ЕС ни дава 45 млн. евро за междусистемна връзка с Гърция
ЕС ни дава 45 млн. евро за междусистемна връзка с Гърция / снимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването "Седмицата" на Дарик.

Поводът са четвърт милион евро от Евросъюза за газопроводи в България. Това се очаква да бъде решено в понеделник. За кои точно газопроводи?

Става дума за Европейския план за икономическо възстановяване в частта му "Енергийни проекти" и по-специално в частта "Газова и електрическа инфраструктура". Там са заделени общо 2 милиарда и 300 милиона долара и от тях тези, които засягат нас, са следните: първо, междусистемна връзка между България и Гърция, където се отпускат 45 милиона евро кофинансиране; междусистемна връзка България -  Румъния, където се отпускат 9 милиона евро; и газопроводът "Набуко", където се дават 200 милиона евро за целия проект.

Двеста милиона евро за целия "Набуко" или само за частта, която ще мине през България?

За целия. В проекта България има дял от 16.67 процента.

Тоест 16 процента от 200 милиона евро, това са около, малко над 30 милиона евро.

Да, въпреки че не е коректно така да се смята, но за илюстрация.

Решението ще бъде взето окончателно следващата седмица. Вие ще бъдете на заседание в Брюксел на Съвета на енергийните министри.

Да. В понеделник ще бъде представено предложението на Европейската комисия, а това е, за което всъщност се борехме и работехме - Европейската комисия да даде положително становище в допълнение на мнението на външни оценители. Това е потвърдено и това е, което е важната и голяма стъпка, защото има и много проекти, които получават отрицателно становище. След това, разбира се, има още формални процедури по приключването на процеса, но това беше важният етап.

Колко време ще отнеме изграждането на самите, първо, междусистемни връзки с Гърция и с Румъния?

Ами, трябва да се бърза, защото по самия план е заложено изискването до края на 2010 година да са направени съществени капиталови разходи по усвояването на средствата. Така че до края на 2010 година трябва да са сключени договори за доставки на тръби и да са извършени всички оставащи технически и проектни проучвания. И до юни, до началото на юни 2012 година и двата тръбопровода трябва да са готови.

Юни 2012, т.е. зимата на 2013 вече България ще бъде спокойна, че има алтернативи за газови доставки?

Поне що се отнася до тази алтернатива.

А за "Набуко" важи ли това 2012?

Ами, за "Набуко" няма такъв срок. Там знаете как върви процесът. В момента работим по писмо за споразумение за поддръжка и там нещата си следват свой собствен график.

Накъде води тоя график? Кога ще има "Набуко"?

Ами, има проектна компания, която действа. . . вече получени са заявки, от които се вижда, че една. .. . . от капацитета на газопровода може да бъде използвана. Има сключен договор с изпълнител на проучванията. Така че там нещата също вървят по план, но не зависят само от нас. Така че по-добре да не се ангажираме с твърда дата.

Все пак перспективата в какви, в какви мащаби е? В рамките на вашия мандат ли е възможно да заработи "Набуко"?

Възможно е, да.

Тоест искате да кажете, че 2012-2013 година също е реалистичен срок?

Не коментирам дали е реалистичен, казвам, че не е невъзможно.

Не е невъзможно. Добре, т.е. за това, което казахте, за тези суми за междусистемни връзки и за "Набуко", вече няма никакви пречки. Има само технически процедури, които трябва да бъдат извървени и те започват следващата седмица след положително становище на Европейската комисия, която. . .

Що се отнася за това кофинансиране, да. Отделно има и една сума от милион и 500, където получател е румънската газопреносна компания "Трансгаз", но пък сумата е за реверсивност на връзката при Негро вода, тоест пак, пак България има полза от това.

Къде, къде връзката казахте реверсивност?

Реверсивност при Негро вода. 

Това къде е?

Това е на границата с България. Дават ни милион и 500, за да направят реверсивни връзките си при Негро вода и при Исакча.

А, това е. . . а не, това е. . .

Но това е румънски проект.

А това е границата между Украйна и Румъния, така ли?

Украйна и Румъния и Румъния и България.