Бизнесът: Не ни е проблемът в Указанието на НАП
Бизнесът: Не ни е проблемът в Указанието на НАП / Sofia Photo Agency

Светлозар Николов е директор на Националната Асоциация на Българския Бизнес. Тя стои зад организираните за понеделник протести в 19 града на страната, които са насочени срещу финансовата и икономическата политика на правителството. След като вчера бе обявена актуализация на спорното Указание № 24-00-7 / 25.02.2010 на НАП, от асоциацията заявиха, че не са удовлетворени и ще продължат с настояванията си за законодателни промени, които да облекчат малкия и дребен бизнес.

Какъв е първият ви прочит на новата промяна в указанията на НАП по отношение на осигуровките за управителите на малък бизнес?

Поредното изменение позволява данъчните да правят каквото си искат. Вместо да доведе до яснота, предното указание и това допълнение на указанието внася още по-голямо объркване. Това е подигравка. Така или иначе в понеделник протестът ще бъде организиран в 19 града на страната срещу данъчната и финансовата политика на правителстовото. Ще бъдат представени искания за законодателни промени. Това указание бе просто върха на тази политика, която се провежда. Няма оставки, няма извинение, нямо поета отговорност. 15 дни подлудиха България. Както подлудиха фирмите, така подлудиха и служителите в данъчното, защото и те не знаят какво да правят.

Как мислите, че ще се отрази на малкия и среден бизнес в България увеличаването на здравните осигуровки и последните указания на НАП за осигуряване на управителите на фирми?

Стои огромния проблем относно цялата осигурителна тежест, която работодателите трябва да плащат. Резултатът в момента, от това което направи новото управление, де факто утежнява все повече и повече работодателите. Увеличаването на осигурителната тежест именно в условията на тежката световна криза е една от крачките, които са против българския бизнес. И категорично се разминават с това, което бяха обещали в предизборната кампания.

Според Вас, какво му беше лошото на модела, който работеше до края на миналата година? Нужно ли беше точно сега да се предприемат тези промени?

Моделът, който беше аз нямам претенциите да кажа, че той беше добър модел. Но аз не мога да разбера, защо трябва да се утежнява в момента малкия и среден бизнес, въобще целия бизнес в страната, чрез увеличаване на здравните вноски. Това няма логика, защото основния проблем е, говоря само за здравните осигуровки, въобще там много неща са сбъркани относно НЗОК, където според нас нещата въобще не са наред по отношение на средствата, които са там.

В какъв смисъл не са наред?

Там има абсолютно разхищение и неправилно управление на всички средства, които са в касата. Много труден достъп имаме до това да разберем как са разходвани точно тези средства, знаете, че контрол се упражнява само от Сметната палата и редно беше това правителство да изнесе всички тези неща и да ги коригира в посока не увеличаване на здравните вноски, а в посока правилно оптимизиране на всички приходи в Касата и съответно правилното разходване.

Това указание, което НАП издаде, е противозаконно, защото не може едно указание да тълкува закона повече от това, което позволява закона. Другото, което е, изкарват се изисквания да се платят тези дължими осигурителни вноски от януари месец 2010, т.е. с два месеца назад. Трето, като вземем като цяло резултата от това указание е, че то изключително много утежнява положението на управителите на малки фирмички, които са излезли на светло с цел да бъдат изрядни и коректни спрямо държавата и де факто обезсмисля тяхната дейност. Примерно един оборот на едно магазинче, регистрирано като ЕООД, тъй като е криза няма работници, съкратил е всичко,той е управител, продавач, разносвач и т.н. и сега с това указание, този човек трябва да се осигурява повече даже от три пъти - един път като управител, като самоосигуряващо се лице и втори път като продавач, разносвач и т.н.

Оборотът, който прави той на месец е примерно 800 лв. - 1000 лв. Той трябва да плати една минимална осигурителна тежест като цяло от поне 400 лв. , с което тотално обезсмислят дейността на малките компании. Така че, това указание ние апелирахме и казахме веднага да бъде отменено и ние ще искаме законодателни промени с цел подобряване на данъчната политика, която да спомогне в момента за възстановяването на малките и средни предприятия, а не тяхното погубване.

Какво мислите за промените в Кодекса за социално осигуряване, които са в сила от началото на тази година, конкретно в чл.4 и чл.6, където е включена думата „неначислени"?

Това е абсолютно същата политика. Под логото, че едва ли не държавата трябва да подобри контрола върху фирмите и плащането на данъците, де факто те затягайки нещата, правят едни минимални промени, с което допълнително утежняват положението на фирмите. Вместо да намалят осигурителната тежест, за да могат фирмите да излязат на светло, те в момента се опитват едва ли не да дължим пари за това, което не е начислено.

Законът изисква, трябва да бъдат начислени, а в момента те искат с тази промяна да принудят фирмите дали са начислени или не да няма значение, но те да бъдат дължими, съответно веднага да предприемат мерки за принудително производство. Това е целта, т.е. в момента веднага след това да тръгнат към принудително изпълнение, продажба на имущество, запориране на сметки и т.н.

Вие имате контакти с много малки и средни фирми в България. Кога според Вас и според собствениците на тези фирми, България ще излезе от кризата?

В момента в нашата организация има 5 000 члена и имаме кандидати, поне още толкова. Ситуацията е такава, че нито един от тях не смята, че при тази данъчна политика, която се провежда в момента, България ще излезе в близките 4-5 години от кризата. Няма нито една законодателна промяна относно данъчната и финансова политика, която да помогне на малките и средни предприятия да оцелеят в момента, да запазят работните места даже и да започнат да наемат нови служители.

Ние не смятаме, че въобще говорим за излизане от кризата, а напротив абсолютно задълбочаване. От една страна виждаме рестриктивна данъчна политика спрямо малките и средни предприятия в България, от другата страна виждаме как политиката на финансовия министър е за ненамесване в политиката на банките и финансовите институции в страната. Т.е., оставяйки финансовите институции да си правят каквото си искат те задържат целия наличен капитал чрез неотпускане на кредити, едностранно увеличиха лихвите по кредитите вече близо година и половина, спряха всякакво кредитиране, започнаха да искат допълнително обезпечение и допълнителни поръчители, спряха овърдрафтите и по такъв начин те в момента унищожават малкия и среден бизнес. А държавата допълнително го притиска и го кара въобще да спира да осъществява каквато и да е дейност.

Защо според вас се стигна до там, че държавата да притиска малкия и среден бизнес? Защото си мислят, че не е достатъчно организиран да въстане или...?

Напротив, то това е ясно, че те си мислят, че не е достатъчно организиран и това е факт. Но ние в момента все по-сериозно се самоорганизираме и колкото повече атакуват нашата организация това няма значение, защото де факто, атакувайки малките и средни предприятия ние все повече търсим обединение и ставаме все по-силни и по-силни.

Казахте думата атакуват, да разбирам ли, че някой по някакъв начин упражнява натиск върху вас да не протестирате толкова срещу това указание на НАП?

Натискът е огромен срещу всяка една инициатива на Националната асоциация на българския бизнес и този натиск е върху всяка една асоциация, която опитва да въстане срещу мерките на правителството. Този натиск е от сорта „изчакайте, виждате колко е тежко; нямаме пари; ние не сме виновни, виновно е предното правителство; има още време и т.н." Т.е. отлагане на проблемите, изчакване и да се потулва всяка гражданска инициатива, която е против политиката на това правителство.

А в същото време, докато се изчаква се трупат едни пари за януари, февруари, март, април. Имате ли изчисления колко ще събере хазната благодарение на вас, малкия и среден бизнес с това указание, преди да бъде коригирано?

Ако вземем в предвид, че минималното увеличаване в резултат на тези указания на НАП за всяка една малка фирма е минимум 400 лв. , а според нас вероятно ще са засегнати поне 100 000 малки фирми, излиза, че на месец те искат 40 млн. Това е увлечение за сметка на малкия и среден бизнес при условие, че тези пари просто ги няма.

Вярно ли е, че в момента работодателите са изправени пред такава дилема - или да плащат заплати, или да плащат осигуровки?

Работодателите са изправени пред тази дилема още от преди 1 година и половина. Вече дилемата в момента е не дали да се изплащат заплати или осигуровки, а с това указание вече 10 дни дилемата на работодателите е дали има въобще смисъл да отваряме и да работим утре. С това указание се искат пари, които ги няма. Не може една фирма, която прави оборот от 800-1000 лв. , едно такси, което най-често сдружава 2-3 таксита прави в момента 20 лв. на ден примерно и се събират и правят оборот от 800 лв. и да искат от тях да бъдат платени 400 лв. осигуровки на държавата.

Тези пари ги няма, няма ги, но те ги искат, защото всичко друго, което направиха, в момента ги изцедиха. Всички пари, които имаха налични фирмите отидоха в банките, защото правителството, г-н Дянков не се намесва и позволява банките едностранно да вдигат лихвите по кредитите, докато в другите страни знаете, че ги намалиха с 3%-4%.

Позволиха всички съкратени хора, които останаха на улицата, банките да продължават да ги тормозят, а в другите страни приеха, че след като някой е съкратен и е останал без работа да бъде замразено плащането му към банката в рамките поне на 1-2 години, което е нормално и в резултат на това хората останаха без абсолютно никакви средства, намаля покупателната способност на населението, от там няма обороти във фирмите и започнаха масови съкращения и в момента останаха самите управители, собствениците да осъществяват няколко дейности и с това указание те показаха, че искат още пари да вземат, искат още 40 млн. лв. на месец да вземат, но няма от къде да ги вземат. Затова в момента хората въстават и даже и да го отменят това указание протест ще има срещу данъчната и финансова политика.

Това указание ние няма да го оставим да съществува, то ще бъде съборено в съда и това е поредния акт на некомпетентност. Даже не некомпетентност, а показва умисъла в това управление да съсипе малките и средни предприятия. Този умисъл го имаше и в предното правителство, но предвид това, че имаше кредитен бум и хората можеха да теглят свободно кредити и да се надува този балон не беше усетено по такъв начин. Но вече при новото правителство след като няма кредитиране, няма откъде да вземат пари, вече всичките тези проблеми излизат наяве и положението вече наистина е нетърпимо.

А защо да го правят това?

В цяла Европа се декларира, че приоритет са малките и средни предприятия и това е бъдещето за всяка една страна, защото именно те създават работните места и именно те пълнят хазната на всяка една държава. В България малките и средни предприятие не само, че не са приоритет, а те са враг номер 1 на държавата. Няма никъде облекчение, няма никъде стимул да правиш бизнес, а напротив навсякъде се сблъскваме с пречки и препятствия, които затрудняват правенето на какъвто и да било бизнес.

За нас целта е ясна и категорична - г-н Симеон Дянков е представител не на българската държава и на нейните интереси, а представител на световното банково лоби, което има за цел да преразпредели богатствата малките и средни предприятия, всяко богатство, което те са постигнали за последните 15 години, да мине в ръцете на банките и на международни и чуждестранни компании, които след това ще управляват българската икономика. И всякаква малка предприемаческа инициатива, тя е убита в момента, предприемаческия дух е тотално смачкан и всеки предприемач в България в момента е много трудно д бъде убеден да инвестира, да тегли кредити, дори и при 0% и да създава нови работни места. Този дух е сломен и това беше основната цел на тази политика, която се провежда в момента.

Ако аз имам бизнес и преценя, че вече не мога да се справям, лесно ли мога да затворя този бизнес?

След като всички пари в момента са в банките, забележете, не в Държавата, всички пари са в банките, а нашата държава, общините, МСП са в ситуация на длъжник, т.е. всички те дължат пари на някого, а единствено банките са много добре, имат свръх ликвидност и т.н. тоест всички пари са там. И при положение, че Държавата е в ситуация на длъжник, виждате,че всеки ден правителството не може да изпълни нормални плащания и затова хората протестират без да осъзнават основната причина, че всички пари са в банките, Държавата не може да си посрещне нуждите и нормално е Симеон Дянков да оказва огромен натиск върху данъчното, да събира по всякакъв начин средства от единствените субекти на пазара, които са МСП и могат да внесат някакви средства.

Когато една фирма реши да затваря, данъчното веднага се мобилизира, цялата държавна машина се мобилизира срещу тази фирма, за да вземат всякакво имущество и всичко, което може да има някъде въобще, за да могат да покрият евентуално някакви глоби, които са начислили, които не са минали не са минали след съдебно решение, които могат да са обжалвани, цялата държавна машина тръгва след този, който се опита да затвори в момента, даже и самото затваряне е много трудно. В същия момент и банките се включват веднага и ако дължиш пари на някой контрагент, междуфирмената задлъжнялост според нашите изчисления е над 240 млрд. лв. т.е. всеки дължи на някого пари и съответно на него му дължат пари и става много тежко положение.