент. Либерален и практичен президент, който да може да работи за сътрудничество на институциите и нещо много важно, за изчистване и освежаване на помрачения образ на България като страна - членка на ЕС.

Това много общо звучи, по-конкретен профил - мъж, жена, възраст, по-млад, по- към 40 или в пенсионна възраст вече, с натрупан опит, в коя област професия?

Г-н Вълчев, ние сме европейска страна и сме за равните възможности на мъжете и жените.

Не, не, ясно, ама вие говорите за вашия профил, който вие търсите.

Профилът е този - практичен, либерален, който да слага като приоритет правата и свободите на гражданите.

Меглена Кунева ли ще е?

Засега не е взето решение, наистина не е взето решение.

Не сте решили.

И не е разговаряно, така, конкретно с личността, за да каже своето съгласие, и т.н.

Накрая да кажете най-важното през това десетилетие според вас.

През това десетилетие, с което сега завършва годината?

Сега свършва, да. Вижте как неусетно всъщност България изпраща първите 10 години на един нов век.

Десетилетие на големи размествания на световните сили, бих казала. И България трябва оттук да си търси адекватно мястото и ползите. Ето, виждате, от една страна, САЩ, от друга страна, ЕС, който има много постижения, но и много проблеми ЕС изпитва в момента както и с икономическия си растеж, и така с издигане на големи икономически сили на Изтока. Ето с това мисля, че това десетилетие е най-характерно в света.

Христина Христова, лидер на НДСВ. А, забравих да ви питам как е царят, къде е?

С царя се срещам почти всеки месец. Тук е, в България е. Не бих искала да се лиша от неговите...

От политиката интересува ли се?

Разбира се, че се интересува и има, трябва да ви кажа, една натоварена програма, която мен много ме изненада.

Няма ли да се кандидатира за президент? Той се върна донякъде обиден заради това, че Конституционният съд тогава, става дума 2000 г., го спря с тълкувания...

Персонални проблеми, да.

Да, поради формалното му отсъствие от страната.

Ами това трябва него да попитате, обаче аз знам...

А вие, НДСВ, искате ли го за кандидат?

Аз знам, че царят каза, че се оттегля от активната политика на последния, пети, конгрес на НДСВ.