Доларът ще продължи да пада до есента
Доларът ще продължи да пада до есента / netinfo

Интервю с Веселин Калчев от финансова къща „Логос”

Доларът пада значително и само от миналата година досега е загубил над 10 процента от стойността си. Докога ще продължи да пада, кога ще намери дъното си и кое се счита за дъно?

Проблемите на долара все още не са завършени, защото много неща тежат над него. На първо място през миналата година се разрази криза на пазара на недвижимите имоти в САЩ и тази криза доведе до криза на кредитните пазари, а от там и до криза на паричните пазари. Втора причина, поради която доларът пада през последните седем години са двата огромните дефицита на САЩ – вътрешен и външен. Трета причина за спада на долара е рязкото покачване на златото и петрола. Четвърта причина, която се развива от последните месеци е, че икономическия растеж в САЩ страшно много пада и Американската централна банка предприе мерки, като започна да сваля лихвите, за да стимулира икономиката, но е необходимо време, за да може те да дадат ефект. Минималният срок, който е нужен, за да има резултат от тези действия е поне шест месеца. Така че преди началото на пролетта няма да видим окуражаващи новини от американската икономика.

Т.е. доларът ще продължи да пада и това, което излезе като прогноза, че един долар ще струва 1.50 евро, може да се окаже абсолютно вярно?

Въпрос на време е единната валута да достигне нивата от 1.50 срещу долара, въпреки че в момента доларът се стабилизира и този, евентуално и другия месец трудно ще бъде достигната тази котировка, понеже пазарите навлязоха в рейндж и движението не е насочено нито в посока надолу, нито нагоре. Причината е, че страшно много се обезцени доларът през последните месеци и в момента всички, които са купували евро през есента, теглят печалби. Това ограничава поскъпването на еврото.

Говори се, че спекуланти са основната причина на слабия долар?

Не, не са само спекуланти, въпреки че и те се възползват от тези тенденции. Съвсем реални фундаментални фактори стоят зад тази слабост на долара. В момента американските лихви падат и този месец категорично се очаква ново намаление на лихвите на Федералния резерв, докато в същото време европейските лихви стоят на едно място и не се променят. Високите нива на инфлация, които са породени от поскъпването на петрола принуждават Европейската централна банка скоро да направи ново увеличение на лихвите. Така, когато европейските лихви се повишават или поне стоят на едно място, а в същото време американските лихви спадат, лихвеният диференциал се измества силна в полза на еврото им срещу долара. При това положение играчите на пазара предпочитат да дадат по-високо доходни валути. Доларът не е желаната валута, еврото е предпочитаната.

Т.е. хората не купуват долари в момента, предпочитат еврото?

Еврото, както и други световни валути, но не и долара.

Има голяма връзка между петрол и долар. Най-малко, че барелите се измерват именно с долари, когато става въпрос за стойността им. Петролът също поскъпна страшно много. Очаква се да отиде дори на 200 долара за барел, мака че тази сума към момента е доста оптимистична има се предвид, че петролът се движи към 100 долара за барел, макар само веднъж да удари тавана.

Петролът и златото са тясно свързани с долара понеже обратна е зависимостта, тъй като те се измерват в долари, не в друга валута. Когато доларът се обезценява, държателите на тези активи петрол и злато естествено ще искат по-висока стойност за тях. Това е и основна причина, поради която пада доларът, но поскъпването на петрола и златото, въпреки че има още потенциал да се развива, все пак има и някакви граници, до които може да достигне. На първо място покачването на петрола влияе страшно отрицателно върху някои икономики, като най-потърпевшата е например японската, която 100% от енергийните продукти ги внася от други страни. В еврозоната също е негативно влиянието от покачването на петрола, понеже се покачва и инфлацията, а основният приоритет на Европейската централна банка е да поддържа ценова стабилност на стария континент. Не на последно място по значение е, че високите цени на петрола водят до по-слабо търсене в САЩ потребителите се отдръпват и така намалява търсеното, а когато намалява търсенето в един момент ще започне да спада и цената на петрола. Прогнозите за 200 долара на барел са силно преувеличени, дори в последната седмица след някои негативни изказвания, като например на министър-председателя на Япония, петролът след достигане на котировки от 100 долара за барел започна леко да поевтинява.

Това означава, че до средата на тази година петролът ще продължи да си се покачва, доларът ще продължи да пада спрямо еврото и инвеститорите във валута би трябвало да купуват повече евро отколкото долари?

През първата половина на годината най-вероятно ще останат все така негативни новините, свързани с американската икономика. Петролът и златото най-вероятно ще продължат да се покачват, но конкретно за евро-долар – въпреки че аз лично не очаквам растежът да е прекалено голям, тъй като през изминалата есен голяма част от тези негативни новини беше калкулирана с цената на евро-долар. Хората трябва да бъдат по-предпазливи с идването на есента, защото тогава предприетите мерки от Американската централна банка ще започнат да дават резултат.

Какво очакваме от есента в такъв случай?

Най-вероятно до това време доларът ще се обезцени с още едни – примерно около 10% от стойността си. Измерено през долар-лев ще наближи стойности от около 1.20-1.25, а при евро-долар цифрата ще е някъде около 1.60, но оттам нататък няма предпоставки за продължение на това вече 7-годишно обезценяване на долара.

Значи един долар ще струва 1.25 лева към есента, поне така се очаква?

Моята лична прогноза, с която не ангажирам никого, е достигане на нива от около 1.60 в евро-долар, а в долар-лев това означава между 1.20 лева и 1.25 лева. И там някъде над тези цифри вече може да се търси дъното на долара и започване на трайно поскъпване през следващите години.