/ ThinkStock/Getty Images
Правителството отпусна 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете. През лятото на 2018 г. е констатирано първото огнище на заболяването в България при домашни прасета.

Държавата дава близо 4 млн. лева за борба с африканската чума

Към момента са обявени 9 огнища на територията на страната. Засегнати са селата Въбел, Жернов, Новачене Драгаш войвода, Санадиново и Бацова махала в община Никопол и села Брест, Милковица, Долни Вит в община Гулянци – всички в област Плевен. Данни за заразени животни има и в близкия до Русе град Гюргево на румънска територия. Всички огнища са при прасета в лични стопанства, предаде Агенция „Фокус“.

Мерки за недопускане на Африканска чума по свинете са в сила в Плевенска област

Създадени са зони на рестрикция – 2 км предпазна и 20 км наблюдавана зона. В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Българската агенция по безопасност на храните проверява сигнали за укрити контактни домашни свине, както и за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

В Плевенска област вече се пристъпи към евтаназирането на животни от населените места с установена чума. В сряда областният управител на Русе Галин Григоров обяви, че ще издаде заповед всички домашно отглеждани прасета на територията на областта да бъдат изклани в 10-дневен срок от своите стопани. След този период, на 12-тия ден ще се премине към принудително умъртвяване на прасетата в задните дворове на стопаните. Мерките целят да предотвратят навлизането на чумата в свинекомплексите в областта, което ще доведе до сериозни икономически щети.

Организират срещи с ловци заради новите случаи на африканска чума по свинете

Земеделският министър Десислава Танева обърна внимание, че африканската чума по свинете е изключително остро и бързо разпространяващо се заболяване. Заразяването става бързо и лесно - преносител може да бъде всеки човек, а пренасянето на чумата може да стане и с опаковки от заразени с болестта продукти.

БАБХ категорично отхвърля версията, болестта да е пренесена у нас от комари. Срещу чумата няма ваксина и единственият начин за справяне е чрез унищожаването на животните, което може да доведе до сериозни икономически загуби. По думите на председателя на БАБХ щетите от болестта могат да достигнат 2 млрд. лв. Ето защо институциите апелират за стриктно спазване на въведените мерки за превенция и недопускане на разпространение на чумата.

„Две години успяхме да се спасим от този бич, но сега и с идването на румънските туристи сме изправени пред опасност“, коментира премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. От пуснатите от кабинета средства ще бъдат използвани за дезинфекция, извършване на проби в зоните около огнищата на заразата, както и изплащане на средства за отстрел на диви свине.

Всички домашни прасета в Русенско трябва да бъдат изклани в 10-дневен срок

Предприетите от земеделското министерство мерки за справяне с болестта включват засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор, редуциране на популацията от дивите свине и др.

Служителите на трите държавни предприятия в Северна България ще имат ангажимент да изплащат по 50 лева за всяка отстреляна при подборен лов дива свиня или намерен труп на дива свиня при съответно предадените задължителни проби за лабораторни изследвания. Ще се заплащат и по 10 лева за всяка отстреляна лисица или чакал, а също и по 100 лева за отстрелян вълк, които се считат за преносители на заразата. В заповедта на министъра е разпоредено още изследването на пробите за АЧС от отстреляни диви свине да се извършва за сметка на БАБХ.
Агенция Фокус