Депутат: Няма офанзива срещу малкия бизнес
Депутат: Няма офанзива срещу малкия бизнес / Народно събранив

Данъчното и осигурително бреме върху бизнеса е едно от най-леките в Европа, така че притесненията на малките и средни предприятия, породени от скандалното указание на НАП, са неоснователни. Такова становище застъпи депутатът Делян Добрев, който е и член на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание.

Според него държавата ограничава бюджетния си дефицит без да засяга бизнес средата, примери за което могат да се видят в Гърция и други страни от бившия съветски блок, сега членки на Европейския съюз.

Защо, според Вас, въстана малкият и среден бизнес в България?

Притесненията на малкия и среден бизнес са формирани от това, че инструкцията, която са дали от НАП миналата седмица, не е съвсем ясна. Така, както то бе изтълкувано, тези бизнесмени ще трябва да плащат осигуровки веднъж като самоосигуряващи се и втори път като управители на същата фирма. Един вид веднъж ще се осигуряват на 420 лв. и допълнително ще се осигуряват като управители според минималните осигурителни прагове. Което значи, че вместо да плащат осигуровки на 420 лв. ще плащат осигуровки на 1 200 лв. примерно. Такова беше разбирането и такова беше първоначалното тълкувание на НАП. Но мисля, че допълнителните разяснения ще разсеят тези страхове.

Друга допълнителна психоза е,че ще се увеличат здравните осигуровки и това допълнително ще натовари малкия и среден бизнес.

Това не мога да го коментирам, защото ние още не сме го коментирали с колегите в Народното събрание, но осигуровките като цяло бяха намалени с 2% пункта миналата година, така че дори и при това повишение сега с 2%, те ще достигнат нивата до преди навалянето им.

Да разбирам ли, че според Вас данъчното и осигурително бреме в момента за малкия и среден бизнес е всъщност облекчено?

Едно от най-ниските е в Европа. И в много други държави в целия ЕС, включително и в Гърция, в бившите съветски републики, които са част от ЕС се увеличават в момента и ДДС и преки данъци, в някои случаи и осигуровките като опит на Държавата да финансира разходите си и да ограничи бюджетния си дефицит. Ние в България сме го ограничили без да засягаме бизнес средата.

Според Асоциацията на малкия и среден бизнес у нас дори има някакъв умисъл в действията на управляващи те да притискат дребния бизнес.

О, не, в никакъв случай. Малкия и среден бизнес е двигател на икономиката на всяка една нормално развиваща се държава и волята на нашето правителство и всички наши действия са насочени към това да стимулираме тяхното развитие, защото те са тези, които ще извадят страната от кризата. Така, че в никой случай това не е някаква замислена офанзива срещу малкия и среден бизнес, точно обратното. Ние правим всичко възможно, за да направим условията за правене на бизнес за тях колкото се може по-благоприятни.

Основен принцип според европейската харта за малкия и среден бизнес е Small Business Act, което от Министерството на икономиката са превели като „Мисли първо за малките" и също е приоритет за нашето правителство. Но не са ли тези добре разписан стратегии някак си неслучващи се в България?

Всяка една стратегия има такова звучене, но по-важното е, че реално условията за правене на бизнес в страната са много добри, защото както вече казах имаме много ниски данъци, имаме сравнително ниски осигуровки, не сме увеличавали данъчната тежест, ДДС-то не сме го пипали, въпреки финансовите затруднения на държавата, така че това са реалните факти. В същото време ние имаме редица действия в посока намаляване на регулаторните режими, всичко това е в помощ на малкия и среден бизнес.

Вярно ли е, че се обмисля допълнително, евентуално повишаване на плоския данък с 2% до 12%?

Не, това го чувам от Вас, дори и не сме говорили с колегите в тази посока.

Кога според Вас България ще започне да излиза от кризата?

Аз се надявам, че тя вече излиза от кризата, защото данните, които излязоха за месец януари за износа, са изключително обнадеждаващи, но не смеем да се радваме предварително, но имаме 13% увеличение на износа в сравнение с януари миналата година. След всяка една криза износът дава първите сигнали за излизането от нея. Ние имаме 3 поредни месеца на увеличение на износа - ноември, декември и януари, така че този сектор вече излиза от кризата и смятам, че и държавата ще започне да излиза.